avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 422 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Sot decedat. Apartament cumparat in rate, de el, ...
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Sot decedat. Apartament cumparat in rate, de el, inainte de casatorie, dar achitat impreuna.

Buna,
Asi dori o opinie in urmatoarea problema: Sotul a contractat un ap. in '77 cu credit CEC, pret 90.000 lei. A achitat in rate 30.000 pana la data casatoriei. Restul de rate de 60.000 lei i-a achitat, deasemeni in rate, in cursul casatoriei noastre de 20 ani. Sumele i se opreau lunar din salariu. Din salariul meu ne intretineam.
Acum, dupa decesul lui, apartam. s-a considerat bun propriu al sotului, fiind dobandit inainte de casatorie, iar la mostenire au venit parintii sotului cu cota de 1/2, in ciuda testamentului prin care sotul mi-a lasat intreaga avare, mobila si imobila.
Eu am incercat la partaj sa induc instantei ideea de proprietate partial bun propriu si partial comuna, corespunzator ratelor achitate inainte si dupa casatorie, dar aceasta nu a imbratisat ideea, desi a mai fost intalnita in unele spete.
A considerat ca apartamentul trebuie introdus in intregime in masa partajabila, ca bun propriu, mi-a atribuit mie apartam. cu obligatia de a achita o sulta egala cu 1/2 din valoarea de piata a lui, iar mie mi-a recomandat sa incep o noua actiune spunand ca am doar un drept de creanta de recuperat de la parintii sotului.
Acum vin nelamuririle mele:
= Cum pot sa cer o suma de bani cata vreme eu nu am achitat nimic, totul se oprea din salariul lui.?
= in ce consta acest drept de creanta al meu si la ce suma trebuie sa-l raportez, la pretul de atunci al ratelor achitate, care azi au devenit niste sume neglijabile, sau cum sa ma raportez la valoarea de circulartie actuala?
= Cum pot sa cer o suma de bani cata vreme eu nu am achitat nimic, totul se oprea din salariul lui.?
= am incercat sa socotesc si sa adun toate ratele achitate de el in timpul casatoriei, a rezultat o suma infima 60.000 lei vechi (adica 6 RON din ziua de azi, care oicat i-asi actualiza cu rata inflatiei, oricum nu ramane nimic).
Deci cine ma poate sfatui cum sa procedez sa nu impart apartamentul cot la cot cu parintii lui, dupa ce eu am platit alaturi de sotul meu atatia ani la casa, iar ei nu au participat nici macar cu un leu.?
Multumesc anticipat pentru orice idee.
Cel mai recent răspuns: Liliana Gradinaru , Avocat 18:25, 19 Martie 2010
Buna ziua! Precizati in ce stadiu procesual sunteti in prezent (partaj) . Ati facut recurs la sentinta emisa ?
La partaj am cerut sa mi se recunoasca partea din ibobil achitata in timpul casatoriei, drept bun comun, dar nu s-a admis. S-a impartit in mod egal cu rudele si s-a considerat ca am doar un drept de creanta, care insa nefiind cerut in actiune, nu s-a luat in discutie.
La recurs, la fel.
De aceea intentionez o noua actiune in pretentii, dar nu stiu cum se poate ocoli faptul ca eu nu am achitat nici un leu, ratele se opreau automat din salariul sotului.
In aceste conditii, care este dreptul meu de creanta? Ce reprezinta acest drept, sumele achitate de sotul meu, care chiar actualizate fiind rezulta o valoare ridicola, sau cota din apartament achitata in perioada casatoriei?
Aceasta este esenta intrebarii mele!
Multumesc
Nu ne intereseaza din ce salariu se "trageau", direct, sumele; se va arata ca sumele se trageau din banii comuni, banii cu care ambii am participat la cheltuielile casatoriei.
Se va arata cu cat am contribuit eu la casatorie, cu cat a contribuit sotul si se va stabili cat reprezenta rata din totalul veniturilor noastre.
La rata ma refer la rata fara dobanzi, acestea nu se pot cere.
Cu privire la cat e suma, pana nu faceti o actualizare concreta, nu puteti sti daca merita sau nu, in niciun caz nu va insemna 6 lei plus inflatia.
Dar valoarea de circulatie nu va intereseaza, valoarea de circulatie a cui? A acelor sume? Pretentiile inseamna sume, nu conteaza de unde provin ele, dintr-o sulta pentru un imobil sau din alta parte...
Ma tem insa ca instanta a procedat prost si ca tot in dosarul de succesiune trebuia judecat unde, daca nu ati cerut, asta e!
Acum masa succesorala s-a stabilit la o valoare si are putere de lucru judecat, acum ce sa mai cereti, ca pretentiile astea micsoreaza masa succesorala or... nu se mai poate!

Sincer, imi pare o greseala sa solicitati sa fie considerat bun comun, legea e clara si atat.
Ca sunt spete pe toate solutiile posibile de imaginat si poate si in plus... asta e alta mancare de peste!
Era normal sa solicitati contravaloarea contributiilor plus a imbunatatirilor si, la formarea loturilor, se compensau (puteati solicita asta) sumele datorate de parinti cu valoarea imobilului, ramanand ca sulta o diferenta mai mica si basta!
Cereati cu totul altceva, insa asteptati acelasi rezultat.

Mi-e de o autoritate de lucru judecat, repet. Ma mai gandesc, poate mai apar pareri... tu nu vezi pericolul asta?

Revin si arat: ma tem ca instanta a procedat prost cand v-a trimis in alta actiune de pretentii, caci solutia imi pare corecta.
Ultima modificare: Sâmbătă, 13 Martie 2010
Liliana Gradinaru, Avocat
Merci Avlil, dar nu cred ca trebuie sa ne temem de autoritatea lucrului judecat atata vreme cat patrimoniul defunctului este o universalitate in care se pot descoperi oricand noi valori, active sau pasive.
Cred ca este ceva asemanator cu suplimentul certificatului de mostenitor care se poate cere oricand se descopera noi bunuri in patrimoniul defunctului. Nu crezi?
Singura problema este ca datorita denominalizarii leului si a ratei inflatiei care nu tine pasul cu realitatea. sotia iese mult in pierdere fata de celelalte rude care primesc parte egala fara sa fi contribuit cu nimic. Cum asi putea oare sa inlatur aceasta nedreptate?...
La supliment vorbim despre partile care sunt de acord, inclusiv sunt de acord ca nu s-a prescris etc.
Eu nu vad lucrurile in acelasi mod, mai ales ca sotia nu poate sustine ca acum a descoperit creanta... deci nu e bun nou, e bun care exista la momentul la care instanta a stabilit masa succesorala, asa incat eu cred ca e autoritate de lucru judecat.
Despre denominare si tot, pana nu va calculeaza un expert exact suma, nu vad sa puteti aprecia daca e avantajos sau nu.
Sunt mai multe metode, inclusiv una bazata pe bunuri de consum etc.
Asta cu inflatia a fost mereu dezavantajoasa, mereu mi-a iesit aiurea in expertize, nu merita efortul.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Sulta ,creanta popa marisa popa marisa Exista diferenta intre sulta si creanta?Daca da care este in avantajul meu in cadrul unui proces de partaj? (vezi toată discuția)
Nelãmurire faþã de o succesiune. kanai kanai Bunicul meu a decedat acum ceva vreme, neexistand un testament, singurii moştenitori sunt mama şi mama ei vitregă, (soţia bunicului la data decesului). Ca ... (vezi toată discuția)
Solutie partaj bunuri roniane80 roniane80 Buna ziua.Obiectul procesului de partaj este un imobil achizitionat prin credit in valoare de 60.000 eur in timpul casatoriei,pentru care s-au platit doar 4 ... (vezi toată discuția)