avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 888 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Bună! Am și eu o întrebare. Sunt necăsătorita, am ...
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Bună! Am și eu o întrebare. Sunt necăsătorita, am nascut ...

Bună! Am și eu o întrebare. Sunt necăsătorita, m nascut și copilul este trecut pe numele meu, iar la tata este dungă. Se poate ca copilul sa ramana pe numele meu, dar la dunga sa fie trecut tatăl?
Da, se poate sa ramana pe numele dvs chiar dacă tatal il recunoaste.
Daca tatal nu vrea sa il recunoască, va trebui sa va adresati instantei cu cerere in stabilirea paternitatii.
Ultima modificare: Marți, 5 Aprilie 2022
gi-jane2, moderator
Ca sa fie trecut tatal inseamna fie o recunoastere voluntara de paternitate din partea tatalui (caz in care parintii vor stabili de comun acord numele de familie al copilului, iar in caz de neintelegere il va stabili instanta) sau de o actiune in instanta de stabilire a paternitatii (si aici va decide instanta numele de familie al copilului).

Atentie ca o recunoastere de paternitate vine " la pachet" cu o autoritate parinteasca comuna.
Buna ziua,

Daca tatal isi exprima optiunea de a recunoaste copilul din relatia de concubinaj, acesta poate perfecta o declaratie, in acest sens.

In acest caz opereaza o forma de recunoastere voluntara, fiind determinata filiatia fata de tata, in mod voluntar.


Dumneavoastra va puteti adresa instantei de judecata, in vederea stabilirii filiatiei, fata de tata.(actiunea este una imprescriptibila ).

Ulterior, in baza materialului probator administrat, instanta de judecata poate dispune la autoritatea parinteasca sa fie exercitata in comun, sau in mod exclusiv, de dumneavoastra, locuinta minorului sa fie stabilita la dumneavoastra, iar fostul concubin sa fie obligat la plata unei pensii de intretinere.



~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Recunoasterea copilului si modificarea certificatului de nastere ContSters76364 ContSters76364 Buna ziua Am un copil in varsta de 3 anisori, sanatos si voinic. Cand l-am nascut nu a fost recunoscut de tata, pe certificatul de nastere fiind trecuta ... (vezi toată discuția)
Recunoastere copil 1234@ 1234@ Buna ziua Am un copil nascut in timpul casatoriei insa in urma testului de paternitate a rezultat faptul ca sotul nu este tatal copilului. In urma ... (vezi toată discuția)
Probleme cu tatal care nu a recunoscut copilul Ionela977 Ionela977 Buna ziua ,intampin o problema cu fostul meu prieten. Povestea este urmatoarea: eu am un baiat de 3 luni pe care tatal nu l-a recunoacut si nu l-a dorit ,iar ... (vezi toată discuția)