avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 992 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul, calculatorul meu şi ... Inselatoriile pe internet
Discuție deschisă în Dreptul, calculatorul meu şi internetul

Inselatoriile pe internet

Bun gasit

Din pacate va deranjez cu o problema foarte dificila, pentru mine, rugandu-va sa-mi oferiti un sfat pentru ca nu stiu foarte bine ce sa fac.

Pe internet am cunoscut o tanara din Republica Moldova si am sperat sa leg o casnicie cu aceasta. Situatia mea este mai dificila, in sensul ca sunt o persoana cu un handicap fizic si acest lucru m-a facut sa imi caut o prietena pe internet.


Intentionam sa invit in Romania persoana cu care legasem respectiva "prietenie" si lucrurile decurgeau spre aceasta finalitate. La un moment dat persoana respectiva mi-a spus ca nu are bani pentru pasaport, astfel ca i-am trimis prin Western Union suma de 80 euro. Ulterior mi-a spus ca ambasada romana are pretentia ca un cetatean moldovean sa aiba un cont bancar personal cu minimum 500 de euro. Cum nu avea suma respectiva i-am trimis de doua ori cate 200 de euro (total 400) pentru constituirea contului, trimitandu-i astfel un total de 480 de euro si am suportant taxe de alti 40 de euro. Banii i-am trimis prin transferurile rapide Western Union si MoneyGram. Banii se ridica, din cate stiu eu, dupa ce se comunica o parola si se inregistreaza datele de identitate ale persoanei ce ridica banii.

Site-ul prin intermediul caruia am cunoscut persoana respectiva apartine unei societati comerciale romane pe care am contactat-o si i-am rugat sa conserve toate datele dialogurilor noastre, confirmandu-mi aceasta actiune de conservare a informatiilor pentru a fi inaintate autoritatilor daca vor fi cerute. Dispun, de asemenea, de toate discutiile noastre prin mesagerie rapida (yahoo msg.), numere de telefon, inclusiv un nr. de telefon din Romania al unei persoane cunoscute cu destinatara banilor dar aceste telefoane pot fi cartele reincarcabile.

I-am cerut respectivei femei sa-mi restituie banii si acum imi spune ca nu ii mai are. I-am precizat ca ma voi adresa politiei cu toate ca locuieste in Republica Moldova cred ca se poate rezolva, chiar daca persoana mi-a spus ca nu ea a ridicat banii de la banca, a rugat pe altcineva sa faca asta. Oricum ar fi, din cate stiu banca retine datele persoanale de identitate.

Din cate cunosc eu, o situatie de acest gen se incadreaza foarte mult la "Abuz de incredere", caz ce tine de codul civil in Romania. Cu toate acestea eu cred ca este vorba de o situatie penala, mai ales ca in Codul Penal din Moldova, art. 190, Abuzul de incredere este incriminat penal.

Va rog mult, sa imi spuneti ce pot sa fac in acesta situatie si unde sa ma adresez ?

Cu profund respect,


Matei
Cel mai recent răspuns: CLAUDIU LASCOSCHI , Avocat 23:46, 23 Martie 2010
Trebuie sa va adresati organelor de politie din Republica Moldova.
Degeaba va adresati celor romane.

avocat Claudiu Lascoschi
Din pacate in Ucraina, Moldova si Kazahstan e o adevarata industrie asta. Dat fiind ca banii i-ai trimis prin Western, putea sa iti de-a orice date vroia acea persoana, puteau fi fictive, cei de la Western nu verifica daca exista sau nu acea persoana. Sincer, nu vei putea face nimic, decat sa fi fericit ca ai mai adaugat o experienta in sac.
M-am interesat la Western Union si MaoneyGram. Daca intre mine si destinatar nu se stabileste o parola specifica (asa cum a fost si cazul meu) banca d eunde se ridica banii solicita in afara unei serii de destinatiei si datele celui care ridica banii, un buletin de identitate etc. Astfel ca persoana a fost inregistrata, bineinteles putem erxtrapola si sa banuim acte false si alte asemenea lucruri dar cred ca e prea mult pentru o astfel de suma, daca vorbeam de mii de euro..... puteam vorbi.
In Romania nu puteti face nimic.
E vorba eventual de inselaciune, nu de abuz de incredere iar plangerea o puteti depune la organele de politie roamnesti pentru ca fapta de inducere in eroare s-a savarsit in Romania.

Alte discuții în legătură

Teapa internet Slepy Slepy buna ziua.va scriu si eu in legatura cu o problema de-a mea.acuma cateva zile am cunoscut pe internet...o persoana din macedonia care detinea un site cu niste ... (vezi toată discuția)
Frauda bancara AndreiGabriel1234 AndreiGabriel1234 Buna ziua,in urma cu doar o saptamana am fost victima unei fraude si de aceea va cer ajutor.Vroiam sa-mi cumpar o masina si am intrat pe mercador unde am si ... (vezi toată discuția)
Fraudă prin western union și posibil furt identitate: cum pot recupera banii pe care i-a ridicat altcineva în locul tatălui meu? sabo ioana sabo ioana Buna ziua, am trimis suma de 2500euro+comision 90euro prin western union catre tatal meu, pentru a fi ridicati din franta. Am facut acest lucru deoarece voiam ... (vezi toată discuția)