avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 611 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Contabilitate în general incasare suma imprumut
Discuție deschisă în Contabilitate în general

incasare suma imprumut

V-as ruga frumos sa ma ajutati cu urmatoarea problema.
Am incasat in banca o suma de la o alta firma iar administratorul mi-a spus ca este un imprumut luat de la firma respectiva si ca in 4-5 luni da banii inapoi(esalonat in fiecare luna),tot prin banca.
Problema este daca se poate considera acesta imprumut intre firme si ce documente ar trebui sa se intocmeasca?
D.p.d.v. contabil in ce cont trebuie inregistrata suma ?
Multumesc frumos.:vishenka:
Cel mai recent răspuns: Andreea Voicila , Contabil 10:25, 11 Martie 2010
@D-na Magda Staicu:
Cu respect si scuze daca gresesc, din cate stiu, art.106 mentionat de d-voastra se refera la faptul ca imprumuturile nu pot fi garantate sau girate cu actiunile societatii doar in anumite conditii, iar art. 273 se refera la societati pe actiuni, care au un regim de functionare mai complex, decat un simplu SRL.
In practica am intalnit imprumuturi intra societati si am si avut controale, Garda si Fisc si nu s-au legat de nimic.(intradevar erau SRL-uri)
Chiar de curand am sunat la Finante Cluj in legatura cu un astfel de imprumut intre 2 firme, si mi-au spus ca nu e problema, decat daca e stipulata dobanda in contract, la calculul cheltuielilor deductibile.
Cel mai bine ar fi sa fie consultat un avocat specialist pe comercial de catre cei care vor sa faca contractul.
Cu respect,
Andreea Voicila
Ultima modificare: Joi, 11 Martie 2010
Andreea Voicila, Contabil
Mersi @AndreeaVoicila pentru observatie :), dar imi mentin punctul de vedere expus anterior si mai vin cu citeva argumente :

1.Art. 34 din decretul 31/1954
Persoana juridica nu poate avea decit acele drepturi care corespund scopului ei, stabilit prin lege, actul de infiintare sau statut.
Orice act juridic care nu este facut in vederea realizarii acestui scop este nul.

Ca urmare firma care acorda imprumuturi trebuie sa aiba in statut sau contract acest obiect de activitate .
Daca il are, atunci se va supune legislatiei specifice domeniului fiananciar bancar( inclusiv autorizarea BNR) si contractul este OK.

Ar mai fi de amintit si art 11 alin 1 cod fiscal :
(1) La stabilirea sumei unui impozit sau a unei taxe în înţelesul prezentului cod, autorităţile fiscale pot să nu ia în considerare o tranzacţie care nu are un scop economic sau pot reîncadra forma unui tranzacţii pentru a reflecta conţinutul economic al tranzacţiei.

In opinia mea contractul de imprumut nu are scop economic ,mai cu seama daca acel contract nu are dobinda.
Iar daca are dobinda, activitatea poate fi calificata ca neapartinind obiectului de activitate.
-------------
later edit : as mai adauga si
LEGE nr. 93 din 8 aprilie 2009 privind instituţiile financiare nebancare
Art. 2
(1)Activitatea de creditare se desfăşoară cu titlu profesional prin instituţii de credit şi prin instituţiile financiare prevăzute la art. 1 alin. (3), în conformitate cu dispoziţiile Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 99/2006, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 227/2007, cu modificările şi completările ulterioare, precum şi prin instituţii financiare nebancare, în condiţiile stabilite prin prezenta lege, prin legile speciale care le reglementează activitatea şi prin reglementările emise de Banca Naţională a României în aplicarea prezentei legi.
(2)Este interzisă desfăşurarea cu titlu profesional a activităţii de creditare de alte persoane decât cele prevăzute la alin. (1).

desi poate parea o usoara extindere a spetei

Si tot in domeniul acesta , mai exista si
ORDONANTA nr. 28 din 26 ianuarie 2006 privind reglementarea unor masuri financiar-fiscale
Art. 3
(1)Activitatea de creditare se desfasoara prin institutii de credit definite în conformitate cu dispozitiile Legii nr. 58/1998 privind activitatea bancara, republicata, si prin institutii financiare nebancare, în conditiile stabilite prin prezentul titlu, precum si prin legi speciale care le reglementeaza activitatea.
(2)Entitatile, altele decât cele prevazute la alin. (1), nu pot desfasura cu titlu profesional activitati de creditare.

Am ezitat daca sa le amintesc sau nu, pentru ca mi se pare ciudat sa avem 2 legi ( de fapt o ordonanta si o lege ) care trateaza acelasi aspect ; probabil e o "scapare" a legiuitorilor .


Ultima modificare: Joi, 11 Martie 2010
Magda Staicu, Consultant fiscal
Multumesc, mea culpa, q.e.d.=D>
Am studiat si eu legislatia, decretul respectiv, de care mi-ati zis si aveti dreptate.
Intradevar cu ceea ce am avut eu de-a face era sume imprumutate in cadrul unui grup de firme, avand aceiasi actionari, si imprumuturi intre un SRL din Polonia catre un SRL din RO, avand tot aceeasi actionari, iar tratamentul lor este altul, din cate am inteles.

Cu respect,
Andreea Voicila

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Imprumut societate tampau gabriela tampau gabriela Cum se procedeaza daca o persoana fizica ( nu este asociat al firmei ) imprumuta o societate cu suma de 100.000 euro ? Se face contract de imprumut prin ... (vezi toată discuția)
Un fel de imprumut intre firme Alex28 Alex28 Un prieten m-a rugat sa ii imprumut o suma destul de mare de bani, sub urmatoarea forma: el imi face o factura pe care eu o platesc. A doua zi imi storneaza ... (vezi toată discuția)
Venituri in avans birta birta o incasare prin banca pentru firma constructii in decembrie 2009 poate fi operata in 472 fiind lucrari ce se vor executa in 2010 deci si cheltuielile se vor ... (vezi toată discuția)