Doresc sa infiintez un PFA pentru servicii de programare web si design. Am citit intr-un alt subiect ca este destul sa fi terminat liceul de matematica / informatica + acel atestat de "Competente de operare pe calculator".
Intrebarile mele:
1. Mai este valabil ce-am scris mai sus? Sau va trebui sa termin si alte cursuri?
2. Daca sunt PFA si lucrez la o firma, si intre timp termin o facultate in domeniu, ma va ajuta acea diploma de facultate la ceva? Sau nu mai are niciun rost daca sunt deja PFA si lucrez? Pot sa ma las de facultate fara sa regret mai tarziu?
1. Da
2. Nu inteleg, la ce tipuri de beneficii va referiti? Adica la ce anume va asteptati? In cazul in care va referiti la o suplimentare a veniturilor din partea firmei cu care colaborati, atunci totul depinde de contractul pe care il negociati cu partenerul dumneavoastra. Se poate insera o clauza conform careia in caz de promovare a examenului de licenta sa creasca valoarea serviciile facturate cu x% .... ;)
As vrea sa stiu daca un PFA obtinut cu o diploma de facultate e mai valoroasa decat daca-i obtinut cu atestat / diploma de liceu. Din punct de vedere al salariului minim, sau asta-i in functie de angajator?
Imi pare rau, dar nu prea ma pricep la partea financiara :)
Ca PFA iti negociezi valoarea unui contract de prestari servicii. De regula se "merge" pe preturile din piata pentru activitati asemanatoare.
Salariul ti-l stabilesti singur din valoarea contractului si in functie de el contributiile pe care le platesti pentru pensie, pentru sanatate.... . Din aceleasi venituri, poate trebuie sa platesti chirie pentru sediu, utilitati, sau dotari minime.
Sigur ca e mai bine sa ai o diploma de licenta in domeniul tau.Uneori ea face diferenta.
Bafta!
1. este sufic
ient sa ai liceul
2. este bine sa ai facultatea
1. ca salariat cu liceu vei avea minim 720 de lei salariu
2. cu facultate ca angajat vei avea minim 1000 si ceva salariu
1. cu liceu ca pfa = cu 2. cu facultate pfa
esti propriul stapan, te scoli cand vrei, muncesti cand vrei. Dar trebuie sa stii ceva: ca PFA iti asumI RISCUL, Ca angajat patronul preia RISCUL.
Ai cap? foloseste-l. Eu m-am lasat de facultate la 23 de ani si o fac la 37.
Ca PFA ai impozit 10% la sursa. 6% iti raman de dedus cheltuielile proprii: telefon, calculator, internet, birou, imprimanta, licente etc adica orice suport logistic necesar ptr activitate, masina, benzina, samd. Contabilitatea o vei tine in partida simpla, ce ramanr necheltuit din cei 6% ii virezi la sta ca diferenta la impoit. Ramane sa-ti faci singur asigurare de sanatate, de fond de pensie samd. Cam asta inseamna sa fii patron PFA. Sfatul meu? Fa te PFA, fa facultatea, ai incredere in tine, preia RISCUL si fii propriul tau stapan! Asa au ajuns vesticii unde au ajuns, au avut curaj! Tu ai?