buna ziua,am o intrebare tanand cont de criza prin care trecem,daca se poate face un schimb de locuinte care se afla de fapt la aceeasi adresa.Mai explicit ,o proprietate formata dintr-o casa veche si o extindere,pe casa veche un propietar,pe extindere alt propietar ,frati intre ei.
Intrebarea este daca se poate face schimb intre propietati fara a face documentatie cadastrala,care este f scumpa,nu stiu donatie .
Ar trebui sa aveti in vedere ca actul de donatie e una .. iar intabularea .... ce presupune si cadastru e altceva.
In vreme ce actul notarial nu face decat sa ia act de vointa partilor si sa o mentioneze in cuprinsul unui act potrivit legislatiei in vigoare, documentatia cadastrala si actul de intabulare reprezinta o serie de date tehnice necesare si obligatorii pentru incheierea actelor notariale in vederea identificarii imobilului.
In principiu nu puteti opera nici un transfer al dreptului de proprietate fara cadastru si intabulare.
E de vazut insa in ce calitate folosesc terenul si casele cei doi proprietari -frati-.
Nu de alta dar e posibil sa provina dintr-o mostenire, sau act translativ de proprietate in coproprietate si in acest caz o puteti rezolva la instanta pe calea unui iesiri din indiviziune -urmata eventual de o tranzactie-
In acest caz puteti amana realizarea documentatiei cadastrale si intabularii pentru un termen ulterior.
Ca idee insa e bine sa realizati aceste acte. adica intabularea si documentatia-
Solutia donatiei nu va ajuta la nimic intrucat si donatia presupune o transmisiune a dreptului de prprietate si in ac. caz e necesara documentatia si intabularea. Nu este nici mai ieftin la notar incheierea actului de donatie.
Pentru a putea face schimbul, trebuie sa faceti in primul rand dovada ca sunteti proprietari. Aceasta dovada o puteti face cu : act de vanzare cumparare, autorizatie de constructie, certificat de mostenitor etc. Avand in vedere ca discutam de doua impobile, pe langa dovada proprietatii, trebuie sa depuneti si un extras de autentificare emis de CF, certificat care nu poate fi eliberat decat daca imobilul/imobilele sunt intabulate. Intabularea imobilului se face in baza documentatie cadastrale.
Deci, raspunsul la intrebarea dumneavoastra este NU.
Transferul proprietatii nu este conditionat de intabularea dreptului in cartea funciara, legea 7/1996 revenind la principiul consensualismului in ceea ce priveste transferul proprietatii.
Asadar intre frati se poate incheia un contract care isi va produce efectele doar intre ei. Ei pot face schimb de locuinte si sa locuiasca acolo in liniste, iar ca dovada a intelegerii loc pot incheia un antecontract. (asa cum se poarta la vanzare-cumparare)
Problemele apar atunci cand:
1. Fratii nu se mai inteleg - de exemplu la un moment dat unul dintre frati vrea sa intabuleze si are nevoie sa incheie contractul in forma autentica iar celalalt refuza. In aceste conditii singura solutie e obitinera in instanta a unei hotarari care sa tina loc de act autentic si pe baza careia sa se faca intabularea. (actiunea in instanta poate sa dureze si costa ceva banuti)
2. Vor sa-si vanda proprietatile... Cine vrea sa cumpere un imobil neintabulat?
3. Vor sa-si stabileasca domiciliul...
4. Atat timp cat dreptul de proprietate nu e consolidat prin intabulare discutiile de genul "te dau afara" mai devreme sau mai tarziu tot vor aparea pe fondul unor animozitati mai noi sau mai vechi. Frate, frate... da...
Ar mai fi de mentionat ca acest contract incheiat de ei nu este opozabil tertilor.