avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 611 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Contabilitate în general Un fel de imprumut intre firme
Discuție deschisă în Contabilitate în general

Un fel de imprumut intre firme

Un prieten m-a rugat sa ii imprumut o suma destul de mare de bani, sub urmatoarea forma: el imi face o factura pe care eu o platesc. A doua zi imi storneaza factura, el ramanandu-mi dator cu valoarea facturii, datorie pe care mi-o plateste cu un document de plata scadent la 30 de zile. Problema nu e de incredere intre parti, problema mea e cat de corecta dpdv contabil/juridic e aceasta metoda. Multumesc.
Cel mai recent răspuns: Magda Staicu , Consultant fiscal 00:24, 2 Aprilie 2010
Ar fi mai bine si mai simplu sa incheiati un contract de imprumut intre societatii in care sa specificati dobanda Bancii Nationale sau fara dobanda .
Este mult mai simplu si nu implica emiterea unei facturii.
O societate poate acorda un imprumut altei societati doar daca are CAEN cu act. autorizata de BNR

Prevedere din legea 31:
Art. 106

(1)O societate nu poate să acorde avansuri sau împrumuturi şi nici să constituie garanţii în vederea subscrierii sau dobândirii propriilor sale acţiuni de către un terţ.
Art. 273
Se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 5 ani administratorul, directorul, directorul executiv sau reprezentantul legal al societăţii, care:
3.acordă împrumuturi sau avansuri asupra acţiunilor societăţii;

-------
1.Art. 34 din decretul 31/1954
Persoana juridica nu poate avea decit acele drepturi care corespund scopului ei, stabilit prin lege, actul de infiintare sau statut.
Orice act juridic care nu este facut in vederea realizarii acestui scop este nul.
-------
art 11 alin 1 cod fiscal :
(1) La stabilirea sumei unui impozit sau a unei taxe în înţelesul prezentului cod, autorităţile fiscale pot să nu ia în considerare o tranzacţie care nu are un scop economic sau pot reîncadra forma unui tranzacţii pentru a reflecta conţinutul economic al tranzacţiei.
--------
ORDONANTA nr. 28 din 26 ianuarie 2006 privind reglementarea unor masuri financiar-fiscale
Art. 3
(1)Activitatea de creditare se desfasoara prin institutii de credit definite în conformitate cu dispozitiile Legii nr. 58/1998 privind activitatea bancara, republicata, si prin institutii financiare nebancare, în conditiile stabilite prin prezentul titlu, precum si prin legi speciale care le reglementeaza activitatea.
(2)Entitatile, altele decât cele prevazute la alin. (1), nu pot desfasura cu titlu profesional activitati de creditare.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Incasare suma imprumut rodia rodia V-as ruga frumos sa ma ajutati cu urmatoarea problema. Am incasat in banca o suma de la o alta firma iar administratorul mi-a spus ca este un imprumut luat de ... (vezi toată discuția)
Imprumutul de bani intre firme kunder1 kunder1 Cm pot sa imprumut zilnic,din firma mea o alta firma, cu sume de pana la 5000 ron si apoi o data la 30-45 zile sa imi factureze un bun de o de o valoare ... (vezi toată discuția)
Imprumut asociat Anisa Anisa Am o societate de la care m-am imprumutat in cateva randuri cu sume mai mari de 5000 EUR. Pana in prezent nu stiam ca este ilegal. Cum pot sa corectez aceasta ... (vezi toată discuția)