Pai stai putin, unchiul este considerat ruda apropiata si este un ascendent.interpreteaza corect textul articolului si o sa observi ca pentru fata, unchiul reprezinta un ascendent deoarece unul din parintii fetei este frate al unchiului.
cu certitudine,unchiul nu este niciun fel de ascendent.daca ai sa pui mana pe o carte de drept civil-succesiuni,ai sa vezi ca unchiul este colateral ordinar,din clasa a 4-a de mostenitori.ascendentii sunt doar parintii(ascendenti privilegiati) si apoi,din clasa a 3-a,bunici,strabunici,samd,limitat doar biologic-care sunt ascendenti ordinari.asa ca,interpretarea mea este corecta,deci problema ramane in picioare.
Interesanta problema pe care o ridicati. M-am chinuit si eu sa gasesc ceva prin care si unchiul sa poata fi tras la raspundere penala in temeiul art. 210. Daca ar fi sa aplicam litera legii, evident, unchiul fiind colateral, nu se incadreaza in catagoria rudelor apropiate mentionate limitativ de art. 149. C. penal.
Si atunci ar ramane sa fie tras la raspundere pe art. 208 . Totusi, trebuie vazuta si ceva practica judiciara in acest sens. Consider ca singurul caz in care se poate depune plangere prealabila de catre nepoata impotriva unchiului este acela in care unchiul ar locui sau ar fi gazduit de nepoata, fie exceptand , , fie chiar tinand cont de calitatea sa de unchi.
singura posibilitatee in care am putea interpreta art 149 in asa fel incat unchiul sa se incadreze in aceste dispozitii ar fi urmatoarea: sa privim enumerarea categoriilor respective ca un cerc limitat de persoane intre care sa existe reciprocitate,adica sa se stabileasca rudenia in ambele sensuri,pentru ca daca vom mergem pe un singur sens si vom incerca sa-l incadram pe unchi intr-una din acele categorii,el va fi exclus.sunt convinsa insa ca in practica nu s-a dat o interpretare stricta dispozitiilor art 149,desi enumerarea este una limitativa,iar nu exemplificativa.doua solutii as vedea: fie sa se mentioneze in art 210 sensul de calcul-de la parte vatamata la faptuitor,sau invers-fie in art 149 sa fie specificat gradul pana la care sunt considerate rude apropiate,adica ceva de genul-ascendenti,descendenti nelimitat si colaterali pana la gradul 3.
Se pare ca noul Cod va aduce unele modificari, in sensul ca se vor mentiona si membri de familie , insa tot in sensul in care locuiesc sau gospodaresc ,cu persoana pagubita, deci pentru a fi indeplinita conditia , este necesara convietuirea. ( art. 177 lit. c) . Notiunea de membru de familie vine sa o inlocuiasca pe aceea de rude apropiate.
In practica am observat ca deseori s-a facut gresit incadrarea in art. 210 , in sensul ca a avut loc un furt intre rude aptopiate, insa, ulterior a fost schimbata incadrarea, tot pe considerentul enumerarii limitative a celor ce unt considerati rude apropiatate.
Totusi, in privinta acestor furturi intre rude apropiate , membri de familie , ca fiind un cerc destul de restrans de persoane, chiar limitativ prevazute fiind, consider a fi o reglementare binevenita, deoarece intre aceste catetgorii de persoane ar trebui sa primeze increderea , insa faptul ca legiuitorul lasa totdata la latitudinea celui pagubit dorinta de a reclama sau nu furtul, denota o anume intelegere a relatiilor , sentimentelor existente intre aceste persoane .