doina136 a scris:
OK . Empiric în ghilimele.......
Pentru un român "fără prea multă cultură" cum se traduce expresia "excepţia de neconstituţionalitate"?
1. Actele normative sunt asezate intr-un fel de piramida in varful careia se afla Constitutia ca norma suprema. Constitutia este pentru stat ceea ce contractul de asociere si statutul sunt pentru societatea comerciala. Din aceasta urmeaza ca orice lege (cu sensul de norma juridica) pentru a produce efecte trebuie sa fie conforma cu Constitutia.
2. Apare insa o problema: Cine stabileste ce este si ce nu este conform cu Constitutia? In cazul Romaniei raspunsul este simplu. Exista o institutie care nu face parta din puterea judecatoreasca (cu toate ca cei care activeaza acolo sunt numiti judecatori) si care stabileste ce este si ce nu este constitutional. Este vorba, banuiesc ca ati dedus deja, de Curtea Constitutionala.
3. Mai apar cateva probleme: Cum procedeaza Curtea Constitutionala ? Daca mie mi se pare ca o lege e neconstitutionala cum procedez? La prima intrebare raspunsul e mai amplu si nu vreau sa intru in amanunte inutile insa Curtea Constitutionala exercita un control atat inainte cat si dupa emiterea actelor. In ceea ce priveste a doua intrebare raspunsul coincide cu ceea ce va intereseaza pe d-voastra. Adica in cursul oricarui litigiu aflat inaintea unei instante de judecata ori arbitrare, oricare din parti poate cere instantei sa sesizeze C.C. cu privire la neconstitutionalitatea unui act normativ care are legatura cu speta ce se judeca. Sesizarea se face prin ridicarea exceptiei de neconstitutionalitate inaintea instantei de fond care, prin incheiere, va sesiza C.C.
4. Daca C.C. declara neconstitutional un anumit text normativ efectele acestuia vor fi suspendate pentru 45 de zile timp in care legiuitorul are obligatia de a-l modifica in conformitate cu prevederile constitutionale, in caz contrar urmand ca dupa curgerea termenului de 45 de zile (art. 146 din Constitutie) textul respectiv sa-si inceteze efectele.