avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 763 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... stabilirea filiatiei prin hotarare judecatoreasca
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

stabilirea filiatiei prin hotarare judecatoreasca

Sa va explic problema sioate ma ajuta cineva.

El si ea s-au cunoscut in Israel, unde au conceput un copil. El e roman, ea moldoveanca. pe certificatul de nastere al copilului este treecutanumai mama, ei nefiind casatoriti la data nastrii copilului si conform legii statului Israel a fost trecut tatal necunoscut.

Transcrierea certificatului in Romania nu poate fi ceruta de catre tatal copilului deoarece nu exista nicaieri o dovada ca ar aveaaceasta calitate.

O actiune de stabilire a filiatiei, de recunoastere a copilului ar putea rezolva problema si lui i se va putea acorda cetatenie romana?

Va rog, raspuns cat ma urgent!

Cu stima, Valentin
Cel mai recent răspuns: Alina Defta , Avocat 00:17, 25 Ianuarie 2007
Tatal poate introduce o actiune in stabilirea paternitatii copilului din afara casatoriei.
Temeiul actiunii se gaseste in Codul familiei.
Insa atentie: actiune trebuie introdusa in termen de 1 an de la nasterea copilului!
problema se pune daca mama e deacord cu stabilirea filiatiei fat de prezumtivul tata#-o
Eu nu am intalnit o asemenea conditie in astfel de actiuni :(
Daca mama opune rezistenta, se poate recurge la proba ADN, martori, inscrisuri.
Primeaza interesul copilului si nu dorinta mamei; si ar fi in interesul primului sa i se stabileasca filiatia fata de tata comparativ cu situatia de a nu avea tata - cel putin in acte.
L-ar impiedica pe copil si sa-si mosteneasca parintele.
dar va intreb ceva, copilul e nascut in Israel, mama nu este romanca. Ei s-au casatorit ulterior in Romania. Au nevoie de un act pentru a se putea recunoaste copilul c ctatean roman.
Ca sa ai vreo sansa la stabilirea faptului ca e cetatean roman, trebuie mai intai sa se stabileasca ca ii esti parinte.
Dar hotaraste-te: ori sunntei casatoriti ori nu?! ori copilul s-a nascut in afara casatoriei ori nu?!:-/

Alte discuții în legătură

Test de paternitate ichimgeorge ichimgeorge cum se poate incredinta copilul tatalui daca nu exista acte intre cei doi parteneri iar acesta vrea sa demonstreze printr-un test de paternitate ca este ... (vezi toată discuția)
Recunoasterea copilului si modificarea certificatului de nastere ContSters76364 ContSters76364 Buna ziua Am un copil in varsta de 3 anisori, sanatos si voinic. Cand l-am nascut nu a fost recunoscut de tata, pe certificatul de nastere fiind trecuta ... (vezi toată discuția)
Copil din relatie extraconjugala a mamei, nascut in timpul divortului Rivi Versace Rivi Versace Sa va relatez problema mea.. Am o relatie de 3 ani cu o romanca maritata cu un italian, cu oficierea casatoriei facuta in Romania. In acest moment ea a ... (vezi toată discuția)