avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1044 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Fiscalitate - Salarii Drepturile de autor si plata CAS.
Discuție deschisă în Fiscalitate - Salarii

Drepturile de autor si plata CAS.

Buna ziua,
Am o intrebare, de curand am fost angajata la o firma cu contract de drepturi de autor si fara carte de munca. Contractul de drepturi de autor a fost deja depus la finante. Intrebarea mea este urmatoare, cum ramane cu CAS-ul ? Am gasit pe internet articole in care se spune ca pentru angajatii cu contract de drepturi de autor si fara carte de munca se va plati CAS-ul, insa cand am intrebat la firma, mi s-a spus ca pentru mine nu s-a platit CAS si ca in cazul unui concediu medical sau de maternitate sunt descoperita.
Cum procedez? Imi pot plati singura CAS-ul sau e obligatia firmei sa il plateasca?

Multumesc,
Olga.
Cel mai recent răspuns: boerica , utilizator 10:40, 19 Martie 2010
Norme legea 95_2006
Persoana asigurata are obligatia platii contributiei asupra veniturilor din drepturi de proprietate intelectuala realizate în mod individual si/sau într-o forma de asociere, numai în cazul în care nu realizeaza venituri de natura celor prevazute mai jos:
a)venituri din salarii sau asimilate salariilor care se supun impozitului pe venit;
b) veniturilor impozabile realizate de persoane care desfasoara activitati independente care se supun impozitului pe venit;daca acest venit este singurul asupra caruia se calculeaza contributia, aceasta nu poate fi mai mica decât cea calculata la un salariu de baza minim brut pe tara, lunar;
c) veniturilor din agricultura supuse impozitului pe venit si veniturilor din silvicultura,
d) indemnizatiilor de somaj;
e) veniturilor din pensiile care depasesc limita supusa impozitului pe venit;
Pentru veniturile din drepturi de proprietate intelectuala, obligatia platii contributiei revine persoanelor fizice beneficiare.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Venituri din chirii xm xm Care sunt darile la stat in cazul in care o persoana realizeaza doar venituri din chirii? (vezi toată discuția)
Cass Serban Aurel Serban Aurel Daca am un contract de munca pe durata nedeterminata si un PFA, de cate ori trebuie sa platesc contributia pentru CASS (vezi toată discuția)
Legea 95/ 2006 o mare teapa pentru foarte multi romani ochi_albastri10 ochi_albastri10 in baza legii 95/ 2006care este statutul colaboratorilor unei societati de asigurare ce nu are realizari echivalente salariului minim pe economie, cat are de ... (vezi toată discuția)