avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 548 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Recuperări de creanţe, datorii, ... Raspunderea sotilor privind datorii la banci
Discuție deschisă în Recuperări de creanţe, datorii, Probleme cu băncile

Raspunderea sotilor privind datorii la banci

Am facut doua credite la doua banci , in 2006 si 2007. In cadrul conditiilor de creditare de la vremea respectiva eu si sotia mea am fost obligati sa aducem de la angajator adeverinte de venit din care sa rezulte nivelul salariului net . In contracte am semnat eu ca titular de contract si sotia cotitular. In cazul in care sint in imposibilitatea de a achita creditele , in baza unei decizii judecatoresti (art.408 cpc) acea parte de 1/3 din veniturile nete se calculeaza raportat la salariul net al titularului de contract, sau la suma celor doua salarii ?(al meu si al sotiei ) Totodata as dori un raspuns la intrebarea: daca datoriile la cele doua banci depaseste gradul de indatorare in vigoare, este legal ?
Cel mai recent răspuns: Dacul 4691 , utilizator 09:34, 17 Martie 2010
Poprirea pe veniturile salariale se pune separat pe veniturile fiecaruia.Mai mult daca doi creditori cer poprirea veniturilor salariale acestea se pot popri in procent de 1/5,iar suma se imparte la 2. In 2007 cand ati contractat cel de-al doilea credit trbuia sa stiti despre gradul de indatorare.Probabil ca la vremea respectiva dv. ati declarat ca nu aveti alte credite.
Precup Maria a scris:

Poprirea pe veniturile salariale se pune separat pe veniturile fiecaruia.Mai mult daca doi creditori cer poprirea veniturilor salariale acestea se pot popri in procent de 1/5,iar suma se imparte la 2. In 2007 cand ati contractat cel de-al doilea credit trbuia sa stiti despre gradul de indatorare.Probabil ca la vremea respectiva dv. ati declarat ca nu aveti alte credite.

Va multumesc pt. explicatie. Sa inteleg ca daca creditorii cer poprirea , se aduna salariile si se retine 1/5 din total ? La vremea respectiva cind am contractat al doilea credit l-am declarat si pe primul , mai mult decit atit cel de-al doilea creditor era dispus sa ma crediteze cu mai mult decit cerusem.
Intrebarea cu gradul de indatorare intervine in lumina faptului ca , in cazul in care se ajunge in instanta si aceasta decide poprirea pe maxim 1/3 din salariu , de fapt imi face un bine pt. ca ar trebui sa dau mai putin cu aprox. 30% fata de cumulul sumei pe care o platesc acum !
Mai precis:
in 2006 am contractat primul credit de 14000 E
in 2007 cel de-al doilea de 10000 E
pt. amindoua platesc in total aprox 400 E/luna
salariile cumulate sint in jurul a 4000 ron/luna
1/3 din 4000 => 1300 ron adica 300 E, deci mai putin cu 100 E
Logic ?
Ultima modificare: Luni, 15 Martie 2010
Dacul 4691, utilizator
Sa clarificam un lucru, nu se aduna salariile. Se pune poprire pe salariul dv., daca aveti doi creditori care cer poprirea salariului atunci o sa va popreasca jumatate din salariul dv. suma care se imparte intre cei doi creditori. La fel o sa se procedeze si cu salariul sotiei dv. Dar atentie mare, creditorul poate alege modalitatea de executare silita la care sa recurga si anume poprire pe venituri, executarea bunurilor mobile sau celor imobile. Poate folosi oricare din aceste moduri de executare separat sau concomitent.
Inca odata multumiri pt. raspuns si scuze ca nu putem dialoga in timp real. In ceeace priveste subiectul ,daca nu va cer un favor prea mare si nu rapesc timp , recomandati-mi va rog legile din care ma pot informa complet privitor la acesta . Deocamdata nu sint in conflict cu bancile dar nici dragoste mare nu e intre noi si asta din cauza unor actiuni mai vechi din partea lor. Pe de alta parte nu stiu ce imi rezerva viitorul (loc de munca etc.) si as vrea sa fiu pregatit daca voi fi pus in situatia sa-i infrunt. (mare curaj ,nu ?). Inca un amanunt: cele doua credite au fost contractate doar cu buletinul, nu am proprietati imobile si nu detin dacit o amarita de Dacia !

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Bună ziua, situația mea este nu doar delicata dar și complicata, ... Guest24 Guest24 Bună ziua, situația mea este nu doar delicata dar și complicata, in legătură cu creditele de consum. Totul a început în 2022, in luna iunie am ... (vezi toată discuția)
Ifn indatoreaza peste suta lavsuta bibicarina bibicarina Am un salariu de 3500,la o banca normala, și ifn active pe care le achit am la un singur ifn 2 credite al doilea credit a pus pe mama Codebitor, pe urma am ... (vezi toată discuția)
Codebitor dupa casatorie? deliammm deliammm Buna ziua, Sotul meu are un credit contractat de el in 2007, fara codebitori. Ne-am casatorit in 2009 si avem un copil. Creditul mentionat este pe 20 de ani ... (vezi toată discuția)