Sa va relatez problema mea.. Am o relatie de 3 ani cu o romanca maritata cu un italian, cu oficierea casatoriei facuta in Romania. In acest moment ea a deschis de 4 luni divort in Romania, locuim in Romania, dar este si pe punctul de a naste copilul nostru. Sotul ei cunoaste toata povestea. Acum intrebarile: cum vom inregistra noi copilul la starea civila ? Ce nume de familie va lua copilul ? Este posibil sa ia numele meu ? Eu vreau ca dupa divortul ei sa o iau in casatorie. Poate fostul ei sot sa ne incurce in vreun fel ? Va rog din suflet, ajutati-ma cu un raspuns sau o solutie. Va multumesc.
nu sunt in masura sa-ti dau un sfat avizat, dar asa cum gandesc eu si cum am observat si din alte situatii cat de cat asemanatoare, copilul poate sa ia numele dv . daca il recunoasteti
Oricum mai asteptati si alte pareri
LEGEA Nr. 101 din 16 septembrie 1992 pentru aderarea Romaniei la Conventia europeana asupra statutului juridic al copiilor nascuti in afara casatoriei, incheiata la Strasbourg la 15 octombrie 1975
EMITENT: Parlamentul Romaniei
aparuta in MONITORUL OFICIAL nr. 243 din 30 septembrie 1992
ART. 2
Filiatia fata de mama a tuturor copiilor nascuti in afara casatoriei este stabilita prin singur faptul nasterii copilului.
ART. 3
Filiatia fata de tata a tuturor copiilor nascuti in afara casatoriei poate fi constatata sau stabilita prin recunoastere voluntara sau prin hotarirea judecatoreasca
Copilul poate lua numele meu, atata timp cat mama nu a divortat ? Am uitat sa specific ca in acte mama copilului nu a luat numele sotului dupa casatorie, ci si-a pastrat numele de domnisoara. Ma gandesc ca poate si asta va are importanta.
si m-am gandit ca totusi aveti nevoie de mai multa informatie o sa va dau sa cititi si restul
ARTICOLUL 4
Recunoasterea voluntara a paternitatii nu poate forma obiectul unei opozitii sau contestatii, cind aceste
proceduri sint prevazute prin legislatia interna, decit in cazul in care persoana care vrea sa recunoasca
care a recunoscut copilul nu este, biologic, tatal sau.
ARTICOLUL 5
In actiunile referitoare la filiatia fata de tata, probele stiintifice apte sa stabileasca sau sa inlature
paternitatea, urmeaza a fi incuviintate.
ARTICOLUL 6
1. Tatal si mama unui copil nascut in afara casatoriei au aceeasi obligatie de intretinere fata de acest
copil ca cea care exista fata de copilul nascut din casatorie.
2. Cind obligatia de intretinere a unui copil nascut din casatorie incumba unor anumiti membri ai familiei
tatalui sau a mamei, copilul nascut in afara casatoriei beneficiaza, de asemenea, de aceasta obligatie.
ARTICOLUL 7
1. Cind filiatia unui copil nascut in afara casatoriei este stabilita fata de cei doi parinti, exercitarea
drepturilor parintesti nu poate fi de drept atribuita numai tatalui.
2. Exercitarea drepturilor parintesti urmeaza sa poata fi transferata; cazurile de transfer sint supuse
legislatiei interne.
ARTICOLUL 8
Cind tatal sau mama unui copil nascut in afara casatoriei nu are exercitiul drepturilor parintesti ori al
dreptului privind incredintarea copilului, acest parinte poate obtine un drept de vizitare in cazurile
indreptatite.
ARTICOLUL 9
Drepturile copilului nascut in afara casatoriei la succesiunea tatalui si mamei sale si a membrilor familiilor
lor sint aceleasi ca si cind s-ar fi nascut din casatorie.
ARTICOLUL 10
Casatoria tatalui si mamei unui copil nascut in afara casatoriei confera acestui copil statutul juridic al unui
copil nascut din casatorie.
Paternitate
roxana000
Buna ziua,fratele meu a facut un copil cu o domnisoara/doamna,iar copilul nu este pe numele lui,este pe numele fostului sot al doamne/domnisoarei ... (vezi toată discuția)