avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 871 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Sanctiuni pentru o absenta nemotivata
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Sanctiuni pentru o absenta nemotivata

Buna seara,
Va rog mult, ajutati-ma cu un raspuns la o problema un pic cam ciudata. In ipoteza in care lipsesc o zi de la serviciu (am facut cerere de concediu pentru ziua respectiva, insa nu a fost aprobata), ce sanctiuni mi se pot aplica? Pot fi concediat din acest motiv? Sau mi se aplica "doar" o sanctiune disciplinara? Va multumesc mult.
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 17:07, 2 Ianuarie 2011
si v-a primit inapoi a doua zi ?din ce motive nu v-a aprobat cererea ?
Nu. inca nu am "experimentat". Este o intrebare "de perspectiva". Nu ma pot duce intr-o anumita zi si vreau sa stiu ce risc. La firma unde lucrez s-a schimbat conducerea si vor o noua echipa - echipa lor. Oricum va trebui sa ma mut la un alt loc de munca, dar nu vreau sa plec concediata pentrui ca am lipsit. De aceea, vreau sa stiu daca este legal sa ma concedieze - in conditiile in care nu am nicio alta abatere - pe acest motiv sau nu o pot face dupa prima abatere.
Ati comis o abatere disciplinara prin lipsa de la locul de munca fara a avea in prelebil aprobarea conducerii. In urma cercetarii disciplinare se stabileste si nivelul sanctiunii.
Nu ar fi un motiv de concediere decat daca angajatorul poate dovedi ca lipsa dv. a adus prejudicii importante firmei in ziua respectiva.
Eu am depus cererea de CO de 6 zile, cat mai aveam pe 2010, dar nu mi sa acordat decat o zi (27-12-2010), in acest timp m-am accidentat la picior, neputand sa merg prea bine am omis sa ma duc la medic, asa ca am lipsit si pe data de 28, pe 29 dimineata am fost instintata la munca sa merg la birou sa fac lichidarea, pentru ca am lipsit pe data de 28 (fara nici un alt comentariu).

Am sunat la ITM. Braila si mi-au zis de acolo ca ma poate da afara pentru ca in lege nu specifica de o zi sau mai multe.
Daca nu semnez Demisia, oricum ma va da afara pentru ca neprimindu-ma la munca o sa fac nemotivate, asa ca o sa ma dea afara pentru nemotivate si nu le trebuie specificatii, In legatura cu orele suplimentare neplatite pe fluturas, adica trecute in pontaj a zis ca nu poate face nimic decat daca este tot colectivul de acord sa ceara asta.
Oricum din spusele DUMNEALUI de la ITM, nu se poate rezolva nimic, nu ca m-as mira de fapt, doar traim in Romania.
Si mai au pe sitele lor formular de reclamati pe care oricum nu-l citesc, dovada aflata prin telefon la 2 zile de la trimiterea prin acest formular de sesizare de pe sitele dumnealor.
Citat ( A, da, da... sa verific... da, intradevar exista un mail, cu firma X !) In 2 zile nimeni nu observase nimic.

In legatura cu prejudiciul pe care il pot aduce eu asestei firme de confectii, fiind si necalificata (5 ani vechime), e ca si cum femeia de servici din piata a omis o hartioara pe jos.
Traim in Romania si asta ne ocupa toti NERVII.

Care ar fi solutia avand in vedere ca cele 6 zile se termina pe 3-01-2011.
Ultima modificare: Sâmbătă, 1 Ianuarie 2011
elysha266, utilizator
Chiar si pentru acea zi lipsa, angajatorul nu va poate concedia fara a efectua cercetarea prealabila disciplinara .. in caz contrar, decizia de concediere este lovita de nulitate absoluta.

Alte discuții în legătură

Lipsa de la servici mai este sanctionata?!!!! petrans petrans buna ziua, Avem probleme cu un angajat recalcitrant si foarte agresiv pe care conform art.61 lit A) il putem concedia pentru agresivitate verbala si fizica ... (vezi toată discuția)
Sunt angajat in cadrul unei firme conduse de turci nicolae1986 nicolae1986 Buna seara sunt angajat de 6 pe perioada nedeterminata la o firma condusa de Turci ,am lipsit 1 zi de la munca iar astazi cand am ajuns la munca sefu mi-a ... (vezi toată discuția)
Avertisment scris pentru absenta nemotivata roda67 roda67 In cazul in care pentru o abatere disciplinara este dat avertisment scris pentru plecarea de la locul de munca fara aprobarea sefului si se decide si pontarea ... (vezi toată discuția)