avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1125 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... SOMAJUL....o dilema...
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

SOMAJUL....o dilema...

Buna ziua,
Angajata la o firma privata,care acum isi restrange activitatea,prin urmare mi s-a adus la cunostinta ca mi se desfiinteaza postul (asitent manager),si sunt in preaviz.
Am si un PFA,fara activitate,7022 codul CAEN.Doar imi ridicam comisionul pe ea.Acest PFA am fost obligata,daca nu,trebuia sa-mi caut un alt loc de munca.
Intrebarea mea este daca nu-mi afecteaza acest viitor somaj? Pana imi iese adeverinta de venit de la Finante(ptr.somaj) nu stiu ....nu stiu ce ar trebui sa fac in caz contrar....sunt f. f.necajita ca am avut incredere in firma....
va rog un raspuns ,multumesc.
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 11:49, 20 Martie 2010
1.Daca sunteti PFA puteti beneficia deindemnizatie de somaj daca aveti un venit mai mic de 500 lei pe luna (500 lei = valoarea indicatorului social de referinta).

2. Din legea 76/2002:
Art. 34. - (1) ªomerii prevăzuţi la art. 17 alin. (1) beneficiază de indemnizaţie de şomaj dacă îndeplinesc cumulativ următoarele condiţii:
...
b) nu realizează venituri sau realizează, din activităţi autorizate potrivit legii, venituri mai mici decât valoarea indicatorului social de referinţă, în vigoare;
...
3. Din Norme metodologice la Legea 76/2002:
Art. 15. - (2) Prin activităţi autorizate potrivit legii se înţelege activităţile economice desfăşurate de persoane fizice autorizate, întreprinderi individuale şi/sau întreprinderi familiale conform legii sau exercitarea profesiilor liberale potrivit dispoziţiilor legale speciale.
Va multumesc pentru rapuns....si ca urmare acest lucru inseamna ca: sumele din facturile emise de mine (PFA) ,totalul se imparte la lunile de cand am firma???
ca sa aflu' daca ma incadrez in 500 lei / luna???

ce-i de facut daca nu ma incadrez in suma,si nu pot primi somaj? sunt disperata.am fost obligata... sa-mi intocmesc aceast PFA , si nu pot sa raman asa efectiv fara dreptul meu...de somaj. Cum pot sa rezolv si ce trebuie sa fac cu acesti oameni de nimic care se comporta asa cu angajatii.???
va multumesc mult.
1. Legea 76/2002 spune:
Art. 44. - Încetarea plăţii indemnizaţiilor de şomaj acordate beneficiarilor are loc după cum urmează:
a) la data încadrării în muncă, conform legii, pentru o perioadă mai mare de 12 luni;
b) la data când realizează, din activităţi autorizate potrivit legii, venituri lunare mai mari decât valoarea indicatorului social de referinţă, în vigoare;

2. Trebuie sa va incadrati lunar in suma de 500 lei, astfel va inceteaza somajul cu data de intai a lunii in care ati obtinut mai mult de 500 lei.
3. Vorbiti si cu cei de la Somaj, poate au primit ceva instructiuni noi.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Indemnizatie de somaj si drepturi salariale ana30d ana30d exista vreo forma legala in care poti sa beneficiezi si de somaj ( eu beneficiind de somaj pt inca cateva luni ) si drepturi salariale in acelasi timp? vreo ... (vezi toată discuția)
Pfa viss_vass viss_vass Buna ziua!In paralel cu contractul de munca mai detin un PFA din care am ceva venituri suplimentare cu contract de prestari servicii. In urma restructurarilor ... (vezi toată discuția)
Forma de prestare serviciu in pfa cabinet de masaj si kinetoterapie, de catre un somer alinedelea alinedelea Avem urmatoarea situatie:un somer care beneficiaza de indemnizatie de somer, este solicitat sa desfasoare o activitate fara program fix, una doua ore de doua ... (vezi toată discuția)