sunt salariata in invatamint si am aflat de curind de o prevedere din CCM la nivel de ramura,si anume acordarea unui salar de baza ,mamei ptr nasterea fiecarui copil.eu am nascut in 31 dec 2003 si conform unui articol din codul muncii am aflat ca orice drepturi salariale se pot solicita in limita a 3 ani de la data la care erau prevazute.problema este ca nimeni nu stia de ac prevedere,si raspunsul pe cerere este :nu sunt bani de la buget ptr asa ceva.se pare ca ac lege este doar pe hirtie.
am solicitat ajutorul sindicatului si m-a sfatiut sa merg in instanta ,si sigur voi avea cistig de cauza.
dvs ce spuneti? si inca o nelamurire.eu am inaintat cererea in instanta pe 28 dec 2006,deci inainte de implinirea celor 3 ani.daca voi cistiga,asa cum mi-au mai spus si alte persoane abilitate,salariul de baza trebuie sa fie echivalent celui de la dta la care am nascut sau de acum,la momentul cind l-am solicitat?
ajutorul de nastere se solicita angajatorului, nu sindicatului si va fi cel de la data la care aveati dreptul la respectivul ajutor
CCM este lege asa ca daca sunteti membra intr-un sindicat puteati sa solicitati informatii sindicatului cu privire la drepturile pe care dvs le aveti ca salariat cu atat mai mult cu cat le platiti cotizatii... esential e ca CCM prin care beneficiati de ajutorul acela de nastere sa fi fost in vigoare la data la care ati nascut si sa nu fi fost ulterior. oricum la nivelul anului 2003 CCM la nivel national prevede acordarea unui ajutor pentru nasterea unui copil la nivelul unui salariu de baza (adica dvs. salariul de baza de atunci). Puteti cere insa dobanda legala cu privire la acel ajutor urmand sa va actualizati astfel acel salariu de baza din 2003.
multumesc ptr raspuns
cred ca nu m-am exprimat bine,am cerut consilierea sindicatului in ac problema,si nu banii de la sindicat
as mai avea o intrebare:spuneati ca imi pot acualiza acel salar de baza din 2003,cerind dobinda aferenta.pot solicita dobinda pe perioada 2004-2006 sau pina mi se va plati acest drept chiar daca eu l-am solicitat abia in dec 2006? mentionez ca l-am solicitat atit de tirziu deoarece nu am stiut de ac prevedere.
multumesc inca o data
~ final discuție ~
Alte discuții în legătură
Calcul salar mediu
C.Geta
as dori sa stiu modalitatea de calcul a unui salar mediu pe unitate(ptr nasterea unui bebe).se calculeaza pentru luna in care s-a nascut bebe?precizez ca in ... (vezi toată discuția)