avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 595 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Incadrare fapta penal
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Incadrare fapta penal

Buna ziua
Am fost administrator la o firma cu 2 asociati in perioada 2007-iunie 2009, cind am predat administrarea celuilalt asociat. In aceasta perioada, in contul dividendelor, au fost ridicate din casa (fara acte) anumite sume de bani de catre ambii asociati.
In 2009 nu au fost distribuite dividendele si acele sume de bani au ramas(contabil) in casa.
Dupa ce a preluat administrarea, celalalt asociat a depus la politie o plingere penala, conform art. 272 din legea 31/1990, spunind ca eu as fi luat toti banii.
Domnul agent de la politia economica mi-a comunicat ca imi face incadrarea la fapta pentru delapidare.
As dori sa stiu daca poate face asta, deoarece am citit noul Cod penal, iar la infractiunea de delapidare intra numai functionarii publici, nu si functionarii, asa cum era in trecut.

Cel mai recent răspuns: Marius Bote , Practician in insolventa 23:52, 11 Martie 2010
Buna ziua !
Dumneavoastra vorbiti de noul cod penal ce nu este in vigoare:magic:. Incadrarea juridica a unei fapte penale se face dupa legea in vigoare la data savarsirii faptei. Cat despre noul cod penal nici nu se stie cand va intra in vigoare:-/ .
Referitor insa la incadrarea juridica penala, va pot spune ca , potrivit legii , infractiunea de delapidare consta în însusirea, folosirea sau traficarea de catre un functionar, în interesul sau ori pentru altul, de bani , valori sau alte bunuri, pe care le gestioneaza sau administreaza.
Din punct de vedere procedural, dumneavoastra nu trebuie sa va probati nevinovatia , organul de cercetare avand obligatia de a va proba vinovatia.
Va sfatuiesc sa angajati un avocat .Sigur va este indispensabil !
Cred ca atitudinea respectivului agent, poate pe "unele considerente" sa fie doar una de amenintare.
Pe de alta parte,acuzatorul dvs.trebuie sa dovedeasca in ce consta culpa dvs..
Dvs.aveti posibilitatea sa va aparati ,sa combateti acuzele aduse.
Pentru aceasta ar fi bine sa va angajati un avocat,pentru a beneficia de un ajutor calificat.
Ultima modificare: Joi, 11 Martie 2010
Radu Gabrian, Mediator
Nu, nu este vorba de infractiune de delapidare ci se întrunesc elementele constitutive ale infracţiunii prevăzute în art. 272 alin. (1) pct. 3 din Legea nr. 31/1990, republicată, constând în folosirea, cu rea-credinţă, de către fondatorul, administratorul, directorul sau reprezentantul legal al societăţii, a creditului de care se bucură societatea, într-un scop contrar intereselor acesteia sau în folosul propriu ori pentru a favoriza o altă societate în care are interese direct sau indirect.
" Potrivit art 272 alin. (1) pct. 3 din Legea nr 31 / 1990 privind societatile comerciale, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, se pedepseste cu inchisoare de la 1 la 3 ani fondatorul, administratorul, directorul sau reprezentantul legal al societatii, care, se imprumuta, sub orice forma, direct sau printr-o persoana interpusa, de la societatea pe care o administreaza, de la o societate controlata de aceasta ori de la o societate care controleaza societatea pe care el o administreaza, suma imprumutata fiind superioara limitei prevazute la art. 144^4 alin. (3) lit. a), sau face ca una dintre aceste societati sa ii acorde vreo garantie pentru datorii proprii. "Pentru detalii un comentariu excelent al domnului Avocat Claudiu Laconschi la infosrl.avocatnet.ro/societa...
In cazul de fata, anchetatorul se bazeaza pe dispozitiile art 281 din Legea 31/1990 care prevede ca in conditiile in care fapta constituie o infractiune mai grava (conform codului penal sau a unor legi speciale), aceasta va fi pedepsita conform sanctiunilor prevazute acolo.
In cazul de fata pot fi incidente si dispozitiile privind delapidarea, fapta sanctionata mult mai sever.
Ar fi util sa va angajati un aparator ales care sa directioneze lucrurile in directia dorita.

Av. Claudiu Sorin Feteanu
Buna seara .
Asa este,conform actualului Cod Penal, delapidarea se refera doar la functionarii publici care sunt si gestionari sau administratori,conform art.145 şi 147 din C.P.. Deci in primul rand trebuie sa fie functionari publici. În cazul acesta , calitatea procesuala activa a dvs.nu se potriveste cu cea de functionar public cu atributii de administrare .
Totodata, pentru ca asociatii sa poata ridica bani din casierie, in cel mai bun caz trebuiau sa completeze dispoziţii de incasare-avansuri spre decontare pentru un scop al firmei ,bani pe care trebuia sa-i justifice după un timp sau sa-i puna la loc.
Nu se pot ridica bani in contul unor dividende,,anticipate". Dividendele se distribuie doar dupa aprobarea bilantului .
Daca asociatul va acuza de ceva, trebuie sa si dovedeasca cu probe, in virtutea principiului ca cel ce acuza-dovedeste .
Conform Legii nr.31/1990,răspunderea administratorilor este reglementată la art.73.
Cu stima.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Imprumut actionar Contabilitate sector 4 evoCONTA Contabilitate sector 4 evoCONTA Cunoaste cineva o prevedere legala prin care un actionar poate fi imprumutat de firma cu o suma de pana la 5000 euro pana la ridicarea dividendelor?eu recunosc ... (vezi toată discuția)
Este acesta un caz de delapidare? Practic Practic Buna ziua, sunt administrator si asociat intr-un SRL cu 50%. Si eu si asociatul am lucrat mai mult independent pentru firma, astfel incat fiecare avem ... (vezi toată discuția)
Delapidare morodac morodac Conform noului Cod Penal delapidarea este înfăptuite de un funcționar public asa cum este definit în lege. De ce sau cum poate fi acuzat de delapidare ... (vezi toată discuția)