avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 577 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Contencios administrativ sau ... Curtea Constituþionalã emite o decizie nr. x ...
Discuție deschisă în Contencios administrativ sau probleme juridice cu autorităţile, contravenţii

Curtea Constituþionalã emite o decizie nr. x referitoare la excepþia de neconstituþionalitate a prevederilor art. 1 si art. 2 din OUG nr. y

Curtea Constituţională emite o decizie nr. x referitoare la excepţia de neconstituţionalitate a prevederilorart. 1 si art. 2 din OUG nr. y.
Cum se traduce în termenii empirici?
Cel mai recent răspuns: Adalbert Gabriel Gazdovici , Avocat 15:57, 10 Martie 2010
Aaaaaaaa? Am ramas stramb citind intrebarea d-voastra. Habar n-am ce vreti sa stiti. Oare n-ar fi mai bine sa ne spuneti intr-un limbaj curatel si folosind termeni pe care-i cunoasteti ce doriti?

Oh, era sa uit ... DEX zice ca EMPÍRIC, -Ã, empirici, -ce, adj. Bazat (numai) pe experiență; care privește empirismul, care are la bază empirismul. ♢ Formulă empirică = formulă obținută prin prelucrarea pur matematică a unor date experimentale, fără substrat teoretic. Medicină empirică = tratament al bolilor numai pe bază de experiență și de cazuri antecedente. – Din fr. empirique, lat. empiricus.

cu consideratie
Sextus Empiricus
Ultima modificare: Miercuri, 10 Martie 2010
Adalbert Gabriel Gazdovici, Avocat
OK . Empiric în ghilimele.......
Pentru un român "fără prea multă cultură" cum se traduce expresia "excepţia de neconstituţionalitate"?
doina136 a scris:

OK . Empiric în ghilimele.......
Pentru un român "fără prea multă cultură" cum se traduce expresia "excepţia de neconstituţionalitate"?

1. Actele normative sunt asezate intr-un fel de piramida in varful careia se afla Constitutia ca norma suprema. Constitutia este pentru stat ceea ce contractul de asociere si statutul sunt pentru societatea comerciala. Din aceasta urmeaza ca orice lege (cu sensul de norma juridica) pentru a produce efecte trebuie sa fie conforma cu Constitutia.
2. Apare insa o problema: Cine stabileste ce este si ce nu este conform cu Constitutia? In cazul Romaniei raspunsul este simplu. Exista o institutie care nu face parta din puterea judecatoreasca (cu toate ca cei care activeaza acolo sunt numiti judecatori) si care stabileste ce este si ce nu este constitutional. Este vorba, banuiesc ca ati dedus deja, de Curtea Constitutionala.
3. Mai apar cateva probleme: Cum procedeaza Curtea Constitutionala ? Daca mie mi se pare ca o lege e neconstitutionala cum procedez? La prima intrebare raspunsul e mai amplu si nu vreau sa intru in amanunte inutile insa Curtea Constitutionala exercita un control atat inainte cat si dupa emiterea actelor. In ceea ce priveste a doua intrebare raspunsul coincide cu ceea ce va intereseaza pe d-voastra. Adica in cursul oricarui litigiu aflat inaintea unei instante de judecata ori arbitrare, oricare din parti poate cere instantei sa sesizeze C.C. cu privire la neconstitutionalitatea unui act normativ care are legatura cu speta ce se judeca. Sesizarea se face prin ridicarea exceptiei de neconstitutionalitate inaintea instantei de fond care, prin incheiere, va sesiza C.C.
4. Daca C.C. declara neconstitutional un anumit text normativ efectele acestuia vor fi suspendate pentru 45 de zile timp in care legiuitorul are obligatia de a-l modifica in conformitate cu prevederile constitutionale, in caz contrar urmand ca dupa curgerea termenului de 45 de zile (art. 146 din Constitutie) textul respectiv sa-si inceteze efectele.
Ultima modificare: Miercuri, 10 Martie 2010
Adalbert Gabriel Gazdovici, Avocat

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Dezincriminarea insultei si calomniei vs decizia c. c. nr. 62/2007 Adalbert Gabriel Gazdovici Adalbert Gabriel Gazdovici Constituie declararea neconstitutionalitatii unui text normativ o restitutio in integrum, reintoarcere la starea anterioara ? 1.1. Discuţia nu poate fi ... (vezi toată discuția)
Decizie a curtii constitutionala Filimon Aurel Filimon Aurel Buna seara. Sunt in proces cu fostul angajator, drepturi salariale restante, la termenul din data de 26-01-2010 instanta a dispus, ca urmare a invocarii de ... (vezi toată discuția)
Abuzul in serviciu, in forma de la art.297, alin.1 cod penal, a fost dezincriminat !? LuchianSeb LuchianSeb Buna ziua. In opinia mea abuzul in serviciu ,in forma de la art.297, alin.1 Cod penal, a fost dezincriminat. Pana acum nu am gasit nici un text de lege sau ... (vezi toată discuția)