avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 979 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... plata pensie alimentara
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

plata pensie alimentara

Am divortat si am 2 copii minori carora le voi plati pensie alimentara. Care sunt modalitatile de plata a pensiei alimentare? Cine imi garanteaza ca banii dati fostei sotii sunt folositi in interesul copiilor?
Cel mai recent răspuns: MARTA SIMONA PETRE , Avocat 10:11, 20 Martie 2010
Modalitatile de plata sunt diverse: daca lucrati, se vor retine pe statul de plata de catre angajator; daca nu semnati un stat de plata (sunteti patron, aveti dividende), puteti trimite banii prin mandat postal cu confirmare de primire, sau mama poate deschide un cont bancar, unde virati lunar suma.
In legatura cu directia pe care o iau banii copiilor, se prezuma doar ca ar fi folositi de mama in interesul copiilor. Nu aveti nici un mijloc de verificare, atata timp cat instanta a hotarat custodia lor la mama.Puteti doar sa urmariti starea lor de sanatate, gradul de educatie, aspectul hainelor, cam atat.
Oricum, Codul familiei va da dreptul de legatura cu minorii, puteti sa-i intrebati direct pe ei cum se simt.
Nimeni nu va poate garanta ca banii pe care-i achitati pentru pensia de intretinere in favoarea copiilor vor fi folositi in acest scop, banii putand fi depusi la banca de mama, iar intretinerea minorilor sa fie suportata integral de fost sotie.
Important este ca minorii sa fie crescuti si educati corespunzator. De obicei, sumele achitate cu titlu de pensie de intretinere sunt insuficiente pentru acoperirea integrala a cheltuielilor cu cresterea si educarea copiilor.
Deoarece nu vi s-au incredintat spre crestere si educare, dv. sunteti obligat a achita aceasta pensie in favoarea minorilor.
Daca aveti dovezi ulterioare din care rezulta ca mama ii neglijeaza pe minori, nu le creaza conditii corespunzatoare cresterii si educarii acestora, puteti introduce o actiune de reincredintare a minorilor daca intr-adevar va preocupa modul cum sunt crescuti acestia si nu altceva...;)
Nimeni nu va poate garanta ca acesti bani sunt folositi exclusiv in interesul minorilor,insa mama este raspunzatoare de modul in care intelege sa-si ingrijeasca copii .Dvs. in schimb sunteti obligat sa platiti aceasta suma si sa vegheati la modul in care isi exercita aceasta drepturile parintesti.Daca nu aveti in program stabilit de instanta privind legaturi personale cu minorii si aceasta va impiedica sa-i vedeti, il puteti solicita prin intermediul instantei.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Divort - adulter iony32 iony32 buna ziua am o intrebare pt cei care au mai fost in situati de acest fel .sotia ma inselat si vreau sa divortez dar as vrea sa stiu cine plateste pensia ... (vezi toată discuția)
Divorþ violeta23 violeta23 Buna ziua am o problema si va rog sa ma ajutati am fost căsătorită timp de 7 ani de 6 ani cu acte avem un copil relatia a fost relativ buna pama a inceput ... (vezi toată discuția)
Pensie alimentara danny_blondu84@yahoo.com danny_blondu84@yahoo.com as dodori sa stiu ce suma ma obliga legea sa platesc pensia alimentara? si daca as putea sai pun banii pe card , si sa- primeasca atunci cand va implini 18 ... (vezi toată discuția)