avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 446 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Rog lamurire plata taxa bunuri proprii/bunuri comune - ...
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Rog lamurire plata taxa bunuri proprii/bunuri comune - caz delicat

Buna ziua,

As avea si eu ceva neclaritati intr-un caz de partaj ceva mai ciudat: s-a introdus actiunea de divort si s-a cerut si partajul bunurilor comune in mai 2009, in noiembrie 2009 s-a obtinut hotararea definitiva pentru divort si s-a dispus disjungerea dosarului (s-a facut un nou dosar numai pentru partaj). Din luna noiembrie pana acum in 2010 s-a tot amanat din diverse motive: ba nu se specifica procentele decat pentru bunurile proprii, ba numai pentru cele comune, etc.
Acum s-a ajuns la faza ca partea reclamanta a platit taxa judiciara de timbru pentru 70 % din bunurile comune si partea parata deocamdata nu a platit nimic.
Intrebarile/neclaritatile mele sunt urmatoarele:
- daca partea reclamanta a depus dosarul de divort impreuna cu cererea de partaj in mai 2009 aceasta mai trebuie sa plateasca cei 3 % din valoarea bunurilor comune ?...intr-adevar dosarul pentru partaj a fost refacut in noiembrie 2009 dar initial el a fost inaintat catre judecatorie in mai 2009 in acelasi dosar cu cel pentru divort…
- taxa de 3 % se plateste la valoarea intregii mese partajabile sau 3 % din procentele cerute/pretinse (de exemplu: daca un apartament costa 30 000 euro…se platesc 3 % din 30 000 euro sau 3 % din procentele pe care le cere partea reclamanta…sa zicem 90 %) ?
- aproximativ 60 % din valoarea bunurilor comune provin din bunuri proprii (este dovedit cu acte, a fost vandut un alt apartament, etc.)…pentru acestea cum se plateste taxa judiciara de timbru ?...ca bun propriu sau bun comun ?
- judecatorul a zis ca trebuie sa precizam care este procentul cerut din valoarea mesei partajabile/bunuri comune…dar este foarte greu de calculat dat fiind faptul ca marea majoritate a bunurilor comune provin din bunuri proprii…cum se poate face acest calcul ?
- daca o sa precizam procentele cerute din valoarea mesei partajabile/bunuri comune…ce se va intampla cu bunurile proprii avute de dinaintea casatoriei - …prin vanzarea unor bunuri proprii s-au obtinut bunurile comune ?
- cum se procedeaza la calculul taxei judiciare de timbru…data fiind situatia destul de incurcata (ceva bunuri proprii au devenit bunuri comune) ?
Oare nu se urmareste incasarea taxei judiciare de timbru de 2 ori ?...adica si pentru bunurile proprii si pentru cele comune ?...nu s-a acceptat varianta cu plata pentru procentele de 60 % pentru bunurile proprii si 50 % pentru bunurile comune…judecatorul a zis ca nu admite asa ceva, vrea un singur procent…si acela sa fie din bunurile comune…dar ce se va intampla cu bunurile proprii ?
Judecatorul a zis ca daca nu se va cere procent...si acela sa fie din bunurile comune anuleaza dosarul...are acest drept ? daca are acest drept ce se mai poate face ?

Va multumesc anticiapt pentru ajutor.
Ultima modificare: Vineri, 19 Martie 2010
kyky_micky, utilizator
Parerea mea este ca trebuie sa va angajati avocat.Taxa nu se poate plati de doua ori.
Puteti sa timbrati si sa pierdeti.
Sincer, nu stiu cine va poate raspunde pe un site fara sa vada acte...pe bunuri proprii nu aveti de ce plati ca nu sunt incluse in masa partajabila...Cel mai bine mergeti cu actele la un avocat...o consultatie n-a falimentat pe nimeni..iar in cazul dvs., complicat, cum singura spuneti ar fi recomandat sa va angajati avocat...

acesta v-ar explica ca taax de timbru nu poate fi platita pe procente...si ar gasi solutia sa nu platiti asa mult...
...va multumesc, de acord cu dvs....dar nici avocatii nu m-au lamurit...spre surprinderea mea :(
Odata ce a platit partea parata...de ce se mai cere si partii reclamante sa ceara procent din bunurile comune si mai ales...sa si timbreze ?!
Ultima modificare: Vineri, 19 Martie 2010
kyky_micky, utilizator
Nu se poate explica pe mail...In principiu, la un partaj nu se pune problema taxarii bunurilor proprii, deoarece el nu intra in masa partajabila!!...dudecatorul s-a pronuntat pe ce actiune a avazut, nu e vina lui.Trebuie precizata corect, altfel v-o anuleaza....sau timbrati la ce vi s-a redactat....V-am spus, apelati la un avocat bun altfel, vorba colegului si platiti , si pierdeti...Judecatorul est acolo sa judece ce i se cere in acte ...asa ca rolul avocatului este mai mare decat credeti.
Nu inteleg ce-a facut dosarul din mai pana in noiembrie, a stat si-a asteptat divortul? :D
Oricum, taxa de timbru se stabileste la introducerea cererii sau, cel mai tarziu, la data la acre partile si-au stabilit complet cadrul procesual. Adica dupa toate precizarile.
Nici acum vad ca nu e stabilit cine si ce anume cere.
Bunuri comune nu se transforma in bunuri proprii sau viceversa.
Bunurile proprii ar fi indicat sa le lasati afara din ecuatie, ca platiti aiurea si stupid. Nu am inteles ce taxa a platit paratul, paratii nu platesc taxe decat daca sunt si reclamanti; numai reclamantii platesc taxe de timbru intotdeauna.
Cum naiba sa ceara cineva sa i se atribuie un procent din bunurile proprii? Pai alea sunt ale lui, cum sa i se dea numai o parte din ce e al lui?
E aiurea totul, mergeti macar intr-o consultatie, ca e neclar in intregime.

Alte discuții în legătură

Divort suteanu maria suteanu maria Buna ziua!Imi cer scuze ca insist pe aceasta tema dar sper ca ma veti intelege.Sotul meu a deschis divortul,am avut termen pe 26 26 2009,nu ne-am prezentat ... (vezi toată discuția)
Cand pot depune cerere pentru a beneficia de oug nr. 51/2008? cerebel33 cerebel33 in calitate de parat cand pot depune cerere in dosarul de partaj,pentru a beneficia de oug 51/2008 privind taxa judiciara de timbru? fac mentiunea ca in curand ... (vezi toată discuția)
Taxa de timbru partaj bunuri comune vertigoo vertigoo Taxa de timbru este acceasi in cazul partajarii bunurilor comune ale sotilor, indiferent ca partajul se face in cadrul procesului de divort sau ulterior? ... (vezi toată discuția)