avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 564 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... angajat incompetent
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

angajat incompetent

Am un angajat la o statie i.t.p. care nu numai ca e tamaie si nu stie nimic, dar mai e si cu gura mare si nu vrea sa invete nimic, ma ameninta cu relatiile lui ca-mi inchide statia si multe alte mizerii de genul asta.mentionez ca sunt cu plate salariului si contributiilor catre stat la zi.pentru al face inspector i.t.p a fost scolarizat pe banii mei, si nu am recuperat pana acum nici un ban pentru ca nu a mai venit la munca si eu imi desfasor activitatea f greu, in speta cu un singur inspector.intrebarea mea e:cum pot sa-i desfac contractul de munca ca incompetent sau disciplinar. multumesc mult
Cel mai recent răspuns: ContSters109653 , utilizator 13:02, 20 Martie 2010
Nu te sfatuiesc sa procedezi la desfacerea CIM pe temei disciplinar sau incompetenta...Daca are "gura mare" cum spui , te va castiga in proces cu te miri ce chichita .
Incearca sa-l determini sa-si depuna demisia sau sa inceteze CIM cu acordul partilor .
La plecare sa semneze "am primit toate drepturile la zi" (rezultand de aici ca a primit si salariul si CO ).

Am avut ocazia sa platesc unei "doamne " doi ani din urma...desi era angajata la o scoala ...nu ar mai fi avut dreptul...etc...Doar ca doamna respectiva in modul asta isi castiga existenta !!!

maran corina
Buna ziua !
In baza unei decizii de desfacere a contractului de munca .
Procedura concedierii disciplinare presupune efectuarea unei cercetari prealabile de catre angajator.
Cercetarea prealabila se poate chiar rezuma la un simplu dialog cu salariatul, in anumite cazuri. Unele dintre etapele procedurii concedierii disciplinare sunt obligatorii, absenta lor atragand nulitatea deciziei, in timp ce altele sunt facultative, dar recomandabile pentru o protectie eficienta impotriva unei eventuale contestari a concedierii.
Etapele procedurii concedierii disciplinare sunt urmatoarele:
1. Intocmirea referatului constatator (procesul-verbalde constatare)- etapa recomandabila.
Referatul constatator se intocmeste de catre responsabilul direct care are atributii de coordonare si control a activitatii salariatului in cauza. De exemplu: seful de echipa/de sectie, seful de birou care prin fisa postului are in sarcina supravegherea directa a unui colectiv.
2.Convocarea salariatului - etapa obligatorie
In vederea desfasurarii cercetarii disciplinare prealabile, salariatul va fi convocat in scris de persoana imputernicitade catre angajator sa realizeze cercetarea, precizandu-se obiectul, data, ora si locul intrevederii - art. 267 alin. (2) din Codul muncii.
3.Daca comunicarea convocarii se face prin serviciul postei romane prin scrisoare cu valoare declarata cu confirmare de primire, se considera ca salariatul a luat la cunostinta numai daca semneaza de primire. In aceasta situatie, data la care a luat la cunostinta este data de pe confirmarea de primire.
"Neprezentarea salariatului la convocare faraun motiv obiectiv da dreptul angajatorului sa dispuna sanctionarea, fara realizarea cercetarii disciplinare prealabile" - art. 267 alin. (3) din Codul muncii.
4.Emiterea deciziei de concediere - etapa obligatorie
Decizia de concediere trebuie emisa in forma scrisa in termen de 30 de zile calendaristice de la data la care angajatorul a luat la cunostintade savarsirea abaterii disciplinare grave sau ultima dintre abaterile repetate.
Indiferent de momentul in care angajatorul a luat cunostinta de savarsirea abaterii disciplinare, emiterea deciziei de concediere nu poate avea loc dupa mai mult de 6 luni de la data savarsirii faptei.
Decizia de concediere se intocmeste in forma scrisa si cuprinde in mod obligatoriu - art. 268 alin. (2) din Codul muncii:
"a) descrierea faptei care constituie abatere disciplinara;
b) precizarea prevederilor din statutul disciplinar, regulamentul intern sau contractul colectiv de munca aplicabil care au fost incalcate de salariat;
c) motivele pentru care au fost inlaturate apararile formulate de salariat in timpul cercetarii disciplinare prealabile sau motivele pentru care nu a fost efectuata cercetarea; d) temeiul de drept in baza caruia sanctiunea disciplinarase aplica;
e) termenul in care sanctiunea poate fi contestata;
f) instanta competentala care sanctiunea poate fi contestata."
5. Comunicarea deciziei de concediere- etapa obligatorie.
Cu stima !


Ultima modificare: Sâmbătă, 20 Martie 2010
Marius Zaharia, Avocat
Urmati intocmai procedura legala descrisa in Codul Muncii,pt. concediere a angajatului pt. necorespundere profesionala,(art. 61,lit. d)pt. a nu putea fii actionat de catre respectivul in instanta.
Daca dvs. sunteti la zi cu plata contributiei la somaj,respectivul va putea beneficia de indemnizatie de somaj,iar pt. dvs. e mai facil decat daca ar trebui sa urmati
procedura pt. desfacerea cim ca urmare a unei sanctiuni disciplinare.
Ultima modificare: Sâmbătă, 20 Martie 2010
ContSters136493, utilizator
Atentie ROI -ul trebuie sa fie adus la cunostinta salariatului si sa fie semnat pe fiecare pagina. Concedierea sa fie facuta si in baza prevederilor acestuia. Seful comisiei de disciplina trebuia sa fie "votat" nu numit ( si sa aibe decizie ).
Angajatul sa aibe faimoasa "informare prealabila"....

Succes

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Absente nemotivate vasilelacramioara vasilelacramioara buna seara, va rog frumos, sa ma lamureasca si pe mine cineva ca am urmatoarea situatie , un salariat lipseste de pe data de 10.05.2011 si nu poate fi ... (vezi toată discuția)
Cim ContSters193525 ContSters193525 Cum se procedeaza in cazul desfacerii CIM conform atr 61 lit a ? Care sunt pasii pe care trebuie sa ii urmez? Mentionez ca nu am mai avut o astfel de situatie ... (vezi toată discuția)
Decizie incetare cim pe motive disciplinare mery52 mery52 Buna ziua, va rog sa-mi spuneti care sunt pasii incetarii unui CIM pe motive disciplinare. Am un salariat care nu a venit la munca doua zile si vreau sa-i ... (vezi toată discuția)