avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 516 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Test ADN
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Test ADN

Buna seara!am un copil din relatia anterioara ,care este pe numele meu ,nu l a recunoscut tatal .Si as dori sa stiu daca, il pot da in judecata doar sa faca testul de paternitate .nu vreau sa treaca copilul pe numele lui,nu vreau pensie ,nu vreau sa vb cu copilul. Doar sa faca testul .se poate?
Ultima modificare: Luni, 6 Iulie 2020
Lilylili, utilizator
Cel mai recent răspuns: DlGoe , utilizator 05:45, 9 Iulie 2020
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Il puteti actiona pe tata in instanta pentru stabilirea paternitatii copilului, iar in cadrul procesului se va efectua testul ADN.
Insa ulterior, actele de stare civila ale copilului se vor modica, in sensul ca se va emite un nou certificat in care o sa figureze si tatal.
Copilul poate ramane in continuare cu numele dvs de familie.
Ar fi indicat sa contactati un avocat ca sa discutati pe larg cu acesta, pentru a lua o decizie in cunostinta de cauza.
7 din 8 utilizatori consideră
acest răspuns util
ce vreti dvs, nu e posibil. poate vreti ceva, dar o sa gasiti altceva.
daca nu vreti sa aiba o relatie cu tatal, de ce il mai dati in judecata?
Ca sa aveti nevoie de acordul lui si sa depindeti de el pana la 18 ani ai copilului ?
Credeti ca daca nu vrea sa il recunoasca, daca o va face fortat si va plati si cheltuieli de judecata, va fi amabil ?
bineinteles ca va vrea sa isi vada copilul, mai ales daca dvs nu vreti asta.
trebuie intai sa va ganditi la binele copilului. Binele lui ar fi sa aiba un tata, insa dvs aveti ocazia sa hotarati daca acea persoana ar fi un tata bun. Daca e, incercati sa il apropiati de copil si poate il recunoaste de bunavoie si ajung sa aibe o relatie.
Daca nu e o persoana pe care l-ati vrea de tata pt copil, lasati-l in pace, poate gasiti altul mai bun care il va adopta pe copil.
daca vreti sa il dati in judecata, va trebui sa va asumati- cereti-i pensie, cheltuieli de judecata, ( pt ca testul costa , nu e gratis), jumatate din cheltuielile cu sarcina, nasterea si lauzia- daca nu sunt mai vechi de 3 ani si daca aveti chitante.
in ce priveste acordul tatalui cand va va fi necesar, daca nu vi-l da, puteti apela la instanta pt ca aceasta sa il suplineasca.
ce trebuie sa stiei e ca si daca nu il dati dvs in judecata, cat copilul nu are alt tata in certificat, il poate recunoaste cu toate drepturile si obligatiile ce decurg de aici. Il poate recunoaste si pe la 10 ani, asa din senin si sa vrea program de vizita..
1 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Doar prin instanta il puteti obliga sa faca testul ADN.

Insa o astfel de actiune odata introdusa nu va mai putea fi retrasa.

in plus, conform art.438 C.civ

(1) Prin hotărârea de admitere a acţiunii instanţa se pronunţă şi cu privire la stabilirea numelui copilului, exercitarea autorităţii părinteşti şi obligaţia părinţilor de a-l întreţine pe copil.
(2) În cazul în care admite o acţiune în contestarea filiaţiei, instanţa poate stabili, dacă este cazul, modul în care copilul păstrează legături personale cu acela care l-a crescut.

Deci nu puteti obtine ceea ce doriti dvs caci nu permite legea.
2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Buna ziua,

Testarea ADN este efectuata pe cale judiciara.

Odata determinata filiatia fata de tata, pot fi stabilite drepturile si obligatiile parintilor.

De regula, autoritatea parinteasca este exercitata in comun, insa in cazul dezinteresul evident, manifestat in procesul de crestere si educare, instanta de tutela poate stabili ca autoritatea parinteasca sa fie exercitata de dvs.

Locuinta minorului va fi stabilita la dumneavoastra, conform art.400 din Codul civil.

Obligatia de intretinere poate fi stabilita in natura, prin acordul partilor.

In cazul autoritatii exclusive, dumneavoastra luati deciziile majore, in procesul de crestere si educare a minorului.

O zi frumoasa,

av.Stoica Ioana.
1. Cui si ce vreti sa dovediti prin testul ADN?! 2.Distinsele doamne v-au explicat mai sus ce consecinte juridice ar avea demersul d-voastra. Altfel spus aceti mare grija la ce va doriti! P.S. Oare ce ar zice psihologii despre ceea ce va framanta?!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Despre paternitate Calin2130 Calin2130 Buna ziua.Speta este in felul urmator: Femeia are o relatie amoroasa si ramane insarcinata cu respectivul,dar afla dupa ce nu mai sunt impreuna.Copilul este ... (vezi toată discuția)
Test paternitate Magda 2018 Magda 2018 Buna ziua!Am un copilas de un an si ju.matate.Tatal vopilului vrea test ADN si imi cere sa l chem in instanta pt paternitate.Toate acele costuri(cheltuieli de ... (vezi toată discuția)
Paternitate copil cris_13 cris_13 buna, am o mare nelamurire legata de recunoasterea paternitatii fiicei mele, in varsta de 10 luni. tatal nu a recunoscut fata, iar acum am vorbit cu o avocata, ... (vezi toată discuția)