avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 733 soluții astăzi

Marți, 4 martie, are loc evenimentul: Politica privind prevenirea hărțuirii la locul de muncă - De la concept la implementare practică. Participă →

Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Poate o persoana fizica angaja pe cineva?
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Poate o persoana fizica angaja pe cineva?

Doresc sa angajez un cetatean american ca profesor particular de limba engleza. El nu are drept de munca in Romania si doresc sa il angajez in mod legal, cu toate drepturile si obligatiile ce revin ca urmare a acestui fapt.

Nu detin nicio firma, deci nu am personalitate juridica. Il pot angaja ca persoana fizica si daca da, care sunt pasii pe care trebuie sa ii urmez?

Va multumesc,
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 12:10, 21 Martie 2010
Permis de munca si o firma autorizata de plasare care sa-l angajaze si la care veti apela.
Da, o persoana fizica paote fi angajator .. pentru cetatenii din state nonUE este necesara obtinerea unei autorizatii de munca.

Din definiţia legală a c.i.m. rezulta ca angajatori pot fi o persoană fizică sau o persona juridică.
Am inteles. Si de unde pot obtine autorizatia aceasta de munca? Ce trebuie sa fac pas cu pas?
Aceasta se obtine de la unul din cele 15 birouri judetene ale Oficiului Roman pentru Imigrari (ORI) .
Acestea vor putea elibera autorizatii de munca pentru cetateni straini pentru angajatorul care isi are sediul social in judetele respective, prescum si din judeţele limitrofe.
Aici veti gasi locul de unde se pot elibera autorizatiile de munca:
[ link extern ]

Actele necesare obtinerii autorizatiei de munca pentru lucratorii permanenti le puteti gasi aici, dupa caz :
[ link extern ]

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Angajare cetatean strain gabriela neamtu gabriela neamtu in ce conditii se poate angaja un cetatean american la o SC din Romania, daca nu are cetatenie romana? (este casatorit si are copii in Romania) (vezi toată discuția)
Drept de rezidenta? vrabie.alina vrabie.alina sper ca pun intrebarea la \"rubrica\" potrivita si ca ma veti ajuta cu un raspuns :) am o prietena cu dubla cetatenie (algeriana si libaneza); are nevoie de ... (vezi toată discuția)
Autorizatie de munca claudia elena claudia elena Fiti draguti sa ma ajutati si pe mine intr-o problema.Am o cunostiinta care este de cetatenie straina care ar dori sa obtina AUTORIZATIE DE MUNCA si dupa aceea ... (vezi toată discuția)