buna ziua
se poate face un contract de vinzare cumparare sub semnatura privata in care sa se specifice ca fratele imi vinde 2 camere construite de mine (cu tot cu teren binenteles) iar eu ii platesc 20000 ron. este nevoie de martori pe contract?
mentionez ca fratele are o cota de 3/4 din masa succesorala iar mama 1/4 in urma decesului tatalui.ceilalti copii am renuntat cu art.700.
se poate face acest act, este valabil adica imi da dreptul de proprietate pe cele 2 camere definitiv in urma cumpararii?
casa nu are cadastru si nici intabulare deci cum vor fi trecute in act camerele?
trebuie sa le masor eu si trec cu vecinii la nord,sud...?
odata facut acest act se mai poate razgindi sau ataca cumva?
daca se razgindeste nu este obligat sa imi dea banii inapoi?
va multumesc anticipat
Dreptul de proprietate asupra unui teren poate fi transmis doar prin act autentic. La fel si dreptul de proprietate asupra constructiilor cu destinatie de locuinta.
Asa fiind, prin act sub semnatura privata nu puteti deveni proprietar. Actul va fi cel mult o promisiune de vanzare/cumparare.
Legea nr.114/1996 (legea locuintei), art.10 indice 1:
Art. 101. - Locuintele si unitatile individuale pot fi instrainate si dobandite prin acte juridice intre vii, incheiate in forma autentica, sub sanctiunea nulitatii absolute. Dreptul de proprietate comuna, fortata si perpetua asupra partilor comune ale unui imobil se valorifica numai impreuna cu dreptul de proprietate exclusiva care poarta asupra acestuia sau a unei parti determinate din acesta.
Dovada dreptului de proprietate si a celorlalte drepturi reale asupra unei unitati de locuit se face numai pe baza actelor de proprietate si a extrasului de carte funciara pentru informare.
Categoric , in cazul actelor de vanzare cumparare avand ca obiect un teren trebuie respectata forma autentica , ad validitatem .Insa ,in cadrul unui proces de iesire din indiviziune , puteti incheia o tranzactie care sa consfinteasca vointa dumneavoastra, si , odata prezentata la primul termen de judecata, puteti recupera si taxa judiciara de timbru (3% din valoarea masei partajabile ).