Daca chem in judecata Statul Roman printr-o cerere de chemare in judecata pt restituirea dreptului de proprietate asupra terenurilor preluate abuziv si fara titlu in baza Reformei Agrare din 45 cum formulez concret actiunea in cererea catre Presedintele Tribunalului?:
XY in calitate de reclamant chem in judecata pe:
"Statul Roman reprezentat de Agentia Domeniilor Statului reprezentat de Directia pentru Agricultură si Dezvoltare Rurală (DADR) al judetului 'in a carei raze se afla terenurile?' in calitate de parat"??
In CF este intabulat Statul Roman. Totusi trebuie precizat ma gandesc.
din cate stiu eu in astfel de cazuri de cheama in judecata primaria prin reprezentantul sau, adica primarul.Sau este posibil sa se faca adresa catre primarie care sa numeasca un tutore si sa reprezinte Statul pe durata procesului.
Bineinteles o sa chem in judecata si primarul in calitatea sa de presedinte al Comisiei locale de restituire al dreptului de proprietate privata asupra terenurilor asa cum voi chema si prefectul in calitatea lui de presedinte als Comisiei judetene..
in primul rand ai grija pe cine chemi in judecata
in al doilea rand ai grija ce vei cere in actiune
1. pentru ca o hotarare judecatoreasca definitiva sa fie opozabila comisiei judetene de fond funciar este necesar ca aceasta sa fie parte in proces. acelasi lucru se aplica si pentru comisia locala de fond funciar si ADS.
2.un aspect pe care f multi avocati nu l-au priceput inca este acela ca daca in cererea de chemare in judecata nu exista un capat de cerere separat cu privire la reconstituirea/constituirea dreptului de proprietate, instanta, fiind un proces civil, nu se va pronunta din oficiu.
Asadar sugestia mea sincera este sa chemi in judecata comis jud, comis loc, ADS ul (daca este cazul) si sa ceri explicit: reconstituirea dreptului de proprietate, punerea in posesie si eliberarea titlului de proprietate
In HG 890/2005 cu modif si compl ult ai procedura. Restul e in Codul de Procedura Civila.
P.S. In functie de modul de preluare/predare la stat/CAP ar putea fi nevoie sa chemi in judecata prefectul direct si/sau primarul.
Asa am vrut sa si fac. Singurul lucru la care ma mai gandesc ar fi sa fac si un capat in cerere prin care sa cer instantei constatarea nulitatii tuturor titlurilor emise dupa expropriere incat la dosar am doua adeverinte definitive si irevocabile (eliberate de Comisiunea de Plasa pt. Infaptuirea Ref Agrare locala si judeteana) prin care se adevereste expres ca cei carora i s-au expropriat terenurile au fost exceptati definitiv de la exproprieri incat nu se incadreaza in prevederile legii 187 pt infaptuirea Ref Agrare.
Nulitatea nu trebuia sa fie deja invocata de Comisiile de Fond Funciar daca la dosar am aceste adeverinte? (art. III din legea nr. 169/1997?)
1. Comisia locală pentru stabilirea dreptului de proprietate privată asupra terenurilor al oraşului X, cu sediul la
Primăria Oraşului X
3. Comisia judeţeană pentru stabilirea dreptului de proprietate privată asupra terenurilor al judeţului Y, cu sediul la
Instituţia Prefectului Judeţul Y
4. Oficiul de Cadastru şi Publicitate Imobiliară Y, cu sediul în...
5. Statul Român reprezentat prin Agenţia Domeniilor Statului reprezentată de Direcţia pentru Agricultură si Dezvoltare Rurală (DADR) Y, cu sediul în
în calitate de pârâţi, pentru că, prin hotărârea ce o veţi pronunţa, să fie obligaţi la
reconstituirea dreptului de proprietate privată pe vechiul amplasament asupra terenurilor preluate abuziv părinţilor mei în perioada 1945-1989 urmare constatării nulităţii absolute al actului juridic de expropriere şi radierii falsurilor înregistrate în Registrele de Cadastru al oraşului X de către OCPI.
Tot o dată solicit expres pedepsirea şi obligarea la plata de daune morale a membriilor comisiei locale X precum şi a Comisiei judeţene pentru restituirea dreptului de proprietate privată aspra terenurilor Y pentru decelerarea procesului de restituire timp de peste 9 ani.
Trebuie sa chem in judecata si OCPI-ul incat in CF ca proprietari mai sunt trecuti persoanele deposedate care au cerut comisiilor retrocedarea, problema fiind ca in Registrele de cadastru sunt trecute alte persoane fictive, printre care si multi nemti care au plecat definitiv din tara in anii 80 care au primit in chirie terenurile administrate de primarie. La plecarea lor definitiva din tara nu s-a modificat registrul cadastral ramanand neschimbat pana astazi, motiv pt care comisiile nu-mi retrocedeaza terenul pe vechiul amplasament.