avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1908 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... furt la varsta de 15 ani
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

furt la varsta de 15 ani

o minora in varsta de 15 ani a furat un telefon mobil dintr-un strand,telefonul fiind luat de la persoana de langa cearceaful acesteia.Telefonul este in valoare de aprox 250-500 euro
minora a fost chemata de politie pentru o declaratie-VERBALA,in care a recunoscut fapta,si le-a inapoiat telefonul care fusese amanetat-fiind recuperat pe cheltuiala minorei.
in perioada cand s-a produs furtul, minora a locuit intr-un centru pentru minori(-pentru aprox.2 luni)iar ulterior ea a fost reintegrata in familie-moment in care politia a chemat-o pentru audieri
care sunt urmarile faptei pentru minora-precizez ca saptamana viitoare a fost chemata pentru audieri politia tinand sa precizeze ca va fi nevoie sa fie insotita de parinti sau va primi un avocat din oficiu?
totodata mai tin sa precizez ca minora este la prima abatere
Ultima modificare: Vineri, 9 Septembrie 2011
egozenovie, utilizator
Cel mai recent răspuns: doberv , utilizator 17:20, 11 Septembrie 2011
Cititi Art. 99-110 din Codul Penal si Art. 208 din Codul Penal.

Cum a ajuns minora in centrul pentur minori? Respectivul centru era un centru de reeducare?
Cautati avand in vedere varsta destul de frageda a copilei sa evidentiati urmatoarele aspecte:
lipsa de discernamant ; delictventa juvenila -precoce (ce o intalnim la majoritatea tinerilor pe acest tip de infractiune..), prima abatere (respectiv faptul ca minora este la prima fapta de acest gen)...si poate scapa cu usurinta doar cu amenda...
Puteti lua legatura si cu un avocat ca sa fiti sigra de reusita, si sa nu ii patati imaginea fetitei...
O seara placuta :)
lipsa de discernamant nu cred ca s-ar sustine in cazul ei-este bine dezvoltata fizic si psihic....iar termenul "delicventa juvenila-precoce"nu intelegem cum sa-l argumentam.....
mai am de asemenea o serie de intrebari:
1-in cazul amendei,care ar fi contravaluarea ei?
2-impreuna cu ea ,pe plaja se afla si prietenul ei,major.Acesta a sustinut ca nu a stiut nimic de furtul minorei,insa ulterior telefonul a fost amanentat de cei doi.Poate fi el considerat complice?
Este vorba despre infractiunea de furt calificat(art.208-209 ,probabil lit. e , strandul fiind un loc public) cu aplicarea art.99 al.1 c.pen.
Art.99 instituie obligativitatea efectuarii unei expertize medico-legale-psihiatrice care va concluziona asupra discernamantului minorei la data savarsirii faptei.
De asemenea , in astfel de cazuri , conf.art.482 c.pr.pen , este obligatorie efectuarea unei anchete sociale , care va concluziona , conform prevederilor amintite asupra purtarii pe care o are minorul in mod obisnuit , asupra starii sale fizice si mintale , asupra eventualelor sale antecedente , asupra conditiilor in care a crescut crescut si trait , asupra modului in care parintii sau tutorele sau , ori persoana care avut-o si o are in grija si-au indeplinit sau isi indeplinesc indatoririle fata de aceasta..
Conform art.171 c.pr.pen , in situatia in care nu are posibilitati finaciare pentru angajarea unui avocat , i se va desemna un avocat din oficiu.
Recomandabila ar fi angajarea unui avocat care sa ii sustina interesele si sa obtina consecinte juridice minime pentru fapta comisa.
Masurile care pot fi luate fata de minori sunt stabilite de prevederile art.101 c.pen, astfel :



Art. 101

Măsurile educative

Măsurile educative care se pot lua faţă de minor sunt:

a) mustrarea;

b) libertatea supravegheată;

c) internarea într-un centru de reeducare;

d) internarea într-un institut medical-educativ.
minora intre 14 si 16 ani are raspundere limitata si de regula daca este la prima incalcare a legii si tinand cont de faptul ca este minora ,s-a recuperat prejudiciul si ii pare rau de ce a facut ,coroborat cu recunoasterea faptei nu va fi atat de grav.
succes

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Plangere penala impotriva unui minor - consecinte, lipsa dovezi brisan brisan care este cursul unui dosar constituit in urma unei plangeri penale inaintata unei sectii de politie. Mentionez ca este vorba despre acuzatia de furt a unei ... (vezi toată discuția)
Scoli de reeducare floxter floxter Intre ce varste poti fi trimis acolo? (vezi toată discuția)
Legat de minori si de faptele penale savarsite de acestia. guessWho guessWho Buna seara. Am o serie de intrebari legate de situatia mea si ma intrebam daca ma poate lamuri cineva. Situatia e urmatoarea. Am 14 ani, si am fost acuzata cam ... (vezi toată discuția)