In decursul zilei de 20.03.2010 am suferit un accident de circulatie destul de serios (autovehiculul meu nu se mai poate deplasa singur), dar fara victime. Au fost implicate doua autoturisme, al meu si al domnului F. S-a petrecut in afara orasului.
Politia a sosit la locul incidentului, iar in urma constatarilor efectuate de ei a reiesit ca F. este vinovat ( "nu s-a asigurat corespunzator la schimbarea directiei de mers catre stanga si a intrat in coliziune auto cu autoturismul BVxxxxx condus de Y (mine), care avea aceeasi directie de mers" - de pe procesul verbal). Practic, el a virat stanga vrand sa intoarca in timp ce eu eram angajat in manevra de depasire.
F. a sustinut tot timpul ca e nevinovat ( "Nu sunt de acord! Nu sunt de acord cu despagubirea prin RCA" - tot de pe procesul verbal, la sectiunea "Alte mentiuni").
Ce intrebari am:
1. Este adevarat ca daca eu il dau in judecata si el pierde, despagubirile vor fi achitate din banii lui (nu din cei ai asiguratorului) ?
2. Din moment ce este mentionat in procesul verbal ca nu este de acord cu despagubirea prin RCA, mai este vreo sansa de rezolvare amiabila? Adica sa-l sun si sa-l conving sa accepte plata despagubirilor prin RCA.
3. F. a zis ca vrea sa conteste procesul verbal si sa ma dea el in judecata, ca sa-si obtina banii pentru reparatia masinii de la mine (sau de la asiguratorul meu, aici e legatura cu intrebarea 1).
Pot exista doua procese in acelasi timp, unul indreptat impotriva mea si unul impotriva lui?
O sa mai revin cu intrebari pe masura ce-mi vin in cap. Va rog nu ma trimiteti sa consult un avocat, o sa fac acest lucru cat de repede pot ( si daca imi permit).
Va revine obligatia sa asteptati decaderea termenului de 15 zile ,in care respectivul poate ataca PV
In raport de mentiunile agentului constatator ,eventuala contestatie este sortita respingerii .
In conditiile in care constatarile agentului va sunt favorabile ,nu se justifica sa promovati actiune in instanta
Asteptati concluziile finale ale autoritati competente
Conform L136/1995 cu mdificarile ulterioare, pentru acordarea despagubirii nu mai este necesar acordul asiguatului (vinovatului) caz in care ramine la latitudinea asiguratorului daca va da curs cererii dvs. de despagubire pe cale amiabila.
Multumesc pentru raspunsuri, dar nu sunt complet la subiect.
La 1. se presupune ca asiguratorul nu e de acord sa ma despagubeasca ( asta o sa aflu mai exact maine, cand merg acolo).
La 2. sunt destul de sigur ca mai sunt sanse pentru rezolvare amiabila chiar daca pe procesul verbal scrie ca nu este de acord sa-mi plateasca despagubirile prin polita RCA, dar vreau un raspuns clar.
In instanta D-l F poate ataca PV al politiei si nu pe dv. Cand politia l-a considerat vinovat pe F a avut in vedere regulamentul circulatiei rutiere si nu un moft al cuiva. Respectati termenul de 15 zile in care F pote depune contestatie dar intre timp pe baza PV.al politiei mergeti la asiguratorul RCA al lui F si deschideti dosar de dauna. Sau daca aveti polita CASCO, cel mai bine este sa deschideti dosar pe CASCO si scapati de toate necazurile si alergatura. Nu este nevoie de acordul vinovatului pentru a descide dosar la asigurator.(Fie CASCO fie RCA). Iar daca F a contestat ,asta nu inseamna ca asiguratorul nu va deschide dosar.
Dauna rca
andradamaier
Buna ziua. acum cateva zile am avut un accident.eram in depasire(regulmentara), cel pe care urma sa il depasesc a virat stanga in ultimul moment si l-am lovit ... (vezi toată discuția)