in urma depunerii unei reclamatii la Politie pentru tulburarea linistii publice in scara blocului am declarat ca un grup de persoane au savarsit unele stricaciuni ale proprietatii comune ( rupere sigillii de la contoare de curent electric, spargeri de geamuri, tentativa de ardere a izolatiei peretilor). nu am acuzat o persoana anume ci un grup de aprox. 10 persoane ptr. ca nu le cunosc numele.
una din aceste persoane ma acuza de calomnie si vrea sa depuna plangere penala daca nu imi retrag reclamatia.
care este definitia calomniei?
in codul penal la art. 206 nu am gasit-o!
va multumesc!
Buna seara.
Noul Cod Penal inca nu se aplica,in consecinta acum se aplica tot cel vechi.
Nu cred ca este vorba de calomnie,ci este vorba de denunt calomnios, prevazut de art.259 din Codul Penal,adica faptul ca ei considera ca le-ati facut o plangere mincinoasa care nu este adevarata.
Calomnia este prevazuta de art.206 C.P. şi este acea fapta prin care ati afirmat ceva despre cineva, care daca ar fi adevarate, ar expune acea persoana oricarei forme de sanctiuni sau raspundere,sau care ar trage dispretul public pentru acea persoana .Daca aveti dovezi de orice fel pentru faptele savarsite de acele persoane ,nu aveti de ce sa va faceti griji.
Daca totusi, nu sunteti sigur si ca persoana in cauza a participat la comiterea faptelor , sa stiti ca impacarea partilor, înlatura raspunderea penala pentru calomnie.
Într-adevar,in noul Cod Penal aprobat prin Legea nr.286/2009, care nu este inca in vigoare, calomnia nu mai este considerata infractiune. De fapt si conform actualului Cod Penal, calomnia nu se mai pedepseste cu inchisoare, ci cu amenda de la 250 lei la 13.000 lei, conform art.206 .
Cu stima.
Acuze pe facebook
al3xn01
buna seara daca sunt cercetat intr-un dosar penal nefinalizat , o cunostinta pe facebook imi adreseaza injurii plus cuvinte jignitoare vrei sa omori ca pe ... (vezi toată discuția)