avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 521 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... schimbarea numelui tatalui in certificat
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

schimbarea numelui tatalui in certificat

buna ziua.vreau si eu sa stiu de ce acte am nevoie pt a-mi schimba numele tatalui in certificatul de nastere.sunt majora si am facut un test ADN la cererea tatalui meu...si a iesit pozitiv.pe cettificat e numele celui cu care a fost mama casatorita.am nevoie de un rasp cat mai urgent.as vrea sa stiu si cat ma costa. va multumesc anticipat!
Cel mai recent răspuns: Alina Musat , Avocat 18:50, 11 Martie 2010
Codul familiei:

Art. 54
Paternitatea poate fi tagaduita, daca este cu neputinta ca sotul mamei sa fie tatal copilului.
Actiunea in tagaduirea paternitatii poate fi pornita de oricare dintre soti, precum si de catre copil; ea poate fi continuata de mostenitori.
Actiunea se introduce de catre sotul mamei impotriva copilului; daca acesta este decedat, actiunea se porneste impotriva mamei sale.
Mama sau copilul introduce actiunea impotriva sotului mamei; daca acesta este decedat, actiunea se porneste impotriva mostenitorilor lui.
Daca titularul actiunii este pus sub interdictie, actiunea va putea fi pornita de tutore.
Mama copilului va fi citata in toate cazurile in care nu formuleaza ea insasi actiunea Daca sotul este pus sub interdictie, actiunea va putea fi pornita de tutore, insa numai cu incuviintarea autoritatii tutelare. In toate cazurile, mama copilului va fi citata.

Art. 55
Actiunea in tagaduirea paternitatii se prescrie in termen de trei ani de la data nasterii copilului. Pentru sotul mamei, termenul curge de la data la care a luat cunostinta de nasterea copilului.
Daca actiunea nu a fost introdusa in timpul minoritatii copilului, acesta o poate porni intr-un termen de 3 ani de la data majoratului sau.
Reclamantul poate fi repus in termen, in conditiile legii.
Paternitatea din casatorie se stabileste in baza prezumtiei de paternitate. Aceasta prezumtie poate fi rasturnata prin intermediul actiunii in tagaduirea paternitatii copilului din casatorie. Conform art. 55 din Codul familiei " Actiunea in tagaduirea paternitatii se prescrie in termen de trei ani de la data nasterii copilului. Pentru sotul mamei, termenul curge de la data la care a luat cunostinta de nasterea copilului.
Daca actiunea nu a fost introdusa in timpul minoritatii copilului, acesta o poate porni intr-un termen de 3 ani de la data majoratului sau. "
Procedati in consecinta sii... bafta! , sau sa fie intr-un ceas bun ! Am zis bine ?:D
dar fostul sot al mamei e de acord cu schimbare aceasta.de acord sunt si eu si mama...si vreau ca toata treaba asta sa se termine cat mai repede...se poate?
pai asta ar cam presupune o actiune in contestatie de stat, parca....deci o actiune in instanta...durata variaza....onorariul avocatului difera de la caz la caz, iar taxele de timbru sunt modice....depinde si ce vreti pt viitor..purtarea numelui tatalui adevarat etc....
si asta nu se poate face fara avocat?....si mentionez ca nu vreau sa imi schimb numele cu care am crescut...vreau dor numele tatalui in certificat modificat..se poate?

Alte discuții în legătură

Actiune tagaduirea paternitatii alexa-rozi alexa-rozi Actiunea de tagaduire a paternitatii poate fi deschisa si de tatal biologic?avem un copil care poarta numele fostului sot desi in fapt noi eram despartiti de ... (vezi toată discuția)
Tagada paternitatii pornita de mama farcasalexa farcasalexa Buna ziua. As avea si eu o intrebare. Sunt casatorita de multi ani si la un moment dat a intervenit separarea, fara a inainta actele de divort vreunul dintre ... (vezi toată discuția)
Dreptul copilului rezultat din afara casatoriei NICA GEORGIANA NICA GEORGIANA Am o fata in varsta de aproape 6 (sase) ani.Pot cere in instanta recunoasterea si pensie alimentara de la tata? (vezi toată discuția)