avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 926 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Probleme cu tatal care nu a recunoscut copilul
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Probleme cu tatal care nu a recunoscut copilul

Buna ziua ,intampin o problema cu fostul meu prieten. Povestea este urmatoarea: eu am un baiat de 3 luni pe care tatal nu l-a recunoacut si nu l-a dorit ,iar dupa lungi incercari de impacare din partea mea am decis sa inchei orice conversatie cu el . Problema intervine abia acum , el doreste sa ia copilul de la mine spunandu-mi ca ma va da in judecata . Va rog frumos sa ma sfatuiti ce as putea face si ce ar putea obtine el. Multumesc
Cel mai recent răspuns: CABINET DE AVOCAT "STOICA IOANA" , Avocat 21:20, 25 Februarie 2019
El ar putea obtine recunoasterea paternitatii, schimbarea numelui de familie, exercitarea autoritatii parintesti in comun cu dvs., va plati pensie alimentara si probabil va avea un program de vizita.
De luat, avand in vedere varsta frageda a minorului, nu are cum sa il ia.
Va rog frumos sa ma sfatuiti ce as putea face

Nu aveti nimic de facut, vedeti-va de treaba si daca va da in judecata, mai scrieti pe aici, functie de ce cere, va putetm sfatui.
si ce ar putea obtine el.

Poate recunoaste copilul la starea civila sau notar, apoi sa va dea in judecata pt a cere sa exercite autoritatea parinteasca in comun si un program de vizita. Asta e cam tot ce poate obtine.
Nu va obtine schimbarea numelui, ca nu poate proba ca schimbarea ar fi in interesul copilului.
Recunoasterea poate interveni, in mod voluntar, printr-o declaratie notariala, ori printr-o declaratie data in fata STARII CIVILE, fiind stabilita, asadar, filiatia fata de tata.

Declaratia poate fi data oricand, nu va puteti opune acestei manifestari de vointa.

Mentiunile legate de nume (retinand faptul ca discutam de un copil dintr-o relatie de concubinaj ) parintii avand nume diferite, in cazul in care survin neintelegeri, instanta de tutela stabileste ce nume de familie va purta minorul.

Odata ce este determinata filiatia fata de tata, acesta se poate adresa instantei de judecata, pentru a clarifica urmatoarele aspecte :
1- modalitatea in care va fi exercitata autoritatea parinteasca.

(legislatia in vigoare reglementeaza doua tipuri de autoritate parinteasca, anume cea comuna, aceasta fiind dispusa, de regula, precum si cea exclusiva , aceasta fiind dispusa in situatii de exceptie).

Autoritatea reprezinta ansamblul de drepturi si obligatii ce le revin parintilor.

Autoritatea exclusiva este dispusa in sitatii de exceptie, cand exista o conduita de risc fata de minor.

( conduita legate de dependenta de alcool, droguri,infractiuni legate de violenta, trafic de persoane, privitoare la viata sexuala, boala psihica ).

2-locuinta minorului, plata pensiei de intretinere, stabilirea unui program de vizitare.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Bună! am și eu o întrebare. sunt necăsătorita, am nascut ... Alyssa Calin Alyssa Calin Bună! Am și eu o întrebare. Sunt necăsătorita, m nascut și copilul este trecut pe numele meu, iar la tata este dungă. Se poate ca copilul sa ramana pe ... (vezi toată discuția)
Incredintare minor Adda1989 Adda1989 Buna ziua. As avea nevoie de cateva informatii va rog frumos. Situatia sta cam asa. La varsta de 16 ani am avut o relatie cu un baiat, am ramas gravida si acum ... (vezi toată discuția)
Test adn Lilylili Lilylili Buna seara!am un copil din relatia anterioara ,care este pe numele meu ,nu l a recunoscut tatal .Si as dori sa stiu daca, il pot da in judecata doar sa faca ... (vezi toată discuția)