avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 868 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... partaj
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

partaj

Va rog mult sa imi explicati si mie cum este cu partajul in situatia mea: sunt casatorita de 5 ani, avem 2 copii..in timpul casatoriei s-a achizitionat un apartament si o masina.Acum , datorita infidelitatilor s-a ajuns la divort.
Problema este ca sotul meu ma ameninta ca nu primesc nimic in urma casatoriei pentru ca aceste bunuri el le-a achitat...datorita serviciului bun pe care l-a avut.....eu cand am avut servici cand nu.....4 ani ( cat am stat in concediu de crestere copil) am luat indemnizatia de crestere copil.
Intrebarea este: am sau nu dreptul la jumatate din bunurile noastre comune?????
Cel mai recent răspuns: MARTA SIMONA PETRE , Avocat 22:41, 10 Martie 2010
in caz de partaj, teoretic, se prezuma ca cei doi soti au participat in egala masura la achizitia, intretinerea si amenajarea unei locuinte dobandita in timpul casatoriei, deci in mod normal imparteala este 50% la 50%.Daca unul dintre soti pretinde ca a participat mai mult si poate dovedi acest lucru (esential) s-ar putea sa obtina in instanta mai mult de jumatate din valoarea bunurilor comune.Altfel,nu !
Buna ziua !
In conformitate cu prevederile codului familiei, bunurile achizitionate in timpul casatoriei sunt considerate bunuri comune, conform prevederilor art.30, al.(1) din codul famililei, iar al.(3) al aceluiasi art.30 prezuma acest drept prin afirmatia : "Calitatea de bun comun nu trebuie sa fie dovedita".
Oricum pentru o situatie atat de compexa cum este partajul bunurilor, va sfatuiesc sa apelati la asistenta si reprezentare judiciara Cu stima !
Ultima modificare: Miercuri, 10 Martie 2010
Marius Zaharia, Avocat
Contributia partilor la achizitionarea unor bunuri in timpul casatoriei se stabileste de instanta in urma probatoriilor administrate de acestea.
In situatia in care unul dintre soti pretinde ca a avut o contributie majora la achizitionarea unor bunuri ,trebuie sa si dovedeasca acest lucru,in general cu acte,facand dovada obtinerii unor venituri superioare.
In aceste procese se administreaza de catre parti,in dovedirea si respectiv,in combaterea actiunii sau in dovedirea unei cereri reconventionale si respectiv,in combaterea acesteia,probatorii cu acte,interogatorii reciproce,martori si expertize de evaluare,eventual contabila
Da aveti dreptul la 1/2 din bunurile achizitionate in timpul casatoriei.Este adevarat ca sotul poate solicita o cota majorata la bunurile achizitionate, insa pentru asta va trebui sa achita o taxa de timbru mult mai mare.Ce mai trebuie sa stiti este ca, chiar daca venitul dvs nu a fost unul constant si nici activitatea dvs. in munca nu a fost continua, instanta are in vedere si munca femeii in gospodarie si cea pentru cresterea copiilor fapt ce compenseza anumite aspcte aratate mai sus de dvs.Concluzie:angajati avocat.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Proces de partaj când unul dintre soți nu a avut venituri pe durata căsătoriei: care sunt procentele de împărțire a bunurilor în acest caz? ComN ComN Buna ziua. Fratele meu a divortat recent de sotia cu care a fost casatorit 6 ani si cu care are un copil de 10 ani si bunuri imobile. Mentionez ca in timpul ... (vezi toată discuția)
Partaj pavalutagigi pavalutagigi intre sot ,sotie,copil 19 ani care este procentul sotului? (vezi toată discuția)
Partaj apartament coproprietari Alex265 Alex265 Eu si sotul suntem co-proprietarii unui apartament achizitionat in timpul casatoriei, pt care pana acum am contribuit in felul urmator: - avans: el - 20%, eu ... (vezi toată discuția)