Bun gasit
Din pacate va deranjez cu o problema foarte dificila, pentru mine, rugandu-va sa-mi oferiti un sfat pentru ca nu stiu foarte bine ce sa fac.
Pe internet am cunoscut o tanara din Republica Moldova si am sperat sa leg o casnicie cu aceasta. Situatia mea este mai dificila, in sensul ca sunt o persoana cu un handicap fizic si acest lucru m-a facut sa imi caut o prietena pe internet.
Intentionam sa invit in Romania persoana cu care legasem respectiva "prietenie" si lucrurile decurgeau spre aceasta finalitate. La un moment dat persoana respectiva mi-a spus ca nu are bani pentru pasaport, astfel ca i-am trimis prin Western Union suma de 80 euro. Ulterior mi-a spus ca ambasada romana are pretentia ca un cetatean moldovean sa aiba un cont bancar personal cu minimum 500 de euro. Cum nu avea suma respectiva i-am trimis de doua ori cate 200 de euro (total 400) pentru constituirea contului, trimitandu-i astfel un total de 480 de euro si am suportant taxe de alti 40 de euro. Banii i-am trimis prin transferurile rapide Western Union si MoneyGram. Banii se ridica, din cate stiu eu, dupa ce se comunica o parola si se inregistreaza datele de identitate ale persoanei ce ridica banii.
Site-ul prin intermediul caruia am cunoscut persoana respectiva apartine unei societati comerciale romane pe care am contactat-o si i-am rugat sa conserve toate datele dialogurilor noastre, confirmandu-mi aceasta actiune de conservare a informatiilor pentru a fi inaintate autoritatilor daca vor fi cerute. Dispun, de asemenea, de toate discutiile noastre prin mesagerie rapida (yahoo msg.), numere de telefon, inclusiv un nr. de telefon din Romania al unei persoane cunoscute cu destinatara banilor dar aceste telefoane pot fi cartele reincarcabile.
I-am cerut respectivei femei sa-mi restituie banii si acum imi spune ca nu ii mai are. I-am precizat ca ma voi adresa politiei cu toate ca locuieste in Republica Moldova cred ca se poate rezolva, chiar daca persoana mi-a spus ca nu ea a ridicat banii de la banca, a rugat pe altcineva sa faca asta. Oricum ar fi, din cate stiu banca retine datele persoanale de identitate.
Din cate cunosc eu, o situatie de acest gen se incadreaza foarte mult la "Abuz de incredere", caz ce tine de codul civil in Romania. Cu toate acestea eu cred ca este vorba de o situatie penala, mai ales ca in Codul Penal din Moldova, art. 190, Abuzul de incredere este incriminat penal.
Va rog mult, sa imi spuneti ce pot sa fac in acesta situatie si unde sa ma adresez ?
Cu profund respect,
Matei