avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 901 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... indemnizatie insotitor
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

indemnizatie insotitor

De ce pe anul 2010 nu se mai acorda ajutorul de insotitor? Am luat pe luna decembrie si mi s-a incheiat cartea de munca spunand ca nu mai sunt fonduri pe 2010. care este actul normativ care prevede stoparea indemnizatiei insotitorului?
Ceea ce spuneti dvs, nu se precizeaza in nici o lege, este doar decizia primarului/consiliului local. Insa, primarul este obligat ca, in cazul in care nu-si mai permite sa plateasca asistentii personali ai persoanelor cu handicap grav sa asigure plata, catre persoanele in cauza, a indemnizatiei de handicap, asa cum este ea prevazuta de legea 448/2006!!! Din cele doua, trebuie sa plateasca una, cu atat mai mult cu cat in legea 448/2006 si in normele ei de aplicare scrie ca daca primaria nu are fonduri suficiente, trebuie sa solicite acoperirea deficitului de la AJPS judeteana.
Hotarâre 89/05 februarie 2010 - M. Of. nr. 103 - 15.II.2010
Emitent : Guvern
pentru modificarea si completarea Normelor metodologice de aplicare a prevederilor Legii nr. 448/2006 privind protectia si promovarea drepturilor persoanelor cu handicap, aprobate prin Hotărârea Guvernului nr. 268/2007





În temeiul art. 108 din Constitutia României, republicatã,



Guvernul României adoptã prezenta hotãrâre.



Art. I. - Normele metodologice de aplicare a prevederilor Legii nr. 448/2006 privind protectia si promovarea drepturilor persoanelor cu handicap, aprobate prin Hotãrârea Guvernului nr. 268/2007, publicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 233 din 4 aprilie 2007, se modificã si se completeazã dupã cum urmeazã:

1. Articolul 1 se modificã si va avea urmãtorul cuprins:

„Art. 1. - Prezentele norme metodologice stabilesc modul de aplicare a prevederilor Legii nr. 448/2006 privind protectia si promovarea drepturilor persoanelor cu handicap, republicatã, cu modificãrile si completãrile ulterioare, denumitã în continuare lege.”

2. Articolul 8 se modificã si va avea urmãtorul cuprins:

„Art. 8. - Biletele gratuite de tratament balnear pentru persoanele adulte cu handicap se acordã în limita numãrului total de bilete prevãzute în legea bugetului asigurãrilor sociale de stat pe anul respectiv, în baza unei conventii anuale încheiate între Autoritatea Nationalã pentru Persoanele cu Handicap si Casa Nationalã de Pensii si Alte Drepturi de Asigurãri Sociale.”

3. Articolul 14 se modificã si va avea urmãtorul cuprins:

„Art. 14. - În sensul prevederilor art. 25 alin. (4) din lege, în cazul în care instanta judecãtoreascã numeste ca tutore autoritatea administratiei publice locale, aceasta are obligatia de a desemna o persoanã sau o comisie din aparatul de specialitate al primarului, respectiv din cadrul compartimentului cu atributii în domeniu, care sã ducã la îndeplinire hotãrârea instantei judecãtoresti.”

4. La articolul 15, alineatul (1) se modificã si va avea urmãtorul cuprins:

„Art. 15. - (1) În vederea obtinerii rovinietei, persoanele care se încadreazã în prevederile art. 28 din lege vor depune fie la primãriile din localitatea de domiciliu sau resedintã, fie la directiile generale de asistentã socialã si protectia copilului judetene, respectiv locale ale sectoarelor municipiului Bucuresti, o cerere însotitã de urmãtoarele documente în copie: documentul care atestã încadrarea în grad de handicap, actul de identitate, certificatul de înmatriculare sau cartea de identitate a autovehiculului.”

5. Articolul 17 se modificã si va avea urmãtorul cuprins:

„Art. 17. - (1) Pentru a beneficia de prevederile art. 27 din lege, persoanele cu handicap grav sau accentuat ori persoana care are în îngrijire un copil cu handicap grav sau accentuat se adreseazã directiei generale de asistentã socialã si protectia copilului judetene, respectiv locale a sectorului municipiului Bucuresti în a cãrei razã teritorialã îsi are domiciliul persoana cu handicap grav sau accentuat, denumitã în continuare directie, si depun prin registraturã urmãtoarele documente:

a) cerere;

b) copie de pe documentul care atestã încadrarea în grad de handicap;

c) copie de pe documentul de identitate;

d) declaratie pe propria rãspundere referitoare la faptul cã respectã prevederile art. 27 din lege si cã nu a mai beneficiat de acestea;

e) declaratie pe propria rãspundere referitoare la faptul cã va comunica directiei orice actualizare a certificatului de încadrare sau orice modificare a domiciliului;

f) copie de pe hotãrârea judecãtoreascã de punere sub interdictie sau de pe dispozitia de tutelã/curatelã, unde este cazul.

(2) În urma analizãrii documentelor depuse, directia elibereazã solicitantului o adeverintã privind acordul plãtii dobânzii la creditul obtinut în temeiul prevederilor art. 27 din lege.

(3) Dupã obtinerea adeverintei, solicitantul se adreseazã unei unitãti bancare în vederea obtinerii creditului. În urma acceptului de creditare din partea unitãtii bancare, directia va încheia un angajament de platã a dobânzii, pe baza contractului de credit si a graficului de rambursare.

(4) În functie de destinatia creditului obtinut în conditiile legii, persoanele cu handicap grav sau accentuat ori persoana care are în îngrijire un copil cu handicap grav sau accentuat includ în dosar si urmãtoarele documente:

a) proiectul lucrãrii de adaptare a locuintei conform nevoilor individuale de acces, însotit de devizul de lucrãri aferente adaptãrii; proiectul si devizul trebuie sã fie întocmite de organe abilitate;

b) declaratie pe propria rãspundere a organului abilitat prevãzut la lit. a) din care sã reiasã faptul cã proiectul lucrãrii respectã cerintele de accesibilitate, în conformitate cu actele normative în vigoare; sau

c) copie de pe factura finalã a autovehiculului sau copia legalizatã a contractului de vânzare/cumpãrare a acestuia.

(5) Graficul de rambursare a creditului se depune la directie ori de câte ori acesta suportã modificãri; directia efectueazã plãtile în baza ultimului grafic de rambursare depus.

(6) În situatia în care beneficiarul creditului înregistreazã restante la rambursarea acestuia, dobânda aferentã creditului se va suporta de cãtre acesta.”

6. La articolul 19, alineatul (1) se modificã si va avea urmãtorul cuprins:

„Art. 19. - (1) În sensul prevederilor art. 31 alin. (3) din lege, actele doveditoare sunt, dupã caz:

a) copie de pe documentul care atestã încadrarea în grad de handicap;

b) copie de pe planul individual de servicii;

c) rezultatul anchetei sociale efectuate de serviciul specializat al primãriei localitãtii de domiciliu sau resedintã;

d) pentru persoanele cu handicap care solicitã admiterea într-un centru rezidential, dovadã eliberatã de serviciul specializat al primãriei în a cãrei razã teritorialã îsi are domiciliul sau resedinta persoana cu handicap, prin care se atestã cã acesteia nu i s-au putut asigura protectia si îngrijirea la domiciliu

sau în cadrul altor servicii din comunitate.”

7. Articolul 21 se modificã si va avea urmãtorul cuprins:

„Art. 21. - În vederea contractãrii serviciilor sociale în conditiile prevãzute la art. 33 alin. (2) din lege, autoritãtile administratiei publice locale procedeazã dupã cum urmeazã:

a) stabilesc costul maxim pentru fiecare serviciu social care se intentioneazã a se contracta, în baza unei analize privind cheltuielile aferente cu acel serviciu, pentru o persoanã asistatã, în decursul unui an;

b) elaboreazã caietul de sarcini care include standardele minime privind asigurarea calitãtii pentru serviciul social respectiv, cu respectarea legislatiei în vigoare;

c) contracteazã serviciul social, în conditiile legii.”

8. La articolul 25, alineatele (1) si (3) se modificã si vor avea urmãtorul cuprins:

„Art. 25. - (1) Pentru a fi încadratã ca asistent personal, persoana respectivã se va prezenta la primãria localitãtii de domiciliu sau de resedintã a persoanei cu handicap grav si va depune un dosar continând urmãtoarele documente:

a) cerere de angajare;

b) copie de pe actele de identitate si de stare civilã;

c) copie de pe actele de studii;

d) cazier judiciar;

e) adeverintã medicalã eliberatã de medicul de familie sau de altã unitate sanitarã autorizatã care sã ateste starea de sãnãtate corespunzãtoare;

f) acordul persoanei cu handicap sau, dupã caz, al reprezentantului legal al acesteia ori al familiei, exprimat în scris, pentru angajare;

g) declaratie pe propria rãspundere cã va respecta obligatiile prevãzute la art. 38 din lege;

h) acordul directiei generale de asistentã socialã si protectia copilului, exprimat în scris, referitor la optiunea pãrintilor sau reprezentantilor legali ai copilului cu handicap grav, adultilor cu handicap grav ori reprezentantilor legali ai acestora, cu exceptia celor cu handicap vizual grav.

................................................................................................

(3) Dacã ancheta socialã se finalizeazã cu recomandarea în vederea angajãrii, asistentului personal i se întocmesc contractul de muncã si actul aditional la acesta referitor la respectarea prevederilor art. 38 lit. b) din lege.”

9. La articolul 26, alineatul (1) se modificã si va avea urmãtorul cuprins:

Art. 26. - (1) Indemnizatia prevãzutã la art. 37 alin. (3) din lege se asigurã o singurã datã pe an, indiferent dacã asistentul personal efectueazã concediul de odihnã în transe.”

10. Articolul 27 se modificã si va avea urmãtorul cuprins:

„Art. 27. - În aplicarea prevederilor art. 38 lit. a) din lege, autoritãtile publice locale au obligatia sã asigure gratuit instruirea asistentilor personali, tematica acesteia fiind stabilitã prin ordin al presedintelui Autoritãtii Nationale pentru Persoanele cu Handicap.”

11. Articolul 30 se modificã si va avea urmãtorul cuprins:

„Art. 30. - (1) Dreptul de optiune exprimat în temeiul prevederilor art. 42 alin. (4) din lege opereazã numai în conditiile în care documentul care atestã încadrarea în grad de handicap cuprinde mentiunea: „cu asistent personal”.

(2) Indemnizatia prevãzutã la art. 43 alin. (3) din lege se acordã începând cu luna urmãtoare depunerii cererii si înceteazã cu luna urmãtoare celei în care persoana cu handicap nu mai îndeplineste conditiile care au dus la stabilirea dreptului.”

12. La articolul 31, alineatul (1) se modificã si va avea urmãtorul cuprins:

„Art. 31. - (1) Potrivit prevederilor art. 51 alin. (5) si (6) din lege, în vederea obtinerii avizului Autoritãtii Nationale pentru Persoanele cu Handicap, solicitantul va depune urmãtoarele documente:

a) cererea de solicitare a avizului;

b) proiectul de hotãrâre a consiliului judetean, respectiv local al sectorului municipiului Bucuresti sau hotãrârea organului de conducere a asociatiei sau fundatiei, dupã caz;

c) nota de fundamentare;

d) proiectul de organigramã.”

13. La articolul 33, alineatul (1) se modificã si va avea urmãtorul cuprins:

„Art. 33. - (1) În sensul prevederilor art. 54 alin. (4) din lege, decontarea cheltuielilor se face în baza unui cost mediu lunar al cheltuielilor stabilit de consiliile judetene, respectiv de consiliile locale ale sectoarelor municipiului Bucuresti. La stabilirea costului mediu lunar al cheltuielilor se iau în calcul cheltuielile de personal si cheltuielile cu bunuri si servicii.”

14. La articolul 34, dupã alineatul (3) se introduce un nou alineat, alineatul (4) cu urmãtorul cuprins:

„(4) Costul mediu lunar al cheltuielilor pentru persoanele cu handicap asistate si care au domiciliul în alte judete/sectoare ale municipiului Bucuresti decât cel pe raza cãruia se aflã centrul rezidential va fi suportat, pe bazã de conventii, din bugetul consiliului judetean/local în care persoana cu handicap asistatã are domiciliul.”

15. La articolul 36, dupã alineatul (5) se introduc douã noi alineate, alineatele (6) si (7), cu urmãtorul cuprins:

„(6) Prestatiile sociale rãmase neîncasate de cãtre persoana cu handicap decedatã, reprezentând indemnizatia si/sau bugetul personal complementar pe luna în care a avut loc decesul, si, dupã caz, prestatiile sociale cuvenite si neachitate pânã la deces se plãtesc sotului supravietuitor, copiilor, pãrintilor sau, în lipsa acestora, celorlalti mostenitori, în conditiile dreptului comun.

(7) Sumele prevãzute la alin. (6) pot fi solicitate în cadrul termenului general de prescriptie.”

16. Articolul 37 se modificã si va avea urmãtorul cuprins:

„Art. 37. - În sensul prevederilor art. 61 lit. a) din lege, prin conceptul Acces pentru toti se întelege proiectarea si executarea produselor, programelor si serviciilor astfel încât sã poatã fi utilizate de orice persoanã fãrã a necesita lucrãri de adaptare.”

17. Articolul 38 se modificã si va avea urmãtorul cuprins:

„Art. 38. - În sensul prevederilor art. 62 alin. (3) din lege, se suportã din bugetele autoritãtilor administratiei publice centrale sau locale numai costurile lucrãrilor necesare pentru realizarea adaptãrilor prevãzute pentru bunurile proprietate publicã sau privatã a statului sau a unitãtilor administrativ-teritoriale.”

18. Articolul 39 se modificã si va avea urmãtorul cuprins:

„Art. 39. - În sensul prevederilor art. 64 alin. (6) lit. a) din lege, este necesarã adaptarea cel putin a unui vagon pentru fiecare garniturã de tren pentru a permite accesul persoanelor cu handicap care utilizeazã fotoliul rulant.”

19. La articolul 40, alineatul 1 se modificã si va avea urmãtorul cuprins:

„Art. 40. - (1) Cardul-legitimatie pentru locuri gratuite de parcare, prevãzut la art. 65 alin. (3) din lege, are urmãtoarele caracteristici:

a) dimensiuni: 106 mm/148 mm;

b) culoare: albastru-deschis, exceptie fãcând doar simbolul alb al utilizatorului de fotoliu rulant, care va avea un fundal de culoare albastru-închis;

c) este plastifiat, exceptie fãcând doar spatiul rezervat semnãturii titularului, în partea stângã verso;

d) este împãrtit pe verticalã în douã pãrti, atât pe fatã, cât si pe verso.”

20. La articolul 41, dupã alineatul (2) se introduce un nou alineat, alineatul (3), cu urmãtorul cuprins:

„(3) Cardul-legitimatie de parcare pentru persoanele cu handicap este valabil pe perioada de valabilitate a documentului care atestã încadrarea în gradul de handicap.”

21. Articolul 42 se modificã si va avea urmãtorul cuprins:

„Art. 42. - Salariul de bazã minim brut pe tarã prevãzut la art. 78 alin. (3) lit. a) din lege este salariul de bazã minim brut pe tarã garantat în platã, stabilit prin hotãrâre a Guvernului, în vigoare în luna pentru care se plãteste suma datoratã bugetului de stat în cazul neangajãrii persoanelor cu handicap.”

22. Articolul 43 se modificã si va avea urmãtorul cuprins:

„Art. 43. - (1) În aplicarea prevederilor art. 78 alin. (3) lit. b) din lege, achizitionarea produselor sau serviciilor de la unitãtile protejate autorizate se realizeazã în baza unui acord de parteneriat, modelul acestuia fiind prevãzut în anexa care face parte integrantã din prezentele norme metodologice.

(2) Dovada achizitionãrii produselor sau serviciilor de la unitãtile protejate autorizate este reprezentatã de contractul comercial, factura si dovada plãtii.

(3) În baza acordului de parteneriat si a contractului comercial se achizitioneazã produse sau servicii realizate prin propria activitate a persoanei cu handicap angajate.

(4) În sensul prezentei legi, propria activitate a persoanei cu handicap angajate în cadrul unitãtii protejate autorizate reprezintã ansamblul activitãtilor realizate integral sau partial de persoana cu handicap, în scopul obtinerii produsului comercializabil sau în scopul prestãrii serviciului.

(5) Activitatea persoanei cu handicap angajate se poate atesta prin contractul individual de muncã al persoanei cu handicap angajate, fisa de post a acesteia sau prin orice alt document emis de conducãtorul unitãtii protejate autorizate.”

23. La articolul 45, alineatul (1) litera d) se modificã si va avea urmãtorul cuprins:

„d) numãrul de contracte încheiate în sensul prevederilor art. 78 alin. (3) lit. b) din lege.”

24. La articolul 50, litera d) se modificã si va avea urmãtorul cuprins:

„d) avizeazã planul individual de servicii al persoanei cu handicap întocmit la nevoie de managerul de caz. Managerul de caz va înainta planul individual de servicii al persoanei cu handicap atât persoanei în cauzã, cât si reprezentantului serviciului public specializat din localitatea de domiciliu sau de resedintã a persoanei cu handicap;”.

25. Articolul 51 se modificã si va avea urmãtorul cuprins:

„Art. 51. - Revizuirea programului individual de reabilitare si integrare socialã se efectueazã ori de câte ori este nevoie.”

26. Articolul 53 se modificã si va avea urmãtorul cuprins:

„Art. 53. - (1) În sensul prevederilor art. 94 alin. (3) din lege, costul mediu lunar de întretinere, stabilit anual prin ordin al presedintelui Autoritãtii Nationale pentru Persoanele cu Handicap, cuprinde cheltuielile de personal si cheltuielile cu bunuri si servicii si reprezintã valoarea de referintã la nivel national pentru asistarea unei persoane adulte cu handicap în sistem rezidential.

(2) Fiecare consiliu judetean sau local al sectoarelor municipiului Bucuresti va stabili, prin hotãrâre, costul mediu lunar de întretinere în centrele rezidentiale publice de pe raza unitãtii administrativ-teritoriale respective.

(3) Metodologia de stabilire a contributiei de întretinere datorate de adultii cu handicap asistati în centre sau de sustinãtorii acestora se stabileste prin ordin al presedintelui Autoritãtii Nationale pentru Persoanele cu Handicap.”

27. La articolul 54, alineatul (1) se modificã si va avea urmãtorul cuprins:

„Art. 54. - (1) Organizatiile prevãzute la art. 98 din lege primesc de la Autoritatea Nationalã pentru Persoanele cu Handicap subventii, în conditiile legii.”

28. Articolul 55 se modificã si va avea urmãtorul cuprins:

„Art. 55. - În sensul prevederilor art. 99 din lege, sunt organizatii neguvernamentale cu activitate în domeniul protectiei persoanelor cu handicap cele care au în statut ca obiect de activitate protectia si asistenta persoanelor cu handicap sau demonstreazã aceasta prin experienta anterioarã.”

29. Articolul 56 se modificã si va avea urmãtorul cuprins:

„Art. 56. - În cazul nerespectãrii dispozitiilor art. 15 alin. (1), art. 18-20, art. 21 alin. (3) si (4), art. 22, art. 23 alin. (1) si (2), art. 24, 30, 31, art. 34 alin. (3), art. 51 alin. (4), art. 55 alin. (1), art. 62-68, art. 69 alin. (1), art. 70, 78 si 82 din lege, Autoritatea Nationalã pentru Persoanele cu Handicap constatã contraventiile si aplicã sanctiunile legale din oficiu sau sesizatã de orice altã persoanã.”

30. Articolul 57 se abrogã.

Art. II. - Hotãrârea Guvernului nr. 268/2007 pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a prevederilor Legii nr. 448/2006 privind protectia si promovarea drepturilor persoanelor cu handicap, cu modificãrile si completãrile aduse prin prezenta hotãrâre, se va republica, dându-se textelor o nouã numerotare.



PRIM-MINISTRU

EMIL BOC

Contrasemneazã:

Ministrul muncii, familiei si protectiei sociale,

Mihai Constantin Seitan

p. Ministrul administratiei si internelor,

Mihai Caprã,

secretar de stat

Ministrul finantelor publice,

Sebastian Teodor Gheorghe Vlãdescu


Bucuresti, 5 februarie 2010.

Nr. 89.






Ultima modificare: Marți, 23 Martie 2010
teodora.nenciu, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Din care buget primesc banii asistentii personali? Ana Maria Aiacoboaiei Ana Maria Aiacoboaiei Din care buget primesc banii asistentii personali, din bugetul primariei sau a statului? exista o lege care sa sustina raspunsul vostru? (vezi toată discuția)
Modalitate de renuntare la asistent personal palsecam palsecam Buna ziua. Sunt interesat de etapele care trebuie urmate, astfel incat o persoana cu handicap grav sa renunte la asistentul personal, fara ca pacientul sa ... (vezi toată discuția)
Asistent personal copil cu handicap grav bosanceanugheorghe bosanceanugheorghe Buna ziua, Mama unui copil cu handicap grav, a fost angajata ca asistent personal pentru el, iar din anul 2012 a fost trecuta in somaj.Cu toate insistentele ... (vezi toată discuția)