avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 573 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Contabilitate în general incasare suma imprumut
Discuție deschisă în Contabilitate în general

incasare suma imprumut

V-as ruga frumos sa ma ajutati cu urmatoarea problema.
Am incasat in banca o suma de la o alta firma iar administratorul mi-a spus ca este un imprumut luat de la firma respectiva si ca in 4-5 luni da banii inapoi(esalonat in fiecare luna),tot prin banca.
Problema este daca se poate considera acesta imprumut intre firme si ce documente ar trebui sa se intocmeasca?
D.p.d.v. contabil in ce cont trebuie inregistrata suma ?
Multumesc frumos.:vishenka:
Cel mai recent răspuns: Andreea Voicila , Contabil 10:25, 11 Martie 2010
Se face un contract de creditare intre cele 2 societati pe suma din banca,iar in contract se va specifica facptul ca banii se platesc esalonat,in 4-5 rate.
Pentru fiecare suma platita/incasata se va face o dispozitie de plata/incasare (dupa caz).
Sumele de gen imprumuturi intre firme se vor evidentia pe conturile 461 /462 in functie de situatie(adica de cine incaseaza imprumutul) si conturile aferente casieriei/bancii(dupa caz)
Pentru fiecare suma platita/incasata se va face o dispozitie de plata/incasare (dupa caz).


Pe baza contractului de imprumut, d-voastra va inregistrati pe contul 462 "Creditori diversi", suma intrata prin banca, contarea este 5121 sau 5124 = 462, ar fi bine sa va faceti analitic la 462.
Va sfatuiesc dupa de intocmiti contractul de imprumut, sa anexati o copie a lui la extrasul de cont in care se vede incasarea imprumutului.
Nu mai aveti nevoie sa intocmite dispozitii de plata/incasare, deoarece toate operatiunile vor avea loc prin banca, iar documentul justificativ contabil este extrasul.
Insistati neaparat sa se faca contract de imprumut intre cele 2 firme.

Andreea Voicila
Ultima modificare: Miercuri, 10 Martie 2010
Andreea Voicila, Contabil
Depinde ce scrie si pe OP. In multe cazuri se specifica "avans marfa" , iar in acest caz se inregistreaza 5121=419 "Clienti creditori" , iar la restituire 419=5121, cu mentiunea pe OP "restituire avans marfa neutilizat".
ionliliana a scris:

Depinde ce scrie si pe OP. In multe cazuri se specifica "avans marfa" , iar in acest caz se inregistreaza 5121=419 "Clienti creditori" , iar la restituire 419=5121, cu mentiunea pe OP "restituire avans marfa neutilizat".

Atentie la folosirea contului 419 de avansuri de la clienti, deoarece implica si colectarea TVA ului la aceste sume incasate in avans si obligatia, de a emite factura fiscala pt. aceste sume, pt a se colecta TVA-ul aferent.
In momentul cand se restituie acesti bani de avans trebuie emisa factura de storno.
In cazul de mai sus s-a mentionat clar, de catre administratorul firmei ca este vorba de un imprumut intre doua societati, imprumut care va fi restituit esalonat, de aceea consider ca varianta incheierii unui contract de imprumut intre cele 2 firme este cea mai corecta dpdv. legal.
Andreea Voicila
excludeti varianta contractului de imprumut intre cele doua societati ; aceasta incalca prevederile din legea 31:
Art. 106

(1)O societate nu poate să acorde avansuri sau împrumuturi şi nici să constituie garanţii în vederea subscrierii sau dobândirii propriilor sale acţiuni de către un terţ.
Art. 273
Se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 5 ani administratorul, directorul, directorul executiv sau reprezentantul legal al societăţii, care:
3.acordă împrumuturi sau avansuri asupra acţiunilor societăţii;

Imprumutul poate fi acordat doar de o societate care are acest obiect de activitate , de genul bancilor, institutiilor financiare etc sau mai este admisa creditarea de catre asociati .
---------
later edit : cer scuze pentru postarea initiala ; din greseala a "scapat" textul art 106 asa cum era inainte de modificare prin legea 441
Ultima modificare: Joi, 11 Martie 2010
Magda Staicu, Consultant fiscal

Alte discuții în legătură

Imprumut societate tampau gabriela tampau gabriela Cum se procedeaza daca o persoana fizica ( nu este asociat al firmei ) imprumuta o societate cu suma de 100.000 euro ? Se face contract de imprumut prin ... (vezi toată discuția)
Un fel de imprumut intre firme Alex28 Alex28 Un prieten m-a rugat sa ii imprumut o suma destul de mare de bani, sub urmatoarea forma: el imi face o factura pe care eu o platesc. A doua zi imi storneaza ... (vezi toată discuția)
Venituri in avans birta birta o incasare prin banca pentru firma constructii in decembrie 2009 poate fi operata in 472 fiind lucrari ce se vor executa in 2010 deci si cheltuielile se vor ... (vezi toată discuția)