avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 645 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Singura, fara rude
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Singura, fara rude

ce se intampla cu bunurile unei persoane decedate care nu are frati, parinti ci doar veri primaride tata iar din partea mamei verisoare ale mamei ei.
~ Conținut șters la cerere ~
Mostenirea o culege comuna, oraşul sau, după caz, municipiul în a cărui rază teritorială se aflau bunurile la data deschiderii moştenirii, intrand în domeniul lor privat.

Verii primari ai mamei, resp. ai tatalui defunctului nu au vocatie succesorala legală generală de a-l mosteni pe defunct, fiind rude de gradul 5 cu acesta.

O ipoteza in care ar fi posibil pt o ruda de gradul 5 sa-l mosteneasca pe defunct este cea in care parintele său, ruda de gradul 4 cu defunctul, ar fi decedat ulterior defunctului si înainte de a-si exercita dreptul de optiune succesorala, caz in care acest drept se transmite mostenitorului său (ruda de gradul 5 a defunctului).
Persoana fara rude poate lasa patrimoniul prin testament oricui doreste.
Vor mosteni verii primari daca nu exista unchi sau matusi. Unchii, matusile si verii primari intra in clasa a patra de mostenitori legali. Verisoarele mamei nu au dreptul la mostenire.


Art. 963-NCC
Moştenitorii legali
(1) Moştenirea se cuvine, în ordinea şi după regulile stabilite în prezentul titlu, soţului supravieţuitor şi rudelor defunctului, şi anume descendenţilor, ascendenţilor şi colateralilor acestuia, după caz.
(2) Descendenţii şi ascendenţii au vocaţie la moştenire indiferent de gradul de rudenie cu defunctul, iar colateralii numai până la gradul al patrulea inclusiv.
(3) În lipsa moştenitorilor legali sau testamentari, patrimoniul defunctului se transmite comunei, oraşului sau, după caz, municipiului în a cărui rază teritorială se aflau bunurile la data deschiderii moştenirii.

Art. 964
Principiile generale ale devoluţiunii legale a moştenirii
(1) Rudele defunctului vin la moştenire în următoarea ordine:
a) clasa întâi: descendenţii;
b) clasa a doua: ascendenţii privilegiaţi şi colateralii privilegiaţi;
c) clasa a treia: ascendenţii ordinari;
d) clasa a patra: colateralii ordinari.
(2) Dacă în urma dezmoştenirii rudele defunctului din clasa cea mai apropiată nu pot culege întreaga moştenire, atunci partea rămasă se atribuie rudelor din clasa subsecventă care îndeplinesc condiţiile pentru a moşteni.
(3) Înăuntrul fiecărei clase, rudele de gradul cel mai apropiat cu defunctul înlătură de la moştenire rudele de grad mai îndepărtat, cu excepţia cazurilor pentru care legea dispune altfel.
(4) Între rudele din aceeaşi clasă şi de acelaşi grad, moştenirea se împarte în mod egal, dacă legea nu prevede altfel.



La mostenire vin verii primari, acestia fiind rude de gradul IV.
maria1956 a scris:

ce se intampla cu bunurile unei persoane decedate care nu are frati, parinti ci doar veri primari de tata iar din partea mamei verisoare ale mamei ei.


Nu este "singură, fără rude" (ca în titlul topicului).

Verii primari sunt rude în linie colaterală de gradul patru.
Verii primari (colaterali ordinari de gradul patru) vin la moştenire (se moştenesc unul pe altul, după cum are fiecare norocul să supravietuiască celuilat).

Alţi veri (cum ar fi zisele "verisoare ale mamei ei" din speţă sau veri "de-al nu ştiu câtelea" s-or mai număra în popor) nu ne mai interesează din punct de vedere al dreptului succesoral.

Nu există nicio ipozeză în care vreun văr/rudă de gradul 5 să vină la moştenire. Indiferent când se zice că ar fi murit autorul lui. Căci din clipa in care am numărat a cincea naştere, am ieşit din limita (patru incusiv) până la care este admisă moştenirea in linie colaterală.

Numărul gradelor de rudenie este dat de numărul naşterillor.
Ultima modificare: Vineri, 5 August 2016
romascanu, moderator

Alte discuții în legătură

Mostenire dupa verisor marius_wiz marius_wiz Buna ziua Speta in cauza ar fi : am un verisor mult mai in varsta de gradul 2 care nu are copii, frati sau parinti din pacate. El mai are doi verisori de ... (vezi toată discuția)
Nelamurire andreea_brz andreea_brz (2)Sotul supravietuitor înlătură de la mostenire clasa a patra de mostenitori, revenindu-i întreaga avere a defunctului??????????? Acest text este trecut ... (vezi toată discuția)