avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1063 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Fiscalitate - Salarii cum sa-mi calculez riscul maternal
Discuție deschisă în Fiscalitate - Salarii

cum sa-mi calculez riscul maternal

buna,
sunt insarcinata in 5 luni si de luna trecuta am intrat in risc maternal,asi vrea sa stiu cati bani o sa iau pe riscul maternal daca am un salariu negociat de 1500?
Cel mai recent răspuns: Angela D , Consultant resurse umane 20:48, 12 Martie 2010
Buna seara,

se ia ca baza de calcul, total venituri brute de pe ultimele 6 luni, si se imaparte la numarul de zile lucrate, tot din ultimele 6 luni. Zile lucrate inseamna inclusiv zilele concediu de odihna sau cele de boala.
Va iesi o medie zilnica pe care o inmultiti cu numarul de zile de concediu medical si aplicati procentul de 75 %. Nu se retin taxe, decat CAS ( si anume 10.5 % din salariul minim brut pe tara.)
Buna seara,
asi mai avea o nelamurire,la raspunsul d-voastra.Care sunt zilele de concediu medical care trebuie sa le inmultesc cu media zilnica?Este cumva prima luna de risc maternal,si anume 21(adica 168 de ore) de zile cat are luna feb?
Va multumesc
Certificatul de concediu medical se acorda pentru o perioada calendaristica,sunt luate in considerare zilele lucratoare din acest interval.

Norme OUG 158/2005-Art. 57. - Dreptul la concediul de risc maternal se acordă în condiţiile prevăzute de Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 96/2003 privind protecţia maternităţii la locurile de muncă, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 25/2004, cu modificările ulterioare.
Art. 58. - Certificatele de concediu de risc maternal se eliberează de medicul de familie sau medicul de specialitate obstetrică-ginecologie, cu avizul medicului de medicina muncii, pe perioade de maximum 30 de zile calendaristice, pe o durată totală de maximum 120 de zile calendaristice, în întregime sau fracţionat, asiguratelor gravide, asiguratelor care au născut recent sau care alăptează.
Art. 59. - Cuantumul brut lunar al indemnizaţiei de risc maternal se determină conform art. 31 alin. (4) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 158/2005.
Art. 60. - Indemnizaţia de risc maternal se suportă integral din bugetul Fondului naţional unic de asigurări sociale de sănătate.
Art. 61. - Concediul şi indemnizaţia de risc maternal se acordă fără condiţie de stagiu de cotizare.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Concediu risc maternal Doinadoina38 Doinadoina38 Bună ziua , momentan sunt în CCC pana la data de 6.02.2019 ! Sunt insarcinata intr- o luna , întrebarea mea este dacă pot beneficia de concediu risc ... (vezi toată discuția)
Concediu risc maternal ganca ganca de luna viitoare o sa fiu in concediu de risc maternal am inteles ca legea spune ca se acorda 75% din salar adica daca eu am avut 1600 ron brut si net ... (vezi toată discuția)
Concediu medical la cerere mikyangel mikyangel Sunt insarcinata in 5 luni jumate si am un handicap grav (gradul 1) .Lucrez cu contract de munca pe perioada nedeterminata si conform legislatiei in vigoare am ... (vezi toată discuția)