avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1782 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Singura, fara rude
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Singura, fara rude

ce se intampla cu bunurile unei persoane decedate care nu are frati, parinti ci doar veri primaride tata iar din partea mamei verisoare ale mamei ei.
romascanu a scris:



Nu există nicio ipozeză în care vreun văr/rudă de gradul 5 să vină la moştenire. Indiferent când se zice că ar fi murit autorul lui. Căci din clipa in care am numărat a cincea naştere, am ieşit din limita (patru incusiv) până la care este admisă moştenirea in linie colaterală.




Ipoteza in care este posibil ca un defunct sa fie mostenit de o ruda de gradul 5 este prevazuta de art. 1105 NCC.

Daca o ruda de gradul 4 cu defunctul decedeaza ulterior defunctului si înainte de a-si fi exercitat dreptul de optiune succesorala, acest drept se transmite mostenitorilor sai (care pot fi rude de gradul 5 cu defunctul), care trebuie sa-l exercite in termen.


Transmiterea dreptului de optiune succesorala a fost prevazuta si de codul vechi.Diferentele in noul cod privesc alte aspecte decat faptul ca dreptul se transmite etc.

O speta care ilustreaza ipoteza, respectiv calitatea de moştenitor legal a colateralului de grad 5 în cazul transmiterii dreptului de opţiune succesorală în cadrul termenului de acceptare a mostenirii o gasiti la:

[ link extern ]









Multumesc
Nu am inteles foarte bine insa poate doneaza unei persoane cu care nu are legatura de sange

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Mostenire dupa verisor marius_wiz marius_wiz Buna ziua Speta in cauza ar fi : am un verisor mult mai in varsta de gradul 2 care nu are copii, frati sau parinti din pacate. El mai are doi verisori de ... (vezi toată discuția)
Nelamurire andreea_brz andreea_brz (2)Sotul supravietuitor înlătură de la mostenire clasa a patra de mostenitori, revenindu-i întreaga avere a defunctului??????????? Acest text este trecut ... (vezi toată discuția)
Mostenitori legali monalisa16 monalisa16 Pot fi mostenitori legali descendentii(copiii) unui mostenitor colateral ordinar (var primar cu defunctul,gradul patru) in conditiile in care si acesta e ... (vezi toată discuția)