baterbat varsta49ani cu 12 ani lucrati in campul muncii nu are loc de munca din anul1992 acum este incapabil de munca din cauza unei fracturi al gleznei refuzand interventia chirulgicala daca poate sa beneficieze de pensie de boala
Încadrarea sau neîncadrarea într-un grad de invaliditate se face prin decizie emisă de medicul specializat în expertiză medicală şi recuperarea capacităţii de muncă, denumit în continuare medic expert al asigurărilor-sociale, în termen de 30 de zile de la data înregistrării cererii, însoţită de documentaţia necesară.
Ca sa beneficieze de pensie de invaliditate, trebuie sa aiba un stagiu (vechime in munca) necesar de 18 ani, in raport cu varsta de 49 de ani. Art. 57, alin. (2) din Legea nr. 19/2000 prevede ca pot beneficia de pensie de invaliditate si cei care au realizat jumatate din stagiul necesar, in speta 9 ani. Restul depinde de medic si de comisia de expertiza medicala.
Incadrarea sau neincadrarea intr-un grad de invaliditate se face prin decizie emisa de medicul expert al asigurarilor sociale. Propunerea pentru incadrarea in grad de invaliditate se face de către medicul specialist care asigura asistenta medicala, adica de medicul de familie. Procedura de incadrare in grade de invaliditate este reglementata in cap. C din Ordinul nr. 340/2001, capitol din care redau primul articol al primei sectiuni.
I. Referitor la încadrarea în grade de invaliditate şi circuitul documentaţiei medicale
1. In vederea pensionării de invaliditate medicul primar si, în lipsa acestuia, medicul specialist, pentru afecţiunea principal invalidanta, care asigura asistenta medicală a bolnavului, atunci când apreciază ca starea de sănătate a acestuia nu ii permite reluarea activităţii profesionale, în limitele maxime de concediu medical prevăzut de lege, cu toate tratamentele medicale recuperatorii aplicate, propune pensionarea de invaliditate, cerând în acest sens avizul cabinetului de expertiza medicală şi recuperare a capacităţii de munca.
Propunerea la pensionare poate fi solicitată încă din primele zile de boala, în cazul afecţiunilor fără potenţial recuperator.