avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 538 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Contabilitate în general profit
Discuție deschisă în Contabilitate în general

profit

Buna ziua

As dori sa stiu cum se poate repartiza profitul.

Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: Andreea Voicila , Contabil 12:13, 14 Martie 2010
Variante de decizie cu privire la reparitzarea profitului:

1. Repartizari obligatorii:
- rezerve legale (2% din profit, pana la 20% din capital) 129=1068
- acoperirea pierderilor din ani precedenti 129=117

2. Repartizari optionale, daca ramane ceva dupa pct.1
- dividende,
- majorare capital,
- participare salariati la profit,
- alte repartizari prevazute in actele societatii, etc.

3. Profitul ramane nerepartizat.

Andreea Voicila
Am o obiectie - la acoperirea pierderii : aceasta se realizeaza totusi prin hotararea AGA ( si nu prin efectul legii, ca sa ma exprim astfel). Chiar daca ea are prevalenta, totusi nu este obligatorie. Nici la calculul impozitului pe profit anual nu esti constrans sa-ti repartizezi profitul pe acoperirea pierderii , caci atunci ar trebui sa-ti diminuezi pierderea fiscala din anii anteriori.
Contul 129 nu se foloseste decat pentru repartizari de profit ale anului curent in cursul aceluiasi an.
Pierderea o recuperez anul urmator : 121 = 117.
andreeavoicila a scris:

Variante de decizie cu privire la reparitzarea profitului:

1. Repartizari obligatorii:
- rezerve legale (2% din profit, pana la 20% din capital) 129=1068

rezerva legala este de 5% din profitul impozabil, inainte de determinarea impozitului pe profit, dar nu mai mult de 20% din capitalul social subscris si varsat. (Codul Fiscal art. 22 alin. 1 lit. a)
Mea culpa...:">, din greseli invatam cu totii.
Multumesc,
Andreea Voicila

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Rezerve legale anairam_unid anairam_unid Rezervele legale se calculeaza in fiecare an ?In ce luna se inregistreaza in decembrie sau in ianuarie aceste rezerve?Care este nota contabila 129=1061 apoi se ... (vezi toată discuția)
Repartizarea profitului anului 2009 maricos maricos la sf anului 2009 am profit 1169 lei si am facut inregistrarea 129=117 1169 lei este bine si ce inregistrari trebuie sa mai fac cu privire la ... (vezi toată discuția)
Recuperarea pierderilor din anii precedenti ginaproalt ginaproalt Buna ziua, va rog ma ajutati si pe mine? lucrez la o firma care in anii precedenti a inregistrat pierderi de 11000,00. In decembrie 2011 a inregistrat profit ... (vezi toată discuția)