o minora in varsta de 15 ani a furat un telefon mobil dintr-un strand,telefonul fiind luat de la persoana de langa cearceaful acesteia.Telefonul este in valoare de aprox 250-500 euro
minora a fost chemata de politie pentru o declaratie-VERBALA,in care a recunoscut fapta,si le-a inapoiat telefonul care fusese amanetat-fiind recuperat pe cheltuiala minorei.
in perioada cand s-a produs furtul, minora a locuit intr-un centru pentru minori(-pentru aprox.2 luni)iar ulterior ea a fost reintegrata in familie-moment in care politia a chemat-o pentru audieri
care sunt urmarile faptei pentru minora-precizez ca saptamana viitoare a fost chemata pentru audieri politia tinand sa precizeze ca va fi nevoie sa fie insotita de parinti sau va primi un avocat din oficiu?
totodata mai tin sa precizez ca minora este la prima abatere
Cautati avand in vedere varsta destul de frageda a copilei sa evidentiati urmatoarele aspecte:
lipsa de discernamant ; delictventa juvenila -precoce (ce o intalnim la majoritatea tinerilor pe acest tip de infractiune..), prima abatere (respectiv faptul ca minora este la prima fapta de acest gen)...si poate scapa cu usurinta doar cu amenda...
Puteti lua legatura si cu un avocat ca sa fiti sigra de reusita, si sa nu ii patati imaginea fetitei...
O seara placuta :)
lipsa de discernamant nu cred ca s-ar sustine in cazul ei-este bine dezvoltata fizic si psihic....iar termenul "delicventa juvenila-precoce"nu intelegem cum sa-l argumentam.....
mai am de asemenea o serie de intrebari:
1-in cazul amendei,care ar fi contravaluarea ei?
2-impreuna cu ea ,pe plaja se afla si prietenul ei,major.Acesta a sustinut ca nu a stiut nimic de furtul minorei,insa ulterior telefonul a fost amanentat de cei doi.Poate fi el considerat complice?
Este vorba despre infractiunea de furt calificat(art.208-209 ,probabil lit. e , strandul fiind un loc public) cu aplicarea art.99 al.1 c.pen.
Art.99 instituie obligativitatea efectuarii unei expertize medico-legale-psihiatrice care va concluziona asupra discernamantului minorei la data savarsirii faptei.
De asemenea , in astfel de cazuri , conf.art.482 c.pr.pen , este obligatorie efectuarea unei anchete sociale , care va concluziona , conform prevederilor amintite asupra purtarii pe care o are minorul in mod obisnuit , asupra starii sale fizice si mintale , asupra eventualelor sale antecedente , asupra conditiilor in care a crescut crescut si trait , asupra modului in care parintii sau tutorele sau , ori persoana care avut-o si o are in grija si-au indeplinit sau isi indeplinesc indatoririle fata de aceasta..
Conform art.171 c.pr.pen , in situatia in care nu are posibilitati finaciare pentru angajarea unui avocat , i se va desemna un avocat din oficiu.
Recomandabila ar fi angajarea unui avocat care sa ii sustina interesele si sa obtina consecinte juridice minime pentru fapta comisa.
Masurile care pot fi luate fata de minori sunt stabilite de prevederile art.101 c.pen, astfel :
Art. 101
Măsurile educative
Măsurile educative care se pot lua faţă de minor sunt:
minora intre 14 si 16 ani are raspundere limitata si de regula daca este la prima incalcare a legii si tinand cont de faptul ca este minora ,s-a recuperat prejudiciul si ii pare rau de ce a facut ,coroborat cu recunoasterea faptei nu va fi atat de grav.
succes