Am un copil nascut in timpul casatoriei insa in urma testului de paternitate a rezultat faptul ca sotul nu este tatal copilului. In urma finalizarii divortului am refacut certificatul de nastere, iar tatal copilului doreste sa il recunoasa si sa ii poarte numele. Copilul este trecut in certificat cu numele meu din timpul casatoriei. Recunoasterea o vom face la notariat, tatal este cetatean strain insa nu stiu cum trebuie sa procedam in vederea schimbarii numelui de familie al copilului cu al tatalui. Noi nu suntem casatoriti momentan.
Va multumesc!
Buna ziua,
La momentul recunoasterii la notar va solicita ca numele de familie al copilului sa fie al lui si dumneavoastra veti da o declaratie in sensul acesta.
Cu cele doua declaratii trimise de notar sau duse de dumneavoastra se va intocmi noul certificat de nastere al minorului unde in locul liniei la tata (sau al tatalui presupus) va fi trecut numele tatalui biologic si va avea numele de familie al lui.
La mama va fi trecut numele dumneavoastra actual din acte.
E bine sa il fi schimbat dupa divort.
Filiatia, care nu corespunde adevarului, poate fi contestata de orice persoana interesata, oricand.
Recunoasterea poate fi efectuata in fata reprezentatilor STARII CIVILE din cadrul PRIMARIEI, ori in fata notarului public,prin declaratie pe proprie raspundere.
In speta, parintii au nume diferite, sens in care ei trebuie sa decida ce nume de familie va avea minorului.
In cazul in care survin divergente, va decide instanta de tutela.
Minorul poate purta numele dvs, numele reunite ale parintilor, ori numele concubinului.