urmare a acestei conventii, contractul de comodat sa transformat in contract de inchiriere.. daca nu era stipulat ca se plateste o suma de bani cu titlu de folosinta.. atunci era ok, se puteau plati de firma utilitatile consumate.. dar asa.. numai e comodat .. e contract de inchiriere.. se inregistreaza la financiar daca tineti mortis sa fie un asa contract facut... eu as sugera altceva, dar nu sunt avocatul vostru platit
d-nule avocat,
va multumesc pentru raspunsul dumneavoastra, cu parere de rau va spun ca nu ne permitem sa platim un avocat, SC este micuta...:) , administratorul si comanda si executa, cred ca ma intelegeti, mai sunt si eu care ii inregistrez documentele contabile si asta este firma.
Urmaresc de ceva timp discutiile pe form, si am postat cu speranta sa-mi rspundeti chiar dumneavoasta, nu vreau sa inregistrez in conta ceva nelegal...
Dl avocat Petre are dreptate: contractul s-a transformat din contract cu titlu gratuit in contract de inchiriere.
Dpdv fiscal pentru firma e ok, in timp ce pentru proprietari ,nu. Dumnealor au obligatia de a inregistra contractul ( de fapt v-as sugera ca acel contract de comodat sa-l inchideti si sa faceti altul de inchiriere) la finante.
Am sa va descriu procedura care trebuie urmata in cazul inchirierii unui imobil :
- in termen de 15 zile de la data incheierii contractului , proprietarul imobilului se prezinta la fisc cu contractul pentru a completa o declaratie de venit estimat
- in baza acelei declaratii se va stabili venitul brut anual , din care se scade o cota forfetara de 25 % pentru reparatii,intretinere etc .(pentru care nu este nevoie de documente justificative)
Ceea ce ramine este baza impozabila si asupra ei se aplica 16% impozit
Impozitul se achita in 4 transe , pina la 15 inclusiv a ultimei luni din fiecare trimestru
In cazul in care chiria e stabilita in lei, impozitul devine impozit final
Temei legal pentru cele de mai sus :
- titlul III cod fiscal : art 61, 81,82,83 si 84.
( si norme)
-----------
later edit:
ati spus :
"Astfel s-a incheiat o conventie la contractul de comodat in care se stipuleaza ca firma sa plateasca proprietarului cu " titlul de folosinata a spatiului" o suma de .... plus utilitatile consumate – energie electrica, termica, alimentarea cu apa, evacuare ape uzate, salubrizare, precum si cotele de intretinere aferente spatiului utilizat de societate (care pana acum erau platite de administrator personal, nu de firma)"
- va mai sugerez ca suma platita cu titlu de chirie sa includa cele cheltuieli.
Altminteri nu le puteti deduce in contabilitatea firmei, neexistand raport contractual intre furnizorii de utilitati si firma .
d-na Magda,
In contractul de comodat autentificat la notariat in 2007, se stipuleaza la punctul 2 Obligatiile Comodatorului " printre alte obligatii si obligatia suportarii cheltuielilor necesare folosirii spatiului si obligatia platii impozitelor si taxelor legale.
sa inteleg de aici ca firma putea deduce cheltuielile de intretinere si utilitatile, impozitul, inca de la incheierea acestui contract?
si in cazul in care proprietarii nu vor contract de inchiriere, iar in cele din urma ajung la o intelegere, din punct de vedere contabil eu ma pot inregistra pe baza contractului de comodat existent, cu cheltuielile privind intretinerea si utilitatile?
va multumesc!
uitati care sint prevederile codului fiscal:
(3) Următoarele cheltuieli au deductibilitate limitată:
m) cheltuielile de funcţionare, întreţinere şi reparaţii aferente unui sediu aflat în locuinţa proprietate personală a unei persoane fizice, folosită şi în scop personal, deductibile în limita corespunzătoare suprafeţelor puse la dispoziţia societăţii în baza contractelor încheiate între părţi, în acest scop;
Art. 21 al.3 m)
37. În cazul în care sediul unui contribuabil se află în locuinţa proprietate a unei persoane fizice, cheltuielile de funcţionare, întreţinere şi reparaţii aferente sediului sunt deductibile în limita determinată pe baza raportului dintre suprafaţa pusă la dispoziţie contribuabilului, menţionată în contractul încheiat între părţi, şi suprafaţa totală a locuinţei. Contribuabilul va justifica cheltuielile de funcţionare, întreţinere şi reparaţii aferente sediului cu documente legale, cum sunt contractele încheiate cu furnizorii de utilităţi şi alte documente.
Doar daca ar fi existat contract cu furnizorii de utilitati firma ar fi putut deduce cheltuielile, proportional cu suprafata alocata firmei .