avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1022 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... calomnia infractiune in noul Cod Penal sau nu?
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

calomnia infractiune in noul Cod Penal sau nu?

in urma depunerii unei reclamatii la Politie pentru tulburarea linistii publice in scara blocului am declarat ca un grup de persoane au savarsit unele stricaciuni ale proprietatii comune ( rupere sigillii de la contoare de curent electric, spargeri de geamuri, tentativa de ardere a izolatiei peretilor). nu am acuzat o persoana anume ci un grup de aprox. 10 persoane ptr. ca nu le cunosc numele.
una din aceste persoane ma acuza de calomnie si vrea sa depuna plangere penala daca nu imi retrag reclamatia.
care este definitia calomniei?
in codul penal la art. 206 nu am gasit-o!
va multumesc!
Cel mai recent răspuns: Marius Bote , Practician in insolventa 18:45, 14 Martie 2010
Atunci nu ati cautat in codul penal!!!!
Buna seara.
Noul Cod Penal inca nu se aplica,in consecinta acum se aplica tot cel vechi.
Nu cred ca este vorba de calomnie,ci este vorba de denunt calomnios, prevazut de art.259 din Codul Penal,adica faptul ca ei considera ca le-ati facut o plangere mincinoasa care nu este adevarata.
Calomnia este prevazuta de art.206 C.P. şi este acea fapta prin care ati afirmat ceva despre cineva, care daca ar fi adevarate, ar expune acea persoana oricarei forme de sanctiuni sau raspundere,sau care ar trage dispretul public pentru acea persoana .Daca aveti dovezi de orice fel pentru faptele savarsite de acele persoane ,nu aveti de ce sa va faceti griji.
Daca totusi, nu sunteti sigur si ca persoana in cauza a participat la comiterea faptelor , sa stiti ca impacarea partilor, înlatura raspunderea penala pentru calomnie.
Într-adevar,in noul Cod Penal aprobat prin Legea nr.286/2009, care nu este inca in vigoare, calomnia nu mai este considerata infractiune. De fapt si conform actualului Cod Penal, calomnia nu se mai pedepseste cu inchisoare, ci cu amenda de la 250 lei la 13.000 lei, conform art.206 .
Cu stima.
Ultima modificare: Duminică, 14 Martie 2010
Marius Bote, Practician in insolventa

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Care este amenda maxima pentru calomnie iosif.kramar iosif.kramar Tot scriu eu de ceva timp aici si tot incerc sa inteleg care este amenda maxima pentru calomnie? Pana la urma se pare ca aici se vor opri fostul meu angajator ... (vezi toată discuția)
Calomnia ContSters263719 ContSters263719 Care sint articolele din lege referitoare la calomnie? (vezi toată discuția)
Acuze pe facebook al3xn01 al3xn01 buna seara daca sunt cercetat intr-un dosar penal nefinalizat , o cunostinta pe facebook imi adreseaza injurii plus cuvinte jignitoare vrei sa omori ca pe ... (vezi toată discuția)