avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 873 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... test paternitate
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

test paternitate

Baiatul meu are 14 ani. Tatal lui biologic nu a vrut sa-l recunoasca la nastere. Va rog sa-mi spuneti ce sanse am sa-l oblig acum sa faca testul de paternitate si sa-si asume responsabilitatile?Poate fi obligat sa plateasca pensia alimentara din urma?Este cumva tirziu sa mai pot face ceva?
Cel mai recent răspuns: DanDaniel , utilizator 18:48, 10 Martie 2010
Actiunea in stabilirea paternitatii din afara casatoriei poate fi pornita de mama intr-un termen de un an de la nasterea copilului.
Daca, in cazul prevazut in art. 54 alin. (1), un copil a pierdut calitatea de copil din casatorie, prin efectul unei hotarari judecatoresti, termenul de un an, pentru pornirea actiunii in stabilirea paternitatii din afara casatoriei, va curge de la data cand acea hotarare a ramas definitiva.
In cazul in care mama a convietuit cu pretinsul tata ori daca acesta din urma a prestat copilului intretinere, termenul de un an va curge de la incetarea convietuirii ori a intretinerii.
vreau sa va spun ca aveam 16 cind am ramas insarcinata.Tatal lui nu a vrut sa-l recunoasca iar eu nu l-am dat in judecata pentru a se face tesul de paternitate.De atunci eu nu am mai avut nici o legatura cu el,nici macar nu-si cunoaste copilul.Mi-am crescut copilul cu ajutorul parintilor,m-am casatorit,mai am o fetita cu sotul meu,dar baiatul meu sufera ca nu isi cunoaste tatal natural.Acum imi dau seama ca am gresit .Trebuia sa apelez la lege pentru a-l obliga sa-si asume responsabilitatile de tata.Ce sanse am acum dupa 14 ani?
In acest moment , din ce spuneti nu mai sunteti in termen.
Eu am o idee, insa trebuie sa ma documentez serios.Voi reveni cu un posibil raspuns!
Doamna,

Un caz similar cu al dvs. a fost comentat la adresa
www.avocatnet.ro/content/for...

Ideea de baza este ca din momentul nasterii copilului si pana la varsta de 1 an mama are dreptul sa ceara stabilirea paternitatii si face aceasta cerere in numele ei. Ea pierde acest drept in momentul in care copilul implineste varsta de 1 an.

Copilul, la randul lui, are dreptul de a cere stabilirea paternitatii toata viata lui (se spune ca acest drept este impresciptibil). Pentru ca minorul nu are capacitatea juridica de a face el insusi aceasta cerere cat timp este minor, legea da dreptul mamei sa faca aceasta solicitare in numele minorului pana cand acesta implineste varsta de 18 ani. Altfel spus, asistam la un drept al minorului exercitat de mama in numele sau. Veti observa ca exista persoane care sustin ca desi sunt de accord cu ideea ca dreptul minorului este imprescriptibil, nu pot explica de ce mama nu il poate exercita in numele sau si nici nu pot spune cum minorul il poate exercita. Eu sustin contrariul (si in mesajul de la adresa de mai sus aveti si opinia unui avocat care are chiar un proces in derulare in acest sens) si anume ca, in cazul dvs., mai aveti timp inca 4 ani sa exercitati acest drept in numele minorului.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Recunoasterte copil prin testul adn cobra2009 cobra2009 am avut o relatie cu baiatul unei vedete renumite din urma careia a rezultat un copil,respectivul este constient dar nu vrea sa recunoasca legal.Va rog sa ma ... (vezi toată discuția)
Recunostere minor NicoletaMd NicoletaMd V-as fi indatorata daca ati face putina lumina in cazul meu. Sunt mama unui copil de 1 an si jumatate, tatal avand dubla cetatenie, romana si vest europeana. ... (vezi toată discuția)
Ajutor doraa doraa BUNÃ!AM MARE NEVOIE DE AJUTOR!AM UN BÃIAT DE 3 ANI CARE S-A NÃSCUT ÎN ROMÂNIA, TATÃL LUI FIIND CETÃŢEAN COSTARICAN. Aª VREA SÃ ªTIU CE AR TREBUI SÃ ... (vezi toată discuția)