Buna ziua,
Am o intrebare, de curand am fost angajata la o firma cu contract de drepturi de autor si fara carte de munca. Contractul de drepturi de autor a fost deja depus la finante. Intrebarea mea este urmatoare, cum ramane cu CAS-ul ? Am gasit pe internet articole in care se spune ca pentru angajatii cu contract de drepturi de autor si fara carte de munca se va plati CAS-ul, insa cand am intrebat la firma, mi s-a spus ca pentru mine nu s-a platit CAS si ca in cazul unui concediu medical sau de maternitate sunt descoperita.
Cum procedez? Imi pot plati singura CAS-ul sau e obligatia firmei sa il plateasca?
Norme legea 95_2006
Persoana asigurata are obligatia platii contributiei asupra veniturilor din drepturi de proprietate intelectuala realizate în mod individual si/sau într-o forma de asociere, numai în cazul în care nu realizeaza venituri de natura celor prevazute mai jos:
a)venituri din salarii sau asimilate salariilor care se supun impozitului pe venit;
b) veniturilor impozabile realizate de persoane care desfasoara activitati independente care se supun impozitului pe venit;daca acest venit este singurul asupra caruia se calculeaza contributia, aceasta nu poate fi mai mica decât cea calculata la un salariu de baza minim brut pe tara, lunar;
c) veniturilor din agricultura supuse impozitului pe venit si veniturilor din silvicultura,
d) indemnizatiilor de somaj;
e) veniturilor din pensiile care depasesc limita supusa impozitului pe venit;
Pentru veniturile din drepturi de proprietate intelectuala, obligatia platii contributiei revine persoanelor fizice beneficiare.