Dumneavoastra cunoasteti mai bine situatia firmei! Se poate activa la cerere ,precedata de control fiscal ,dar daca in perioada de inactivitate s-au emis facturi se confisca banii!Daca au efectuat control fiscal intre timp erau obligati sa o reactiveze. Nu trebuie semnat procesul verbal si de dumneavoastra ,agentii statului isi fac justitie singuri ,(facand derogare de la celebrul adagiu).Mai aveti putin si se va solicita dizolvarea firmei deoarece s-au implinit cei trei 3 ani de inactivitate.
Cel mai bine este sa consultati un avocat.
Imi puteti spune conform carei legi ar fi avut cei de la finante obligatia de a reactiva firma in urma controalelor efectuate ulterior declararii firmei ca fiind inactiva?
Si ce se poate intampla daca firma va fi dizolvata, in conditiile in care a functionat pana in prezent dat fiind ca nimeni n-a sesizat faptul ca a fost declarata inactiva?
Firma dumneavoastra a fost declarata inactiva pe baza OPANAF cu numarul 575 /2006 !In cazul in care firma va fi dizolvata inceteaza existenta ei ca persoana juridica .(Poate atrage raspunderea personala a administratorului)
Art. 6. — (1) Starea de inactivitate inceteaza daca se constata de organele mentionate la art. 5 alin. (1) ca nu mai sunt Indeplinite conditiile pentru care contribuabilul a fost declarat inactiv sau ca urmare a unei hotarari judecatoresti, de la data la care aceasta ramane irevocabila.
(2) Constatarea incetarii motivelor pentru care contribuabilul a fost declarat inactiv se va face de organele de inspectie fiscala competente, in baza cererii de reactivare, depusa de reprezentantul legal al contribuabilului declarat inactiv.
(3) in baza cererii de reactivare, organele de inspectie fiscala vor efectua inspectia fiscala si dupa finalizarea acesteia vor mtocmi un referat cu propunerea de reactivare. Referatul va fi avizat de directorul executiv coordonator si va sta la baza mtocmirii Listei contribuabililor reactivate
(4) incetarea starii de inactivitate a unui contribuabil se face prin ordin al presedintelui Agentiei Nationale de Administrare Fiscala, care se publica In Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I.
(5) Dupa reactivarea unui contribuabil declarat inactiv, restrictiile prevazute In art. 3 inceteaza incepand cu data publicarii ordinului de reactivare In Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I.
Art. 7. - (1) Contribuabilii declarati inactivi vor fi inscrisi In Lista contribuabililor declarati inactivi (anexa nr. 2), iar contribuabilii carora le inceteaza starea de inactivitate vor fi cuprinsi in Lista contribuabililor reactivati (anexa nr. 3).
Acest ordin l-am citit si noi.Problema este ca desi oficial, in Monitorul firma a fost declarata inactiva, noi n-am stiut, am functionat, dar nici Finantele nu ne-au anuntat. In periada de inactivitate, am avut controale si de ITM, si de la Finante, dar nici una din institutii nu ne-au spus ca figuram inactivi.Controalele efectuate de Finante, nu au fost facute urmare unei cereri de reactivare, intrucat nici nu stiam ca suntem inactivi. Au fost controale de rutina pornite din initiativa lor. Desi eram declarati inactivi din 2006, certificatele de constatator eliberate in 2007,2008, arata ca firma era in functiune, am luat in 2008 o linie de credit, am schimbat obiectul de activitate si administratorii....si la nici o asemenea actiune nu a spus nimeni nimic de starea de inactivitate.
Noi nu putem cere reactivarea pentru ca functionand in aceasta perioada , s-ar lua masuri de confiscare a veniturilor din urma, si nu ni se pare corect atat timp cat nu am fost niciodata atentionati de inactivitatea firmei.
Din aceasta cauza dorim sa aflam mai multe despre optiunile pe care le avem pentru a anula decizia de inactivitate ca nefondata si o modalitate prin care sa reusim sa facem acest lucru.