avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 368 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Fiscalitate - Impozit pe profit Un ban cinstit, cât mai mare!
Discuție deschisă în Fiscalitate - Impozit pe profit

Un ban cinstit, cât mai mare!

Un potențial beneficiar al unor servicii pe care aș fi în măsură să i le prestez (redactare, graphic design și editare de planșe ilustrate destinate unei manifestări expoziționale tematice) ar fi de acord să-mi plătească 2.500 RON (eventual, 2.500 RON + TVA). Ajungându-se la discuția asupra modalității de plată, contabila beneficiarului (o instituție de învățământ superior particulară) a declamat tranșant „Numai cu factură și chitanță!“ Subsemnatul, „nefiind“ nici SRL sau SA, nici măcar AF sau PFA (între noi fie vorba, doar faptul că nu aș vrea să-i fac vreo problemă „punctuală acestei guvernări, mă reține de la debutul într-ale somajului... ), nu am cum să i le dau. Subsemnatul nu sunt decât un pic de inginer, care conduce un ONG (asociație), într-al cărui obiect de activitate s-ar (cam) putea încadra prestația în chestiune.
Dacă, pentru eliberarea documentelor solicitate, aș apela la „bunăvoința“ unei firme în funcțiune – potrivit aprecierii unora – ,ar trebui să țin seama el puțin de o reducere cu valoarea impozitului (16%), după cum – potrivit altor păreri –, nu ar fi exclus ca celor 2.500 RON să li se aplice de două ori, succesiv, o ciumpăvire cu 16%. În plus (de fapt, în minus), s-ar cuveni să plătesc ceva și pentru efortul intermediarului.

În concluzie, v-aș ruga să-mi spuneți cum să (încerc) să fac pentru a rămâne cu cât mai mult din suma vehiculată.

Cu mulțumiri!

Try boon!

Cel mai recent răspuns: Magda Staicu , Consultant fiscal 22:19, 21 Martie 2010
Daca prestatia respectiva se poate incadra in obiectul de activitate al ONG-ului pe care il conduceti, nu vad ce va impiedica sa eliberati o factura ca ONG. Oricum este mai rentabil decat sa platiti intermediarului 16% impozitul pe profit, 16% impozitul pe dividende plus o anumita suma pentru "deranj".

Codul Fiscal

Art. 15. - (1) Sunt scutiţi de la plata impozitului pe profit următorii contribuabili:
(3) Organizaţiile nonprofit, organizaţiile sindicale şi organizaţiile patronale sunt scutite de la plata impozitului pe profit şi pentru veniturile din activităţi economice realizate până la nivelul echivalentului în lei a 15.000 euro, într-un an fiscal, dar nu mai mult de 10% din veniturile totale scutite de la plata impozitului pe profit, prevăzută la alin. (2). Organizaţiile prevăzute în prezentul alineat datorează impozit pe profit pentru partea din profitul impozabil ce corespunde veniturilor, altele decât cele prevăzute la alin. (2) sau în prezentul alineat, impozit calculat prin aplicarea cotei prevăzute la art. 17 alin. (1) sau art. 18, după caz.
(Satu) Mare mulțumită pentru solicitudine & operativitate!
În contrapartidă, vă ofer un abonament pentru acces gratuit pe [ link extern ] /.
Apropo, blog: ONG-ul e pe [ link extern ] /.
Revenind însă la chestiune, vă răspund că nu pot elibera factură, deoarece, cel puțin deocamdată, nu am facturier. Apoi, nu știu dacă suma încasată o voi putea folosi pentru (orice fel de) nevoi personale, or exclusiv pentru propășirea Asociației.
Pe de altă parte, mă întreb (și îmi permit să vă și întreb) dacă, nu care cumva, ar fi mai avantajoasă o convenție civilă, cu plata impozitului de către beneficiarul prestației. Nu de alta, dar 16% (impozit) e mai puțin decât 19% (TVA).

Toate cele mai bune!
movimpact a scris:

...Ajungându-se la discuția asupra modalității de plată, contabila beneficiarului (o instituție de învățământ superior particulară) a declamat [b]tranșantNumai cu factură și chitanță!“ ...


In cazul in care incheiati conventie civila, nu puteti elibera "factura si chitanta".
Puteti sa cumparati un facturier si un chitantier, puteti sa cumparati un program de facturare sau puteti sa creati dvs. propriul model de factura cu respectarea prevederilor Codului Fiscal art. 155 alin. 5.

Multumesc pentru abonament!
Ultima modificare: Sâmbătă, 20 Martie 2010
Ana Muntianu, Consultant fiscal
Cred ca ideea incheierii unei conventii civile este buna. Nu prea se impaca cu ajutorul de somaj; s-ar putea sa-l pierdeti. Si mai trebuie sa fie si beneficiarul serviciilor de acord.
:offtopic:
regulamentul acestui forum nu permite postarea de mesaje cu caracter publicitar .
Va rog sa-l respectati
Multumesc
----
Cadoul l-am lasat ca e cadou :)
Ultima modificare: Duminică, 21 Martie 2010
Magda Staicu, Consultant fiscal

Alte discuții în legătură

Activitate economica ong chicachica chicachica Buna ziua. Am si eu citeva probleme. Am un ONG cultural care a incheiat un contract de prestari servicii cu Consiliul Judetean pt asigurarea unei persoane care ... (vezi toată discuția)
Inregistrare venituri ong ralub ralub Buna ziua, Un ONG care tine cursuri de perfectionare pentru angajatii primariilor si a altor institutii publice, si intocmeste facturi cum isi inregistreaza ... (vezi toată discuția)
Impozitare fundatie pt servicii jevelson jevelson Am o fundatie ce presteaza servicii sociale (ingrijire cu cazare pt persoane cu boli in faze terminale) in baza unor contracte. Pentru aceasta in contract sunt ... (vezi toată discuția)