Conform dispozitiilor
art. 1 din H.G. nr. 427/2001, cu modificarile si completarile ulterioare:
Art. 1. - Asistentul personal al persoanei cu handicap, denumit în continuare asistent personal, este persoana care supraveghează, acordă asistenţă şi îngrijire copilului sau adultului cu handicap grav, pe baza programului individual de recuperare, readaptare şi reintegrare socială a persoanei cu handicap, elaborat de comisiile de expertiză medicală a persoanelor cu handicap pentru adulţi, respectiv de comisiile pentru protecţia copilului.
Astfel, asistentul personal nu este tutorele persoanei cu handicap, ci un angajat al statului platit pentru a-l ingriji pe cel cu handicap.
Pe cale de consecinta, nu avea dreptul - asistenta personala sau sotul sau - indiferent de gradul sau de rudenie, de a-i folosi acel ajutor.
Puteti sa faceti o plangere la
Autoritatea Tutelara - Serviciul pentru Protectia Persoanelor cu Dizabilitati care efectueaza investigatiile legale si intocmeste:
a) ancheta sociala pentru evaluarea nevoilor persoanelor cu deficiente grave care solicita servicii de ingrijire din partea asistentilor personali,
b) ancheta sociala pentru angajarea asistentilor personali,
c) ancheta sociala pentru obtinerea legitimatiei pe transportul urban cu mijloacele de transport in comun de suprafata emisa de Directia Generala de Asistenta Sociala si Protectia Copilului,
d)
ancheta sociala pentru solutionarea eventualelor reclamatii cu privire la activitatea asistentilor personali.
e) ancheta sociala in vederea completarii documentatiei pentru obtinerea certificatului de incadrare intr-un grad de handicap, conform art. 6, alin. 4, lit. d) din HG. nr. 430/2008, pentru aprobarea Metodologiei privind organizarea si functionarea comisiei de evaluare a persoanelor adulte cu handicap.
Acest serviciu elaboreaza raspunsurile scrise, cu respectarea termenului legal de 30 de zile, la eventualele reclamatii adresate de beneficiari si efectueaza controale periodice cu privire la activitatea asistentilor personali pe care acestia o desfasoara la domiciliul persoanei cu deficiente grave.
De asemenea, fratele prejudiciat poate face plangere la politie. ;)