avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 693 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Cum poate fi dovedita pre-existenta unei strazi, ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Cum poate fi dovedita pre-existenta unei strazi, aflata in domeniul public

Se da urmatoarea parcela:
[ link extern ]

In anul 1971 mai multi oameni dintr-un oras, au ocupat niste suprafete de teren, aflate la vremea respectiva, la periferia orasului (perimetrul galben), neconstruite, cu statut de "teren agricol" necultivat (parloaga), neincluse in fostul CAP. Dupa Revolutie, oamenilor li s-a instituit, conform Legii 18/1991 drept de proprietate pe suprafetele respective si au fost intabulate, oamenii au platit impozit si si-au vazut linistiti, in continuare, de posesie.

In anul 2009 se trezeste primaria sa revendice cu titlu de "domeniu public" un drum public "fantoma" prin mijlocul parcelei (linia albastra) in care oamenii si-au facut gradini, cu solicitarea catre proprietari sa elibereze zona existentei acelui drum, pentru a fi deschis circulatiei publice.

Solicitarea Primariei s-a facut pe baza unui plan cadastral, modificat, din creion, in 1979 (ulterior asezarii oamenilor pe acele terenuri) si pe care "chipurile" ar fi fost identificat si ar figura acel drum, desi faptic (cum se vede si din schita) acel drum nu a existat niciodata pe amplasamentul respectiv, nu a circulat nimeni pe acolo si accesul in curti nu s-a facut niciodata prin acea zona, existand posibilitatea sa fi fost un simplu drum pe care trecea tractorul intre sole (si nici atat).
De asemenea, pana in 2009 Primaria nu a manifestat niciun interes pentru acest "drum public" in sensul delimitarii sau redeschiderii lui, oamenii vazandu-si linistiti de posesie si platind impozite in calitate de proprietari.

Intrebarea mea este urmatoarea: Cum ar putea Primaria dovedi cu acte existenta unui drum cu caracter de "domeniu public" prin mijlocul solei respective (prin curtile oamenilor) in conditiile in care, faptic, acesta nu a existat niciodata?
Pentru ca, in conditiile in care nu poate fi dovedita existenta unor suprafete in domeniul public, oamenii pot revendica in apararea intereselor lor, inclusiv dreptul de uzucapiune, din 1979, pana azi trecand mai mult de 30 de ani.

Multumesc
Cel mai recent răspuns: Cristy_35 , utilizator 23:38, 9 Martie 2010
daca au titlu de proprietate atunci ei ar trebui sa fie despagubiti pentru expropiere...nemo invocare propriam turpitudinem ... asa ca primaria, daca vrea drum pe acolo.. sa scoata banuB-).. dar ptr asta trebuie vazut planul urbanistic general (PUG), planul urbanistic zonal (PUZ) pentru a vedea daca primaria are sau nu dreptate in privinta drumului si necesitatea acestuia.. in orice caz..expropierea trebuie facuta doar ptr utilitate publica.. sa vedem care ar fi utilitatea publica a acelui drum.. pers care pot fi prejudiciate pot sa introduca o actiune comuna pentru a preintampina sau pentru a-si apara drepturile
Ultima modificare: Marți, 9 Martie 2010
Petre Enache, Avocat
Multumesc pentru raspuns

Primaria invoca ca drumul acela exista "istoric" pe acolo, desi faptic nu a existat niciodata. In 1971, cand s-au instalat acei oameni nici nu era un PUZ trasat pentru acele zone (era teren agricol, "la gramada"). PUZ-ul s-a trasat in 1979 si Primaria sustine ca pe acesta, pe hartie, era identificata acea strada (prin curtile oamenilor).
Totusi, la constituirea dreptului de proprietate, conform Legii 18/1991, oamenii au primit act de proprietate pe acele terenuri, fapt care dovedeste ca, la acea data erau in legalitate, chiar si in raport cu acel PUZ modificat care includea strada.
Corect? Altfel in ce baza s-au eliberat actele de proprietate daca trecea o strada prin curtile acelea?

Deci, deocamdata nu e vorba de expropriere. Ei vor strada inapoi, ca cica e domeniu public si, deci, nu poate actiona uzucapiunea.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pot fi "gica contra" ? gigi-m gigi-m Buna ziua! In urma efectuarii unui PUZ colectiv, sunt propietar pe o portiune de strada si mentionez ca nu am cedato inca primariei de care apartinem cu ... (vezi toată discuția)
Spatii verzi - legea mediului impotriva dreptului de proprietate emilian_anghel emilian_anghel salutare ... dupa cum se stie guvernul a dat o ordonanta ce interzice constructiile pe spatiile verzi. conform multor pareri s a dorit cu orice pret ... (vezi toată discuția)
Construire fara elaborare puz elenamusat1974 elenamusat1974 Buna ziua, Recent am achizitionat un teren intravilan - arabil, in oras, care nu are inca PUZ. Conform PUG aprobat destinatia terenului este M1a - subzona ... (vezi toată discuția)