buna,
detin o firma de aproximativ 9 ani si, din lipsa de informatie, nu am stiut ca pot sa o transform intr-o unitate protejata, eu fiind o persoana cu dizabilitati. As vrea sa stiu mai exact ce inseamna scutire de tva a operatiunilor desfasurate ca sa stiu daca ma avantajeaza modificarea, in sensul ca daca nu mai pot face facturi cu tva nu ar fi prea avantajos pentru mine. Multumesc mult
unitatile protejate nu beneficiaza de regim special tva fata de restul persoanelor
impozabile.
daca in momentul de fata suneti platitor de tva, asa veti ramane si dupa ce deveniti unitate protajata autorizata, in conditiile legii.
in acest context, firmele cu minim 50 de angajati sau alte institutii publice sunt obligate sa achizitioneze produse sau servicii de la unitati protejate autorizate, pe baza de parteneriat, in suma echivalenta cu suma datorata la bugetul de stat pentru fondul destinat persoanelor cu handicap si vor avea drept de deducere, in conditiile art. 145-149 cod fiscal, a taxei aferente bunurilor si serviciilor achizitionate.
Firmele cu mai mult de 50 de angajati platesc impozit lunar ( pozitia 25 din formularul 100 depus la ANAF) 700 lei, in cazul in care nu au angajate persoane cu dizabilitati ( la 50 de angajati - 2 angajati, persoane cu dizabilitati). Prin unitatile protejate pot valorifica acesti bani si sa achizitioneze produse sau servicii.