avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 895 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Contabilitate în general factura externa ( invoice ) si factura fiscala
Discuție deschisă în Contabilitate în general

factura externa ( invoice ) si factura fiscala

Buna ziua ,

Am urmatoarea speta: trebuie sa emit o factura externa in EUR pentru un client in UK , fara TVA pe baza VAT ID comunicat de ei.Intrebarile care decurg de aici:
1. firma este nou infiintata, trebuie sa emit si factura fiscala pe langa aceea factura externa/invoice?
2. inteleg ca aceste facturi fiscale ( pe care vreau sa le personalizez ) se numeroteaza, nr facturii externe este acelasi cu cel al facturii fiscale?
3. pe factura fiscala in afara de valuta ( eur ) trebuie trecut si echivalentul in ron conf curs de schimb BNR din aceea zi?
Cel mai recent răspuns: ContSters121575 , utilizator 11:48, 12 Februarie 2012
Norme metodologice
72. (1) Factura prevăzută la art. 155 alin. (5) din Codul fiscal va fi întocmită în orice limbă oficială a statelor membre ale Uniunii Europene, dar la solicitarea organelor de inspecţie fiscală trebuie asigurată traducerea în limba română. Baza de impozitare poate fi înscrisă în valută, dar, dacă operaţiunea nu este scutită de taxă, suma taxei trebuie înscrisă şi în lei. Pentru înregistrarea în jurnalele de vânzări, baza impozabilă va fi convertită în lei, utilizând cursul de schimb prevăzut la art. 139^1 din Codul fiscal.

Art.139^1
2) Dacă elementele folosite pentru stabilirea bazei de impozitare a unei operaţiuni, alta decât importul de bunuri, se exprimă în valută, cursul de schimb care se aplică este ultimul curs de schimb comunicat de Banca Naţională a României sau cursul de schimb utilizat de banca prin care se efectuează decontările, din data la care intervine exigibilitatea taxei pentru operaţiunea în cauză

22. (1) În sensul art. 1391 alin. (2) din Codul fiscal, prin ultimul curs de schimb comunicat de Banca Naţională a României se înţelege cursul de schimb comunicat de respectiva bancă în ziua anterioară şi care este valabil pentru operaţiunile care se vor desfăşura în ziua următoare.

Multumesc , dar sincer din articolele de mai sus am inteles ca trebuie sa trec cursul de schimb pe factura fiscala - intreb nr 3!
Cum ramane cu numerotarea , intreb 1 si 2?

Fiind factura fara TVA, puteti sa o emiteti in EUR, fara sa treceti neaparat c/v in lei.
Baza de impozitare poate fi înscrisă în valută, dar, dacă operaţiunea nu este scutită de taxă, suma taxei trebuie înscrisă şi în lei.
, d-voastra aveti o operatiune scutita de taxa in RO, dar taxabila in UK.
Numerotarea facturilor se face prin decizie scrisa daca de conducatorul unitatii sau administrator, care stabileste plaja de numere care se da facturilor/invoce-urilor, seriile alocate, cat si persoana care gestioneaza aceste facturi.Ca sa aveti o evidenta clara, puteti da serii diferite, de ex. INV pt extern si ABC pt. facturi interne.
Cursurile mentionate in raspunsul de mai sus, se utilizeaza doar pt. evidentierea corecta in inregistrarile contabile, logic pe cei din UK nu ii intereseaza cursul comunicat de BNR in data facturarii, deoarece ei isi vor converti in GBP.

Andreea Voicila
Referitor la prima intrebare, nu cred ca mai este necesara intocmirea unei facturi fiscale, care este de fapt o dublura a Invoice-ului. In contabilitate nu poti sa inregistrezi doua facturi pentru acelasi bun vandut. Se inregistreaza factura externa, in valuta si in lei la cursul BNR din ziua precedenta.
Buna ziua,
sper sa nu apreciati ca ma bag ca musca in lapte...
Am o mare nelamurire. Ca sa faci comert in Romania trebuie sa ...te ia durerea de cap.
Sa revin la nelamurire:
Cum introduc legal in firma un soft(sistem de operare, antivirus) pe care vreau sa-l cumpar din afara tarii? NON-UE in primul rand. Ce sa cer de la vanzator? Ce pasi urmez eu pentru a-l trece in evidenta firmei sa fiu legal cand vine garda si incepe cu intrebarile. Ceva formulare de facturi ce trebuie completate daca se poate.
Multumesc anticipat.
Ultima modificare: Duminică, 12 Februarie 2012
ContSters121575, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

In ce moneda trebuie facuta plata externa ? cicidaniela cicidaniela buna ziua am de facut o factura externa fara tva (amandoi suntem platitori de TVA) (ptr.Cehia) 1. factura se face in lei sau euro ? 2.cehul plateste in ... (vezi toată discuția)
Achizitii intracomunitara ANA700303 ANA700303 Am urmatoarea problema: la data de 28.01.2008 au fost emise 5 facturi reprezentand marfuri, din Ungaria catre o firma din Romania. Data livrarii marfurilor se ... (vezi toată discuția)
Facturare tiku1985 tiku1985 Buna ziua, Vreau sa facturez prestari de servici catre o firma din UE, valoarea contractului este de 500 Eu, cursul de schimb 4.263, ok m-am inregistrat in ... (vezi toată discuția)