avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 603 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... un viitor tatic ce vrea sa intre in concediu ingrijire ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

un viitor tatic ce vrea sa intre in concediu ingrijire copil

Situatia firmei in care lucrez este incerta, asa ca vreau sa plec din firma . Intrucat sotia mea va naste la jumatatea lunii mai, vreau sa stiu daca imi pot lua concediu medical pana atunci, si apoi sa intru in concediu ingrijire copil. Deasemeni, as vrea sa stiu daca pot lua acest concediu inaintea finalizarii celor 42 de zile de concediu de lauzie la care are dreptul sotia mea (daca pot intrerupe concediul de lauzie cu concediul de ingrijire copil). Daca aceste lucruri sunt posibile, atunci cum se va calcula concediul? 85% din media veniturilor pe ultimele 12 luni, inclusiv concediul medical?
Va multumesc anticipat!
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 12:04, 20 Martie 2010
1. Fiind barbat nu beneficiati de concediu de maternitate asa ca va trebui ca, intro societate sanatoasa, sa fiti cu adevarat bolnav pentru a beneficia de concediu medical pana la nasterea copilului.
2. Concediul pentru ingrijirea copilului puteti il lua la cerere dupa expirarea celor 42 zile de concediu medical de lauzie obligatoriu.
3. Din media veniturilor pe ultimele 12 luni inainte nasterea copilului. Inclusiv concediul medical primit in cele 12 luni.
1. O corectura la cele spuse de colegul meu, @pneagu:
Din Normele de aplicare a OUG 148/2005:
Art. 20. -
(1) Dreptul reprezentand indemnizatia pentru cresterea copilului se cuvine si se plateste dupa cum urmeaza:
a) incepand cu ziua urmatoare celei in care inceteaza, conform legii, concediul de maternitate, dar nu mai devreme de a 43-a zi de la data nasterii copilului, daca cererea este depusa in termen de 60 de zile lucratoare de la acea data;
b) incepand cu data nasterii copilului, daca cererea este depusa in termen de 60 de zile lucratoare de la acea data, in cazul persoanelor care nu indeplinesc conditiile, conform legii, pentru acordarea concediului de maternitate si a indemnizatiei aferente;

2. Ca tata nu indepliniti conditiile de a beneficia de concediu de maternitate(nu ati nascut, nu?) deci veti beneficia de CCC pana la 2 ani incepand cu data nasterii copilului.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Concediu de maternitate / indemnizatie de ingrijire si crestere copil biasro biasro Buna ziua, Sunt insarcinata in 7 luni si as dori sa ma ajutati cu informatii referitoare la concediu de maternitate si la indemnizatia de ingrijire si ... (vezi toată discuția)
Postnatal valentin2805 valentin2805 salut, sunt vali si voi fi curand tatic ,am si eu doua intrebari: 1-sotia nu mai lucreza monentan si trbuie sa nasca in luna mai ( este in luna 7 ) cum pot ... (vezi toată discuția)
42 zile obligatorii de postnatal florin96 florin96 Va rog sa ma lamuriti si pe mine.Sotia mea vrea sa isi ia concediu prenatal retroactiv incepand cu 7 ianuarie 2009. Vrea sa-si ia cele 84 zile de prenatal dau ... (vezi toată discuția)