avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1112 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... PENSIE ALIMENTARA
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

PENSIE ALIMENTARA

Buna ziua,
Am si eu o nelamurire si va rog sa ma ajutati.
Sotul meu are un baiat din prima casnicie care, in urma divortului a ramas la mama, copilul avand pe atunci doar 2 ani. Prin sentinta de divort ,sotul a castigat dreptul de a lua minorul la domiciliul tatalui, de doua ori pe luna(a 2-a si a 4-a sambata din luna)
fara supravegherea mamei,intre orele 10 si 18. Acest lucru s-a intamplat cam un an de zile,iar dupa aceea mama nu a mai dorit sa dea copilul invocand motivul ca nu mai doreste acesta sa vina la tata. Am incercat sa vorbim cu copilul dar nu a fost lasat de catre mama sa vorbeasca cu noi. Prin urmare am facut o plangere la politie vis-a-vis de nerespectarea unei sentinte judecatoresti definitive si irevocabile si lucrurile s-au oprit aici. Politia ne-a sfatuit sa nu mai chinuim copilul si sa asteptam rezultatul plangerii , rezultat care nu a aparut nici in ziua de azi.
(am aflat ulterior ca plangerea s-a pierdut si de aceea nu s-a mai intamplat nimic.)
In momentul de fata sotul meu si cu mine avem o fetita de 9 luni,iar sotul meu sta acasa in CIC. Banii pentru CIC i-a primit doar acum in februarie 2010, si ca urmare a acestui fapt nu a mai platit pensia alimentara pe aceasta perioada neavand nici un venit. Acuma va plati retro exact asa cum a primit si el,dar tocmai ne-am trezit cu citatie prin care fosta sotie sustine ca nu a mai primit pensia alim. de 2 ani. Lucru care nu este adevarat. Nu a platit doar de noua luni.Si oricum nu putea sa plateasca,pt.ca pensia a fost calculata procentual (25%)din venitul net,iar el neprimind nimic,sa-i dea 25% din cat? Pe langa toate astea am auzit ca daca mai ai un copil se micsoreaza pensia pt.primul copil.Dar cu cat?
Si cine hotaraste asta. Si functie de ce?
Cel mai recent răspuns: m_ella2005 , utilizator 09:20, 11 Martie 2010
In primul rand trebuie sa raspundeti in scris la cererea de chemare in judecata a fostei sotii a sotuluidvs. si sa se arate ca acesta a fost in imposibilitatea de a plati la timp pensia de intretinere in cuantumul stabilit de instanta. Pentru a dovedi imposibilitatea trebuie ca sotul sa prezinte un act din care sa rezulte ca cei care trebuiau sa-i dea banii au intarziat cu plata lor. Daca sotul are banii necesari sa-i trimita minorului pentru toata perioada restanta.
Fosta sotie pretinde ca sotul dvs. nu a mai platit pensia de intretinere de 2 ani. Aceasta situatie de fapt poate fi infirmata de sotul dvs. prin prezentarea dovezilor din care sa rezulte ca a platit pensia de intretinere pana la o anumita data sau pentru o anumita perioada.
Daca veti proceda asa cum v-am sfatuit, Instanta v-a luat act de aceasta situatie si va respinge actiunea fostei sotii.
In ceea ce priveste scaderea cuantumului pensiei de intretinere pentru nasterea celui de-al doilea minor..sigur ca acest cuantum va scadea, respectiv la 2/3 din venitul net ralizat de sotul dvs. sau raportat la salariul minim pe economie in situatia in care sotul nu realizeaza venituri.
Micsorarea pensiei de intretinere pentru survenienta unui copil, se face la cererea sotului, iar cuantumul pensiei il stabileste instanta de judecata in raport de inscrisurile (dovezile: certificatul de casatorie al noului nascut si adeverinta de venit sau certificat de la ad-tia fin. din care sa rezulte ca sotul nu are venituri)
Eu v-as sfatui ca sotul dv., pentru a-si demonstra buna credinta, sa ii achite fostei sotii 25% din salariul minim pe economie pentru cele 9 luni. Valoarea acestuia este de 600 lei brut, asa cum informeaza Inspectoratele Teritoriale de Munca.
In acelasi timp, introduceti cerere de micsorare a pensiei de intretinere la 16/5 % datorita faptului ca sotul mai are un copil in intretinere si solicitati instantei ca aceasta sa fie raportata la salariul minim pe economie. Suma primita de sotul dv ca indeminzatie pentru cresterea copilului nu poate fi avuta in vedere de catre instanta la stabilirea / reducerea cuantumului pentru primul copil deoarece, conf. art. 409 alin.7 Cod procedura civila ‚, alocaţiile de stat si indemnizaţiile pentru copii, ajutoarele pentru îngrijirea copilului bolnav, ajutoarele de maternitate, cele acordate in caz de deces, bursele de studii acordate de stat, diurnele, precum si orice alte asemenea indemnizaţii cu destinaţie speciala, stabilite potrivit legii, nu pot fi urmărite pentru nici un fel de datorii”.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Procent pensie alimentara scap.cm scap.cm Buna ziua ! As dori o lamurire pentru urmatoarea situatie: sotul meu a mai fost casatorit si are o fetita pentru care plateste un procent de 25 % din ... (vezi toată discuția)
Pensie alimentara raluca81 raluca81 Buna ziua ! Ce se intampla in cazul in care sotul meu plateste pensie alimentara copilului din prima casatorie , iar peste o luna urmeaza sa se nasca copilul ... (vezi toată discuția)
Pensia alimentara razvan993 razvan993 buna ziua daca ma poate ajuta cineva cu un raspun,am 2 copii unul il am in afara casatoriei pt care platesc pensia alimentara minim pe economie pt ca nu lucrz ... (vezi toată discuția)