avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1087 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... imi poate lua copilul???
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

imi poate lua copilul???

am 20 de ani si am o fetita de 8 luni cu un barbat casatorit, care la acel moment nu a recunoscut copilul, insa acum doreste sa faca acest lucru si de asemenea ma ameninta ca o sa-mi ia copilul, pentru a-l creste impreuna cu sotia lui.exista aceasta pobibilitate?pot refuza testul de paternitate, in cazul in care ma actioneaza in instanta?
mentionez faptul ca nu am nici un venit, exceptand alocatia copilului si indemnizatie (total 230 de lei), eu fiind studenta, insa locuiesc impreuna cu parintii mei, care ma ajuta financiar si in cresterea copilului.
Cel mai recent răspuns: angell , utilizator 13:54, 16 Martie 2010
Nu va poate lua copilul. In ce mod l-a recunoscut pentruca nu am inteles. ?
D-voastra puteti sa-l actionati in judecata sa-i plateasca indemnizatia de intretinere. Sunt mai multe aspecte de discutat aici, drept pentru care va recomand sa discutati cat mai repede cu un avocat.
daca va actioneaza in judecata, el va vace testul de paternitate si nu va pueti opune ca omul sa-si recunoasca copilul. de luat ,nu vi-l ia
cereti incredintarea copilului in instanta si daca tot il recunoaste, sa plateasca si pensie
el a fost prezent la spital in momentul in care s a facut acea declaratie, dar nu a mai venit sa-i facem certificatul de nastere, deci copilul poarta numele meu, iar in dreptul tatalui nu scrie nimic.
nici nu vreau sa ma gandesc ca ar putea sa imi ia copilul pe care eu l am crescut pana acum si la care nu sunt dispusa sa renunt.
exista aceasta posibilitate?sa mi-l ia?
Doamna,

Dupa cum vi s-a explicat mai sus nu va ia nimeni copilul nici acum si nici dupa ce pe certificat va aparea el ca tata. La ceea ce nu va puteti opune este dreptul lui de a isi recunoaste copilul. Are acest drept si nu i-l puteti lua. Dar la toate amenintarile lui gen ''iti iau copilul'' ii puteti raspunde simplu: din momentul in care il vei recunoaste ai niste drepturi si niste obligatii. Ca drept are cel de a il vizita, de pastra legatura cu copilul iar ca obligatie are plata pensiei alimentare pana cand copilul implineste 18 ani (sau pana la 25-26 daca face studii). Instanta favorizeaza mama si daca copilul este ingrijit corespunzator nimeni nu va obliga sa il dati tatalui. Imediat dupa ce tatal il recunoaste la Starea civila (printr-o simpla declaratie) puteti porni o actiune in instanta (incredintare a minorului) prin care veti obtine efectiv o decizie ca minorul este legal incredintat dvs. si asta va va ajuta sa puteti lua anumite decizii fara acordul tatalui (gen sa ii faceti pasaport copilului sau sa plecati cu el in calatorii in strainatate). Un alt aspect este ca in prezent numele de familie al minorului este identic cu numele dvs. de familie. Cand tatal il recunoaste la starea civila prin declaratia de care v-am scris mais sus, se schimba numai faptul ca numele lui apare in rubrica tata dar numele de familie al minorului ramane acelasi. Daca vreti si dvs. si el ca minorul sa poarte numele tatalui atunci se face o procedura de schimbare administrativa a numelui de familie dar asta numai daca ambii parinti sunt de acord. In concluzie domnul respectiv nu va poate obliga sa faceti nimic decat sa il lasati sa isi recunoasca copilul. Dupa asta sunteti dvs. cea care il veti obliga la plata pensiei alimentare. Felicitari parintilor dvs. pentru suportul acordat.
intrucat nu a fost stabiliata filiatia fata de tata nu aveti cum sa-i cereti pensie de itnretinere pt. minor .
pt. a -l obliga la plata acestei pensii de intretinere va trebui sa-l dati in judecata pt. stabilirea paternitatii .

daca nu exista nici un fel de actiune in instanta initiata de tatal minorului pt. stabilirea paternitatii si incredintarea minorului, v-as sfatui sa faceti dvs. acest pas /
introduceti in instanta actiunea avand ca obiect :
1. stabilirea paternitatii
2. incredintarea minorului spre crestere si educare
3. obligarea paratului la plata pensiei de intretinere .
este indicat sa investiti instanta cu aceasta actiune , pt. linistea dvs.
avand in vedere varsta frageda a minorului , in mod cert instanta o sa va incredinteze copilul dvs.
daca paritnii va sustin in cresteres si educarea minorului, aveti sanse sa obtineti incredintarea acestuia .

Alte discuții în legătură

Drepturile copilului crissniko crissniko Salut , urmeza sa am un copil dintr-o relatie cu un cetatean italian.Numai suntem impreuna ,nici casatoriti legal nu am fost .eu am preferat sa vin sa nasc in ... (vezi toată discuția)
Recunoastere copil felice76 felice76 Buna ziua.As dori sa ma ajutati, dandu-mi raspuns la cateva intrebari:in cat timp isi poate recunoaste un tata copilul, dupa nastere?poate sa fie trecut pe ... (vezi toată discuția)
Bună! am și eu o întrebare. sunt necăsătorita, am nascut ... Alyssa Calin Alyssa Calin Bună! Am și eu o întrebare. Sunt necăsătorita, m nascut și copilul este trecut pe numele meu, iar la tata este dungă. Se poate ca copilul sa ramana pe ... (vezi toată discuția)